Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Seçimde hile iddiaları ayyuka çıktı

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        Rusya'da pazar günü yapılan seçimlerde Vladimir Putin oyların yaklaşık yüzde 60'ını alarak üçüncü kez Devlet Başkanı seçildi.

        Ancak muhalefet seçimlerde hile yapıldığıu konusunda ısrarlı. Özellikle, Putin'in yüzde 90 oranında oy aldığı Kafkas cumhuriyetlerinde yoğun seçim hilesi yapıldığı iddia ediliyor.

        1389 OY KULLANILDI, PUTİN'E 1482 OY ÇIKTI

        Oyların yüzde 99.8'inin Putin lehine kullanıldığı Çeçenistan ise en dikkat çekici yer. Özellikle Çeçenistan'daki 451 nolu seçim merkezinde sayılan oylar muhalifleri ayağa kaldırdı.

        Seçim merkezinde Putin'e 1482, rakibi Juganov'a ise 1 oy çıktı. Ancak asıl ilginç olan seçim merkezinde kullanılan oyların toplamının 1389 olması. Yetkililer oy sayımında yanlışlık yapıldığını açıkladı ancak muhalefet tatmin olmadı.

        Yine bir Kafkas cumhuriyeti olan Dağıstan'da da kimliği belirsiz kişilerin seçim sandıklarına oy pusulası atarken yakalandığı görüntüler ortaya çıktı.

        MUHALEFET AYAKTA

        Bu gelişmelerle birlikte Rus muhalefeti ayağa kalktı. Dün akşam Moskova'daki Puşkin Meydanı'nda yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı bir gösteri yapıldı. Gösteride konuşan muhalif lider Sergey Udaltsov "eğer seçimler adilse, neden kentleri polisler basıyor?" diye sordu.

        POLİS MÜDAHALE ETTİ

        İzinli gösteri olaysız bir şekilde sona ererken, yaklaşık 3 bin kişi meydandan ayrılmak istemedi. Toplum polisi göstericilerden meydanı boşaltmaları ve izinsiz gösteri nedeni ile müdahalede bulunacakları uyarısı yaptı. Polisin sis bombası kullandığı müdahalede insan zinciri oluşturuldu ve meydanı terk etmek istemeyen göstericilerden bir kısmı gözaltına alındı.

        St Petersburg'daki gösteride de yaklaşık 100 kişi göz altına alındı.

        Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) seçimleri izlemekle görevli gözlemci heyetinin Başkanı Tonino Picula, ''ciddi sorunlar'' olduğunu söylemişti

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ