Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam “yaradılış” ve "evrim" teorisi

        15-16 Mayıs’taki sempozyumda yaratılış teorisini savunanlar, evrim teorisini çürütmeye çalışacak. ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği ise ‘Bu, bilime karşı girişim’ dedi ve sempozyumun iptalini istedi

        İlk ve ortaöğretim biyoloji dersi müfredatlarına eklenen “yaradılış” görüşü, şimdi de Marmara Üniversitesi’nde öğretim elemanları ve öğrencilerin katılacağı bir sempozyumda “bilimsel” zeminde tartışmaya açılıyor. 2 gün sürecek olan sempozyumda “ideolojik dayatmalarla beslenen dogmatik ve tek yanlı biyoloji anlayışını çeşitlendirmenin hedeflendiği” belirtiliyor.

        Sempozyuma konuşmacı olarak katılacak biyologlar arasında “Alternatif Biyolojiye Doğru” isimli kitabında, “İlk insan Hz. Adem’in boyunun 30 metre olduğunu ve insanların bir dönem dinozorlarla birlikte yaşadığını” öne süren Biyoloji Profesörü İrfan Yılmaz ile “Evrim ve Yaradılış” adlı kitabında Said-i Nursi’den alıntılar yaptığı için üniversiteden ihraç edilen Prof. Dr. Adem Tatlı da yer alıyor.

        Marmara Üniversitesi, türlerin varoluşunun “yaradılışçı” görüş çerçevesinde tartışılacağı bir sempozyuma hazırlanıyor. Marmara Genç Vizyon Kulübü’nün düzenlediği ve 15-16 Mayıs’ta yapılacak olan “Bilim, türler arası evrimi neden kabul etmiyor?” sempozyumu ile “ideolojik dayatmalarla beslenen dogmatik ve tek yanlı biyoloji anlayışını çeşitlendirmenin amaçlandığı belirtiliyor.

        Sempozyumda ilk oturum evrenin oluşumu ve ilk canlı ile başlayacak, daha sonra konular daraltılarak konuşmacılara söz verilecek. Diğer oturumlarda ise türlerin varoluşu ve “türler arası evrimin mümkün olmadığı” tezi tartışılacak. Yapıların ve işleyişlerinin kompleksliklerine dayandırılarak “evrimin çıkmazları” anlatılacak.

        Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar Salonu’nda gerçekleştirilecek sempozyuma öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve üniversite öğrencileri katılacak.

        Konuşmacılar tanıdık isim

        Sempozyumun konuşmacıları tanıdık yaratılışçı biyologlardan oluşacak. Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. İrfan Yılmaz, “Alternatif Biyolojiye Doğru” isimli kitabında “Hz. Adem’in boyunun 30 metre olduğunu ve insanların bir dönem dinozorlarla birlikte yaşadığını” öne sürmüştü.

        Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Turan Güven’in “Bilim kılıfı giydirilmiş bir ideoloji: Darwinizm”, “İnsanın yaradılışı, biyolojik kimlik sorunu ve değişim” başlıklı makaleleri bulunuyor.

        Konuşmacılardan Dumlupınar Üniversitesi Eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Tatlı üniversitesinde 14 yıl boyunca ders kitabı olarak okuttuğu “Evrim ve Yaratılış” adlı kitabında, Kuran’dan ve Said-i Nursi’den alıntılar yapmış, daha sonra açılan soruşturma sonucu YÖK tarafından üniversiteden ihraç edilmişti.

        İlk tepki ODTÜ’den geldi

        Evrim karşıtı sempozyuma ilk tepki ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği’nden geldi. Dernek, yaptığı açıklamada “bilimsel yaratılışçılık” fikrinin ABD’de aşırı dinci hristiyanlar tarafından ortaya atıldığını ve ABD Anayasası’na göre laikliğe aykırı olduğu için yargı önünde mahkum edildiğini vurguladı. Türkiye’nin ise bu görüşü 1985’te Milli Eğitim Müfredatına dahil ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada özetle şöyle denilti: “Dünyada yaratılış görüşünü biyoloji derslerinde devletin resmi politikası olarak anayasasındaki değiştirilemez laiklik ilkesiyle çelişmek pahasına öğreten tek ülke Türkiye’dir. Yoğunluğu gittikçe artan bilime karşı girişimlerin ülkemizde yaygınlaştırılması çalışmalarına karşı çıkmayı laiklik ilkesine bağlı üniversite çalışanları olarak bilimin geleceği ve ülkemizin geleceği için bir zorunluluk ve asli bir görev olarak kabul ediyoruz.”

        Aralarında Marmara Üniversitesi’nden öğretim görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda profesör de internet ortamında sempozyumun iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ