Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Diyarbakır'dan Başkan Bakırcı'ya cevap gecikmedi

        İlyas AKENGİN/ DİYARBAKIR (AHT)

        AK Partili Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın Kürt sorununun çözümü için "Güneydoğu'dan ikinci eş alın, Kürt sorunu çözülür" önerisi Güneydoğu'da sert tepkiyle karşılandı. Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, "Kürt sorunu bu şekilde çözülecekse onlar bize iki versin biz onlara bir kız verelim" derken, Baro Başkanı Emin Aktar, "Karadeniz'e Kürt erkeği gönderelim" diyerek başka polemik başlattı.

        "AYIP BİR AÇIKLAMA"

        Bakırcı'nın açıklamalarına en sert tepkiyi AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu gösterdi. Merdanoğlu, "Bu açıklama çok ayıp, akıl dışı ve kadınlara karşı saygısızlık. Yıllardır kız alıp veriyoruz. Bu açıklamalar başkalarının değirmenine su taşır. Biz zaten düşman değiliz ki, birlikte yaşıyoruz. Kürt sorunu bu şekilde mi çözülür. Kesinlikle özür dilemeli. Kürt sorunu ile bunun ne alakası var. Zaten kız alıp veriyoruz" şeklinde konuştu.

        "SORUN ÇÖZÜLERSE BİZ DE İKİ TANE ALALIM"

        Yıllardır kız alıp verdiklerini bu konuda hiçbir sorunun olmadığını hatırlatan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, "Sorunun bu şekilde çözüleceğini düşünüyorsa biz iki tane kız alalım bir verelim. Kız alıp verme konusu kendi doğası içinde olur. İnsanlar tanımadığı bir kişi ile nasıl evlenecek. Türkler ve Kürtler zaten evleniyor. Bunun önünde bir engel yok ki. Böyle bir açıklama olur mu. Yıllardır kız alıp veriyoruz bunun önünde bir engel hiç olmadı ki. Bu şekilde bir yaklaşım Kürt sorununu çözmez. Kürt sorunu o kadar basit değil" dedi.

        "KÜRT ERKEKLERİNİ KARADENİZE GÖNDERİRİZ"

        Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar ise, "Karadeniz'e Kürt erkeği göndereceğiz" diyerek başka bir polemik başlattı. Aktar, "İkinci evliliğe yatkın olan Kürt kadınları değildir, Kürt erkekleridir. Kürtler namuslarına düşkündür. Böyle bir açıklama olur mu. Biz de Kürt erkeklerini Karadeniz'e gönderelim bu sorun belki bu şekilde çözülür. İlkel çağ dışı ve kadını aşağılayan bir açıklamadır" diye tepki gösterdi.

        "BAŞBAKAN CEVAP VERMELİ"

        Bu tür düşüncelerin geçmişte "Savaşma seviş" uygulamalarıyla aynı olduğunu ifade eden BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "AK Parti hükümetinden olan Rize Belediye Başkanı, hükümetin Kürt sorunuyla ilgili hiçbir projesi olmadığı için, kendince bir formül yaratmış. Türkiye'de Medeni Kanun ve anayasaya aykırı olarak çok eşliliği savunan ve imam nikahıyla meşruiyet kazandırmaya yönelik bu çözüm modeli AK Parti zihniyetini ortaya koyuyor. Geçmişte de savaşma seviş diyorlardı. Bu açıklamaya karşın Başbakanın cevap vermesi gerekir" dedi.

        "ÖZÜR DİLİYORUM"

        Tepkiler üzerine yazılı bir açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, sözlerinin yanlış anlaşıldığını ve çarpıtılarak verildiğini belirterek, "Röportajımda Doğu illerinde kız alışverişlerinin devam etmesi gerektiğini, son yıllarda bazı unsunlar tarafından atılmak istenen nifak tohumlarının akraba bağlarını güçlendirerek, bertaraf edileceğini belirttim. Maksadım kız alıp vermekle Türk, Kürt, Laz ve diğer unsurlar arasındaki birliğin sağlam temellere oturması için akrabalık bağlarının geliştirilmesine katkı sağlamaktı. Bu yanlış anlaşılmadan dolayı tüm kamuoyundan özür diliyorum" ifadesi dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ