Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Türkiye 20 bin Euro tazminat ödeyecek!

        HABERTURK.COM/ANKARA

        Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndenTürkiye'deki hasta tutuklu ve hükümlüler açısından önemli bir karar geldi. AİHM, kanser hastası bir tutuklunun rahatsızlığı ilerlemeden önce "tahliye kararı" verilmediği için Türkiye'yi mahkum etti.

        ''İnsan onurunu küçültücü muamele uygulandığı" ve "Ayrımcılık yapıldığı" gerekçeleriyle Türkiye, 20 bin Euro tazminat ödeyecek.

        Gülay Çetin, SGK müfettişiydi...

        Evli ve 2 çocuk babası olan işadamı sevgilisi Ahmet Develier'i öldürme suçundan cezaevine girdi.

        Evlilik vaadiyle kandırıldığı için müebbet yerine 15 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

        Cezaevinde mide kanserine yakalandığı ortaya çıktı ve tedavi için defalarca müracaat etti. Talepleri reddedilince 12 Temmuz 2011 günü Antalya Devlet Hastanesi'nde mahkum olarak hayatını yitirdi.

        İşte bu hikaye,Türkiye'nin insan hakları karnesine kırık not olarak döndü.Ailesi, kanser hastası mahkum Gülay Çetin'in ölümünü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı.Mahkeme, Türkiye'yi, "İnsan onurunu küçültücü muamele uygulandığı" ve "Ayrımcılık yapıldığı" gerekçeleriyle suçlu buldu.

        AİHM'in emsal niteliğindeki bu kararında Türkiye'deki hasta tutuklululara yönelik tutum ve yetersiz sağlık hizmetleri detaylı bir şekilde eleştirildi.

        Karar metninde, Çetin'in süreçten dolayı "fiziksel ve ruhsal acı" çektiği ifade edildi. Antalya Cezaevi'nde görevli doktorlarca Çetin'in kanserini önleyici tedavi yerine, ilerlemesine adeta göz yumulduğu vurgulandı.Kanserin ilerlemesine rağmen Çetin'in tahliyesine karar verilmediği gibi özel tedavi altında tutulabileceği başka bir sağlık kuruluşuna sevk edilmeyerek, Antalya Devlet Hastanesi mahkum koğuşunda tutulduğu kaydedildi. 20 mayıs 2011'de kız kardeşi tarafından rekafat edilmesine izin verilen Çetin'in durumunun ağırlaştığı anlatıldı.

        Sonuç olarak da Gülay Çetin'in Haziran ayında transfer edildiği yoğun bakım ünitesinde 12 temmuz 2011'de yaşamını yitirdiği vurgulandı.AİHM'in kararında özetlediği bu tablo nedeniyle Türkiye, şimdi 20 bin Euro tazminat ödeyecek. Aynı zamanda Çetin'in ailesi tarafından yapılan 2 bin Euro'luk masrafları da Türkiye karşılayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ