Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yüzbaşı Murat Eren tahliye oldu

        Veli SARIBOĞA-Kurthan DEMİR / İSTANBUL

        Kamuoyunda "Atabeyler" olarak bilinen dava kapsamında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "patlayıcı bulundurma' suçundan 4 yıl 2 ay, Askeri Mahkemede "gizli belge bulundurmak" suçundan 4 yıl 2 ay olmak üzere toplam 8 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum olan olan eski Kara Pilot Yüzbaşı Murat Eren'in, Askeri Yargıtay tarafından ‘yeniden yargılanması ve infazının durdurularak' tahliyesine verildi. Murat Eren, gece saatlerinde Kartal Açık Ceza ve İnfaz Kurumu'ndan tahliye edildi.

        Hakkında yeniden yargılanma ve infazının durdurulması kararı verilen Yüzbaşı Murat Eren'in tahliye edilmesini, tutuklu bulunduğu Kartal H Tipi Açık Ceza İnfaz Kurumu önünde eşi Hande Eren ve çok sayıda arkadaşı bekledi. Murat Eren, tahliye edilirken cezaevindeki avlusunda mahkumlarla tek tek vedalaşırken, mahkumlar da Eren'i alkışlar ve sevgi tezahüratlarıyla uğurladı. Cezaevinden dışarıya çıkan Murat Eren'e sarılan eşi Hande Eren gözyaşlarına hakim olamazken, arkadaşları alkışlarla sevgi gösterisinde bulundu.

        ‘'ÖZGÜR OLMAYI HENÜZ TADAMADIM''

        Kartal Açık Ceza ve İnfaz Kurumu'ndan saat 22.00 sıralarında tahliye edilen Murat Eren, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ‘'Özgür olmayı henüz tadamadım. Tarif edilmesi çok zor duygular içerisindeyim. İnşallah özgür olduğumu bir an önce hissetmeye başlarım. Ancak 2 tane daha astsubayımız var içeride Ali Kaya ve Özden İldeniz. Onlara da sabırlar diliyorum. Onlar da inşallah bu süreçte dışarıya çıkacaklar'' dedi.

        Basın mensuplarının, ‘tahliyenizi bekliyor muydunuz?' şeklindeki sorusuna Murat Eren, ‘'Ben tahliyemi bu süreçten önce bekliyordum.10 senedir uğraştığım bilirkişi raporunu ilk defa 30 Haziran'da Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi kabul etmişti. Ben oradan umutlanmıştım. Bu kadar çabuk olacağını beklemiyordum'' dedi.

        ‘'KIRGIN DEĞİLİM, DEVLETE KÜSÜLMEZ''

        ‘Silahlı Kuvvetlere dönecek misiniz?' sorusuna Eren, ‘'Çok şükür sağlıklıyım. En azından suretim öyle, içim nasıl bilmiyorum. Dik duruyorum. Silahlı Kuvvetlere dönüş konusunda da bizler komutanlarımız tarafından, ailelerimiz tarafından Atatürkçü ve devletçi bireyler olarak yetiştirildik. Tabi ki vatan bize derse ki, ‘şu görevi yap' ben inanıyorum ki, çok yeni subay ve pilotları yetiştirecek kabiliyetim hala devam ediyor. Bir süre ara verdim ama bir an önce uçuşa dönmeyi gönlüm ister. Bu silahlı kuvvetler de olur, dışarı da olur. Ama Silahlı Kuvvetlere çağırırlarsa da hayır diyemem herhalde. Kırgın değilim, devlete küsülmez. İçimde o üniforma aşkı hiç sönmedi. Subay olma kimliğimi hep taşıdım. Ben Atatürk'ün askeriyim. 8 sene okul okudum sırf subay olmak için ve ben hiç batıda görev yapmadım, hep güneydoğuda görev yaptım gönüllü olarak. İyi bir subay olduğuma inanıyorum‘' dedi.

        "DARBE GİRİŞİMİ GECESİ ELBİSELERİMİ GİYİP BEKLEDİM"

        15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşadıklarını da anlatan Yüzbaşı Murat Eren, ‘'Bunu Fetullah Gülen'in ekibinin yaptığını ilk etapta fark ettim. Kıyafetimi giydim. Herhangi bir gelişme olursa direk kaçacaktım buradan ve mücadeleye dışarıda devam edecektim. Çünkü burada bir kafesin içerisindesiniz ve en kolay bulacakları kişi bendim. Mücadeleyi dışarıda kanımın son damlasına kadar devam ettirirdim. Teyakkuzda bekliyordum. Bunlar her şeyi bir kenara bırakıyorlar, kalbi vatan sevgisi ile çarpan, hangi görüşten olursa olsun bu insanları hesaba katmadılar'' diye konuştu.

        Hakkında yeni bir yargılama süreci başladığını belirten Eren, ‘'Bilirkişi raporlarını kaale alacak bir heyet olacağına inandığım için ilk celsede beraat edeceğime inanıyorum. Ondan sonraki sürece o zaman karar vereceğiz'' dedi. Eşi tahliye edilince kendisine sarılan ve gözyaşlarını tutamayan Hande Eren ise, ‘'Söylenmesi gereken her şeyi eşim söyledi. Çok mutluyuz'' dedi.

        YENİDEN YARGILANMA TALEBİ

        Kamuoyunda "Atabeyler davası" olarak olana bilenen davada aldığı 4 yıl 2 ay hapis cezasının infazı için Kartal Cezaevi'nde hükümlü bulunan eski Kara Pilot Yüzbaşı Murat Eren'in avukatı Hüseyin Ersöz, 26 Temmuz'da yeni delil ve olgular doğrultusunda yargılanmanın yenilenmesi ve infazın durdurulması talebiyle Askeri Yargıtay Başkanlığı'na başvurmuştu.

        Avukat Hüseyin Ersöz, Askeri Yargıtay Başkanlığı'na gönderilmek üzere Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'ne verdiği dilekçesinde, Eren'in FETÖ/PDY mensuplarınca, üretilmiş sahte dijital medyalarla suçlandığı ve delillere ilişkin sahtecilik iddiaları araştırılmaksızın 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldığı belirtilerek, yargılamayı yapan askeri hakimlerin "15 Temmuz darbeye teşebbüs" soruşturması kapsamında tutuklandıkları veya açığa alındıklarını ifade etmişti.

        Avukat Hüseyin Ersöz Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Askeri Yargıtay, Murat Eren hakkında Yargılamanın Yenilenmesi ve İnfazın Durdurulması Kararı verdi. Murat Eren birkaç saat içinde özgür" dedi.

        Murat Eren, 31 Mayıs 2006'da Erdoğan'a suikast iddiasıyla tutuklanmıştı, 3 ay 22 gün sonra tahliye edilmişti. TSK'dan ihraç edilen Eren, suikast iddialarından 2012'de beraat etti. Ancak 'devlet güvenliğine ilişkin belgeleri açıklamak' suçundan yargılandığı davada aldığı 5 yıllık ceza Askeri Yargıtay tarafından onandı. Eren, kendisine kumpas kurulduğunu iddia etse de 2013'te tutuklandı. 20 ay tutuklu kalan Eren, serbest kaldı ancak bu sefer de "Patlayıcı madde bulundurmak" suçundan başka bir davada hakkındaki karar onanınca bir kez daha hapse girdi. Eren, 1.5 yıl daha hapis yatacaktı.

        KILIÇDAROĞLU'NDAN MURAT EREN AÇIKLAMASI

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kamuoyunda "Atabeyler" olarak bilinen dava kapsamında hükümlü olan eski Kara Pilot Yüzbaşı Murat Eren'in tahliye kararına ilişkin, "Bugün tahliye olması güzel bir olay ama gecikmiş bir tahliye, keşke çok daha önceden tahliye olabilseydi." dedi.

        Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde Mezitli Belediyesinin tanıtım etkinliğine katıldı.

        Stantları gezip, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan'dan bilgi alan Kılıçdaroğlu, gazetecilere açıklamada bulundu.

        Bir belediye sınırlarında yaşayanların mutluluğunun önemli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, CHP'li belediye başkanlarının başarılı çalışmalar yaptığını söyledi.

        Mersin'de, kent ile kırsal arasında son derece sıcak, başarılı bir iletişimin kurulduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bundan hem kentlinin hem de köylünün kazandığını kaydetti.

        Kamuoyunda "Atabeyler" olarak bilinen dava kapsamında hükümlü olan eski Kara Pilot Yüzbaşı Eren'in tahliyesine ilişkin soruya da Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi:

        "Bugün tahliye olması güzel bir olay ama gecikmiş bir tahliye, keşke çok daha önceden tahliye olabilseydi. O davalarda yüzlerce kişi, binlerce aile mağdur oldu, herkes büyük acılar çekti. O dönem onların haklarını sadece CHP savunuyordu, bugün geldiğimiz noktada haklılığımız ortaya çıktı ama geçmişin acılarını telafi etmek son derece zor.

        Bu arada yapılması gereken bir şey var, o davalarda mağdur olan, görevinden istifa etmek zorunda kalan insanların tekrar haklarının, itibarlarının iade edilerek görevlerine dönmesine imkan sağlanması. Eğer bunu yapabilirsek, siyaset kurumu olarak görevimizi yerine getirmiş oluruz. Çünkü bir devlet, adalet üzerinde yücelir. Eğer bir kişi haksızlığa uğramışsa, o haksızlığı telafi etmek ve ona hak ettiği adaleti iade etmek gerekir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ