Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Sultanahmet Camii’ne tünel kazanlara bizans sütunu engel olmuş
        3

        İstanbul’da Sultanahmet Camii’ne 200 metre mesafede surların dibinden tünel kazan definecilerin, dedektörle bölgede arama yaptıkları da ortaya çıktı.

        4

        Yapılan araştırmada, define avcısı Hakan Ö. ve 2 arkadaşının, kazının yapıldığı sokakta bulunan gecekondunun yanında 5 m surların altına doğru; 5 m de Sultanahmet Camii’ne doğru yatay bir kazı yaptığı belirlendi.

        5

        Definecilerin, tünel kazısı 5 m ilerledikten sonra Bizans dönemi sütununa denk geldiği için ilerleyemedikleri, sütunun etrafından dolaşmak isterlerken de göçük yaşandığı öğrenildi. Tünel kazan define avcısı 3 kişinin cin çarpmasın diye internetten indirdikleri dua çıktıları ile kazıyı gerçekleştirdikleri de tespit edildi.

        6

        ‘BİZANS ALTINLARI İÇİN KAZDIK’

        Operasyonda, Bizans dönemine ait 23 adet küp ve seramik parçalar, kazı yapılan yerin altında Bizans ve daha eski dönemlere ait olduğu belirlenen tarihi eser kalıntıları, 2 adet Bizans dönemine ait sikke, 1 adet kemer tokası ele geçirildi. Gözaltına alınan matbaacı Hakan Ö., “Bizim amacımız tarihi dokuya zarar vermek değildi. Biz burayı Bizans altınlarını bulmak için kazdık” dedi.

        7

        ÖZEL ÇUBUKLA YER TESPİTİ YAPTILAR

        Gözaltındaki zanlı, firari olan 2 arkadaşında özel bir çubuğun bulunduğunu ve aradıkları Bizans altınlarının yerini bu çubukla tespit ettiklerini söyledi.

        8

        Zanlı Ö. “Çubukları yere bıraktığımızda altının burada olduğu işaretini aldık. Bu nedenle burayı kazdık. Hatta bazen yerin altındaki yoğunluğu gösteren cihazlar da kullandık” bilgisini verdi. Olaydan sonra kaçan 2 kişi aranıyor. Adliyeye sevk edilen Hakan Ö., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.