Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kütahya'nın sorunlarına İzmir milletvekili el attı!

        CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Kütahya'nın Simav ilçesinde, ''depremi yaşayanlara fiziki ve travmatik hasarları giderme çalışması yapılması'' gerektiğini söyledi. Güler, TBMM'de düzenlendiği basın toplantısında, Kütahya'da partisinin hiç milletvekili olmadığını, kendisinin gönüllü olarak bu kent ile ilgilendiğini belirtti.

        Simav'da deprem sonrasında oluşan şartların yaşamları olumsuz etkilediğini ifade eden Güler, depremin ardından yapılan etüt çalışmasında ilçedeki tüm binaların yüzde 32'sinde hasar bulunuğunun belirlendiğini anlattı.

        Simav depremine medyanın gereken önemi göstermediğinden yakınan Güler, şöyle konuştu: ''Simavlılar, 'ölüm olayı yaşanmadığı için' ya da 'seçim döneminde iktidarın kötü görüntülerin ekranlara yansımasını istemediği' için medyanın kayıtsız kaldığını ifade ediyorlar. Ben de katılıyorum bu görüşlere. İnsanlar sallantılar devam ettiği için evlerine giremiyor. Çadırları evlerinin bahçelerine kurmuşlar. Çünkü çadır kentte verilen hizmetler gevşetilmiş durumda. Devletin hiçbir sosyal yardımlaşma kurumu ortada yok. Simav'da depremi yaşayanlara fiziki ve travmatik hasarları giderme çalışması yapılması gerekiyor. Emekliler ilçeyi terk etmiş durumda. Çarşı çalışmıyor. Afet bölgesi ilan edilmediği için esnafa herhangi bir kolaylık sağlanmamış. Kiralar yüzde 300 oranında artmış. Sorunlar istismarlara neden oluyor.''

        SİYANÜR HAVUZLARININ SETLERİNİN ÇÖKMESİ

        ETİ Gümüş A.Ş'ye ait siyanür havuzlarına ait setlerde meydana gelen çökmeye de değinen Güler, şirketin hiçbir önlem almadan üretimi 10 kat artırdığını öne sürdü. Üretimin artırılmasının ardından yeni siyanür havuzları yapılması gerektiğini anlatan Güler, ''Ancak bunlar yeni yatırım maliyetine katlanmamak için kapasiteyi artırmak amacıyla var olan havuzların setlerin yükseltmişler. Böylece siyanürün buharlaşması gecikmiş ve sonrasında çökme meydana gelmiş'' dedi.

        İşletmeye yakın olan Dulkadir köyünde birkaç ay önce yaşanan hayvan ölümlerine 7 kişinin de zehirlenmesi eklenince şirket ve çevrede bulunan köylerin ilişkisinin çok sorunlu bir hale dönüştüğünü ifade eden Güler, ''Şirket, çevre köylerde yaşayanlara gönderdiği noter tasdikli bir ihtarname ile 'atık havuzu yapmak için topraklarını satın almak istediğini, olmazsa kamulaştırma yapacağını' belirtmiştir. Kamulaştırmayı sadece devlet yapabilir. Ne sanıyor bunlar kendilerini, devlet mi?'' diye konuştu.

        Güler, bir an önce bölgeye sağlık taraması yapacak bir ekip gönderilmesi talebinde bulunarak, olmazsa CHP'nin üniversitelerle işbirliği yaparak oluşturacağı gönüllü ekiplerin bu işi yapacağını söyledi.

        Bir gazetecinin, ''100'e yakın şirket çalışanının kendi imkanlarıyla Ankara'ya muayene olmak için geldiğini'' anımsatması üzerine Güler, işçilerin muayene olduğu hastanenin başhekimi ile görüştüklerini anlattı. Sektörde çalışanlar da üretimde kullanılan maddelere uzun süreli maruziyetin mide kanserine neden olduğunun belirlendiğini ifade eden Güler, işletmenin işçilerin sağlık durumlarıyla ilgili hiçbir yardımda bulunmadığını ileri sürdü.

        Güler, ''Sağlık Bakanlığı başarısızdır. 800 işçinin tahlillerinin yapılması gerekiyor. Öyle uyduruk maskelerle yapılan çalışmalara izin verilmemesi gerekiyor'' dedi.

        Güler, bu konuda hazırlanan raporun tamamlanmasının ardından şirket yetkilileriyle görüşeceklerini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ