Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Habertürk-Konsensus anketi - 2

        BÜLENT GÜNAL / AHT

        Konsensus, yurt genelinde bin 501 kişiye sordu: “Yerel seçimde hangi partinin adayına oy vereceksiniz?” Katılımcıların yüzde 50.4’ü “AK Parti”, yüzde 27.9’u “CHP”, yüzde 13’üyse “MHP” dedi. Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması durumundaysa yerine geçmesi istenen ilk isim Ali Babacan oldu

        Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin HABERTÜRK için yaptığı Türkiye Gündemi Aralık 2012-“2012’ye Girerken Türkiye Görünümü” başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını yayınlamaya devam ediyoruz. Konsensus bu çalışma için 30 Kasım ile 12 Aralık 2012 tarihleri arasında 81 ilin hem kentsel hem de kırsal kesiminden seçmen nüfusunu temsil etme yeteneğine sahip, 18 yaş üstü 750’si erkek, 751’i kadın, toplam bin 501 kişiyle telefon anketi yöntemiyle görüştü. Konsensus araştırmaya katılanlara, Türkiye’nin çözüm bekleyen en önemli sorunlarının neler olduğundan milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına, belediye başkanlarından memnuniyetten anadilde kamu hizmeti alınmasına kadar birçok soru yöneltti, gündemi meşgul eden konuları mercek altına aldı. İşte, 2012’yi geride bırakırken kamuoyunun eğilimleri...

        Yerel seçimlerde de AK Parti açık ara önde

        Konsensus araştırmaya katılanlara sordu: “Bu pazar, bir yerel seçim olsa, yaşadığınız kentteki belediye başkanlığı için hangi partinin belediye başkanı adayına oy verirsiniz?’’ Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 50.4’ü “AK Parti’’ derken, “CHP adayına oy veririm’’ diyenlerin oranı yüzde 27.9’da kaldı. Anket katılımcılarının yüzde 13’ünün tercihi MHP olurken, Meclis’te grubu bulunan BDP’yi işaret edenlerin oranıysa yüzde 6.4’tü.

        Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa AK Parti’de yerine kim geçmeli?

        Konsensus, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa, AK Parti Genel Başkanı kim olsun?’’ sorusunu da katılımcılara yöneltti. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 21.8’i “Ali Babacan” dedi. Eylül ayı araştırmasına göre oy oranını 2.3 puan artıran Babacan böylece listenin üçüncü sırasından ilk sırasına yükselmiş oldu. AK Parti Genel Başkanlığı yarışında ikinci sıradaysa yüzde 21.2’yle Bülent Arınç yer aldı. Arınç bir önceki araştırmada yüzde 30.5 ile zirvedeydi. Listenin üçüncü sırasında ise yüzde 21 ile Abdullah Gül bulunuyor. Gül’ü, Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş, Cemil Çiçek izledi.

        Konsensus Genel Müdürü Murat SARI:

        Erdoğan sonrası için 4 isim ön plana çıkıyor

        VATANDAŞIN belediyesinden memnuniyet oranı yüksek. Bu çok sayıda belediyesi olan AK Parti için avantaj. Ama partilerin göstereceği belediye başkan adayları da seçimde önemli bir faktör. Bir başka önemli konu, Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa AK Parti’nin başına kimin geçeceği... 4 isim öne çıkıyor. Gençliği ve dinamikliğiyle Ali Babacan, AK Parti’nin çekirdek kadrosunda yer alan Bülent Arınç, çok güçlü bir isim olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve son dönemde yaptığı atakla dikkati çeken Binali Yıldırım. Yıldırım’ın adı, İzmir ve İstanbul Belediye Başkanlığı için de geçiyor. Ancak Babacan, Arınç ve Yıldırım’ın 3 dönem milletvekilliği yapması ve AK Parti Tüzüğü’ne göre tekrar milletvekili seçilemeyecek olması, bu tabloda Abdullah Gül ismini ön plana çıkarıyor.

        ‘Teröristle kucaklaşanların dokunulmazlığı kaldırılsın’

        BDP’li milletvekillerinin teröristlerle kucaklaşmasının ardından dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışması da Konsensus’un anketine yansıdı. Konsensus, “PKK’lı teröristlerle kucaklaşan BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını onaylıyor musunuz?’’ sorusunu ankete katılınlara yöneltti. Yanıt verenlerin yüzde 52’si, dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde “Onaylıyorum” dedi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasını onaylamayanların yüzdesiyse 39.2 oldu.

        Anadilde kamu hizmetine toplum onay vermiyor

        Konsensus ankete katılanlara “Anadilde kamu hizmeti alınmasını onaylıyor musunuz?” diye sordu. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 65.1’i “Hayır, onaylamıyorum” dedi. “Onaylıyorum” diyenlerin oranı yüzde 16.7’de kaldı.

        Çözüm bekleyen en önemli sorun: Terör

        Araştırmada dikkat çeken sorulardan biri, “Sizce Türkiye’nin çözülmesi gereken en önemli 3 sorunu hangisidir?’’ oldu. Eylül ayı araştırmasına göre 18.3 puan düşmesine rağmen ‘Terör/Güneydoğu’ sorunu yüzde 65.2 ile listenin ilk sırasında yer aldı. Bir önceki araştırmada üçüncü sırada olan ‘İşsizlik’ 17.5 puan artarak ikinci sıraya yükseldi. Üçüncü sorunsa 12 puan yükselen ‘Hayat Pahalılığı’.

        Belediye başkanlarından memnuniyet oranı düştü

        Konsensus’un “Yaşadığınız ilçenin veya beldenin belediye başkanının hizmetlerinden ne derece memnunsunuz?’’ sorusuna “Memnunum’’ diyenlerin toplam oranı, eylül ayı anketine göre 6 puan düşerek yüzde 59.9’a geriledi. Memnun olmayanların toplam oranı ise yüzde 14.2 oldu.

        ‘Erdoğan olmazsa AK Parti’ye oy vermem’ diyenler artışta

        Araştırmadaki ilginç soruların başında “Eğer Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki ilk seçime kadar herhangi bir nedenle AK Parti Genel Başkanlığı’ndan ayrılsa AK Parti’ye oy verir misiniz?’’ geliyordu. Bu soruya “O zaman AK Parti’ye oy vermem’’ yanıtını verenler, eylül ayı sonuçlarına göre 1 puan artarak yüzde 13.1’e yükseldi.

        HAYATINDAN MEMNUN OLMAYANLAR ARTIYOR

        “Hayattan ne kadar memnunsunuz?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 59’u “Memnunun” dedi. Memnun olmayanların toplam oranı, eylül ayına göre 6.4 puan artarak yüzde 16.5 oldu.

        ‘AKŞAM YALNIZ YÜRÜMEKTEN KORKUYORUM’: % 29

        Konsensus, “Son günlerde akşamları sokakta yalnız yürümekten korkuyor musunuz?’’ diye sordu. Kadın-erkek katılanların yüzde 29’u korktuğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ