Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriyeli muhalifler hızla silahlandırılıyor

        Suriye’de Beşar Esad rejimini devirmek için başlatılan isyana verilen silah desteği artıyor.

        Washington Post Gazetesi’nin haberine göre son birkaç haftada Suriyelilere teslim edilden silahların sayısında büyük artış yaşandı. Suriye muhalefetine verilen silahların eskisine oranla daha nitelikli olduğu da öne sürüldü.

        PARA KÖRFEZ'DEN

        Gazetenin haberine göre silahların teslimatı için kooradinasyon faaliyetlerini ABD yürütüyor. Gönderilen silahların parası ise Körfez ülkeleri tarafından ödeniyor. Gazete haberini, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’ndan “ismini açıklamadığı” üst düzey yetkililere dayandırdı.

        Obama yönetimi daha önce yaptığı açıklamalarda Suriye muhalefetine silah vermediğini kaydetmişti. ABD yönetimi Suriyelilere iletişim ekipmanlarının verileceğini açıklamıştı. Haberde ABD yönetiminden birçok ismin, Suriye ordusuyla çatışma ihtimalinin de kaçınılmaz hale geldiğini düşünmeye başladığını aktardı.

        MUHALİFLER DOĞRULAMIŞTI

        Suriyeli muhalifler de kısa süre önce yaptıkları açıklamada silah akışında artış olduğunu doğrulamıştı. Suriye Müslüman Kardeşler Örgütü de kısa süre önce yaptığı açıklamada gönüllü işadamlarından topladığı yardımla muhalefete silah yardımına başladığını duyurmuştu.

        "YABANCI ASKERLERLE SAVAŞIYORUZ"

        Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise, hükümete karşı savaşanlar arasında “El Kaide’’ gibi aşırı grupların üyelerinin de bulunduğunu öne sürerek, “Yabancı askerler var, bazıları hâlâ canlı. Gözaltına alınıyorlar. Onları tüm dünyaya göstermeye hazırlanıyoruz’’ dedi.

        Esad, Rusya’nın devlet televizyonu ‘Rossiya-24’ kanalında yayınlanan röportajında, Suriye Ulusal Konseyi’nin parlamento seçimlerini boykot ederek muhaliflerin itibarını zedelediğini savundu. Esad, “Boykot çağrısı yapmanın halkı boykot etmekten hiçbir farkı yok’’ dedi. Suriye lideri, sözde Suriye Özgür Ordusu’nun, ne ordu ne de özgür olduğunu belirterek, “Değişik ülkelerden silah ve para alıyorlar. Onlar çeşitli cezalara çarptırılmış, yasaları ihlal eden bir avuç eşkıya’’ ifadesini kullandı. Suriye’de Beşar Esad rejimini devirmeye çalışan muhaliflere silah sevkıyatının arttığı öne sürüldü.

        TÜRKİYE 150 MİLYON DOLAR HARCADI’

        Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un insani işlerden sorumlu yardımcısı Valerie Amos, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar için 150 milyon dolar civarında para harcadığını söyledi. Amos gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’deki Suriyelilerin mülteci değil sığınmacı statüsünde olduğunu belirtti.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ