Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'li seçmenin "süreç" mesajı!

        Düzgün KARADAŞ/ANKARA

        CHP, çözüm sürecinin fotoğrafını çekti. Ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. AK Parti seçmeninin yüzde 66'sı "CHP sürece dahil edilmeli" görüşünü dile getirirken, "CHP bu süreçte ne yapmalı" sorusuna CHP'li seçmenin yüzde 10'u 'daha aktif olmalı', yüzde 40'ı ise 'Partimiz barış sürecine destek olmalı" cevabını verdi. CHP'li seçmenin yüzde 50'si sürece destek verdiğini ortaya koydu.

        Çözüm süreci konusunda "sesiz" kalmayı tercih eden ve "bekle gör" politikasını güden Cumhuriyet Halk Partisi, hem sürecin hem de kendi politikasının tabanda ve kamuoyunda kabul görüp görmediğinin fotoğrafını çekti. Habertürk'ün sorularını yanıtlayan CHP Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç, çarpıcı sonuçlar hakkında şunları söyledi:

        CHP TABANI ÇÖZÜM İSTİYOR

        "CHP seçmeni bu sürece çok duyarlı bir kitle. Partimizin tabanının ne düşündüğünün fotoğrafını çektik, 'CHP bu süreçte ne yapmalı?' diye sorduk. CHP'ye oy verdiğini belirten vatandaşların yüzde 6'sı 'susmalı, konuşmamalı' derken; yüzde 14'ü 'sürece dahil olmamalı' diyor. Ankete katılanların yüzde 18'i 'CHP sürece karşı çıkmalı' yanıtını verirken; yüzde 10'u 'daha akif rol almalı', yüzde 40'ı ise partimizin barış sürecine destek olması gerektiğini belirtiyor. Aslında CHP'lilerin yüzde 50'si, partimizin çözüm sürecinde aktif rol almasını gerektiğini belirtiyor. Yüzde 12'si ise diğer çeşitli cevaplar veriyor.

        DESTEK ARTIYOR

        Her ay düzenli olarak yapılan araştırmaları satın alıyoruz. 'BDP Milletvekilleri ile İmralı arasındaki görüşmeler hakkında fikriniz nedir?" şeklindeki soruya, "Görüşme barış sürecine önemli bir katkıdır" diyenlerin oranı Ocak ve Şubat ayında yüzde 38 iken, Mart ayında bu oran yüzde 43'e çıktı. Yani bu sürecin barışa evrileceği beklentisi artmış.

        'Görüşme devlet açısından başarısızlıktır' diyenlerin oranı ise Ocak ayında yüzde 51 iken, Şubat'ta yüzde 54'e çıktı. Mart ayında ise bu oran yüzde 50'ye düştü. Yani Türkiye'nin yüzde 50'si halen süreç hakkında kaygılı görünüyor. Sürece en büyük destek AKP seçmeninden geliyor. AKP'ye oy verenlerin yüzde 60'ı, görüşme trafiğinin barışa katkı yaptığına inanıyor. Sürece en sert karşı duruşu sergileyen MHP tabanının yüzde 28'i de görüşmelerin barışa katkı yapacağına inanıyor. CHP seçmeninde ise belirgin bir değişim yok.

        AK PARTİ SEÇMENİ: CHP MUTLAKA OLMALI

        Türkiye de seçmenlerin bu süreçte hem kendi partilerinden hemde diğer partilerden beklentileri var. ‘Barış süreci bütün partilerin katılımı ile sürdürülmeli' diyor bize seçmen. Özellikle ana muhalefet partisi CHP'nin mutlaka sürecin içinde dahil edilmesi gerektiğini belirtiyor. Örneğin, AKP'ye oy verdiğini ifade eden seçmenlerin yüzde 66'sı mutlaka CHP'nin de sürece dahil edilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ