Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Davutpaşa patlaması kurbanları anılıyor VİDEO

        Zeytinburnu Davutpaşa'da 4 yıl önce bir iş merkezinde meydana gelen ve 21 kişinin ölümü 116 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamada yakınlarını kaybedenler, olayın meydana geldiği yerde anma töreni düzenledi.

        Olayda hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarından oluşan bir grup, Davutpaşa Terazidere Metro istasyonunda toplandıktan sonra, ''Sorumlular belli, hesap sorulsun'', ''İş kazası değil bu bir cinayet'' sloganları eşliğinde, patlamanın olduğu yere kadar yürüdü.

        Burada, patlamada yaşamını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan grup, daha sonra olayın meydana geldiği binanın yıkılmasının ardından boş kalan araziye diktikleri çiçeklerin üzerlerine, hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarının basılı olduğu pankartı bıraktı ve karanfiller attı. Bu sırada, yaşamını yitirmiş kişilerin yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

        Olayda eşi Gülhan Çabuk'u kaybeden İdris Çabuk, grup adına yaptığı açıklamada, ''Sizin hiç anneniz, babanız öldü mü? Benim bir kere öldü... Sizin hiç kardeşiniz, teyzeniz, dayınız, komşunuz, dostunuz, yariniz, canınızdan çok sevdiğiniz bir yakınınız öldü mü? Tam 4 yıl oldu. 4 yıldır seslerine, kokularına, sıcaklıklarına, yarenliklerine hasretiz. 4 yıl önce Davutpaşa maytap atölyesinde meydana gelen patlamada canlarımızı kaybettik'' diye konuştu.

        "AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ'NE TAŞIYACAĞIZ"

        Çabuk, bu acının, olayda hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarını bir araya getirdiğini belirterek, 4 yıldır adalet arayışlarının sürdüğünü söyledi. Çabuk, uğraşları sonucu sorumlu oldukları düşündükleri bir kurumun daha yargılandığını dile getirerek, şunları söyledi: ''2,5 yılda açılan Davutpaşa davası, 4 yılda ancak bizim çabalarımızla sanık sandalyesine oturtabildiğimiz yetkililer hakkında 1 haftada takipsizlik kararı verebiliyor. Avukatlarımız bu karara itiraz ederken biz de takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında yargılamaya izin vermeme kararını, adil ve etkin yargılanma yapılmasına müdahale sayıyoruz. Bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacağız.''

        Kendi mücadelelerinin yanı sıra Ankara Ostim ve İvedik patlaması ile Zonguldak Karadon'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin aileleriyle dayanışmaya gittiklerini belirten Çabuk, ''Sadece kendi adalet davamızın değil, emeğiyle geçinen, denetimsizlik nedeniyle hayatlarını kaybeden bütün işçi kardeşlerimizin acısını kalbimizde hissettik. Bir kere daha diyoruz ki adalet duygusunu kaybetmemiş vicdan sahibi her kurum ve kişi bu mücadelelerde dayanışma içerisinde olmalıdır'' diye konuştu.

        "SADECE ADALET İSTİYORLAR"

        Bir grup partili ile anma törenine katılan CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 4 yıl önce meydana gelen olayın normal bir iş yerinde meydana gelen bir iş kazası olmadığını söyledi.

        Bu olayın benzerlerini Türkiye'nin farklı yerlerinde gördüklerini dile getiren Salıcı, ''Normal koşullarda açılmamış bir işyerinde, normal koşullarda çalışmayan işçi arkadaşlarımız bir kaza sonucu hayatlarını kaybetti. Birçok insan yaralandı ve birçok aile mağdur oldu. Türkiye'de belediyelerin vermiş olduğu ruhsatın aslında ne kadar önemli olduğunu, ne kadar kadar denetlenmesi gereken bir şey olduğunu gösteren bir vakadır burası'' dedi.

        Ailelerin 4 yıldır mücadelelerini devam ettirdiklerini ve kendilerinin bu mücadeleye sahip çıkmak için burada olduklarını dile getiren Salıcı, şunları kaydetti: ''Bu hak arama mücadelesinin, sonuçlanana kadar devamından yanayız. Bu arkadaşlarımız sadece adalet istiyorlar. Yaşamış oldukları acıların üstesinden gelebilmek için adalet istiyorlar. Türkiye'nin şu anda en ihtiyaç duyduğu şeylerden biri adalet. Adaletin olması için illa ki siyasi davaların olması gerekmiyor. Bu dava çok normal olarak insanların sonucunu görmek istedikleri bir dava ve sonuçlanabilmesi için biz elimizden geleni yapacağız.''

        İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel'in de destek verdiği anma törenine katılanlar göz yaşı döktü. Gruptakiler, açıklamanın ardından olaysız dağılırken, patlamada ölenler için bugün Bayrampaşa Merkez Camisi'nde öğle namazının ardından mevlit de okutuldu.

        21 KİŞİ ÖLMÜŞ 116 KİŞİ YARALANMIŞTI

        Davutpaşa'da 31 Ocak 2008 tarihinde meydana gelen patlamada, 21 kişi ölmüş, 116 kişi yaralanmıştı.

        Olayla ilgili soruşturmanın ardından açılan ve Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davada, Zeytinburnu Belediyesinden 5, bina sahibi 2 ve patlamanın olduğu atölyenin bir çalışanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eski İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış yargılanıyor. Davanın iddianamesinde sanıkların, ''görevi kötüye kullanma'' ve ''taksirle öldürme'' suçlarından cezalandırılması isteniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ