Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Caz dans ve sohbet

        Ece ULUSUM / HT CUMARTESİ

        Türkiye’de 25 yılda neler oldu neler, saymakla bitmez. Fakat size değişmeyen ve hâlâ aynı kararlılıkla devam eden bir festival söyleyebilirim; Akbank Caz Festivali. Ama henüz caz müziğin “lüks” mekânlardan çıkmadığı zamanlarda başlayan bu festivalle birçok şey değişti. Yıllar içinde 500’e yakın konser, 4 binin üzerinde sanatçı geldi ve 300 binden fazla bilet satıldı. Cazın doğasına uygun olarak bu müzik, sokaklara ve farklı mekânlara taşındı.

        Bu yıl 21 Ekim-1 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek 25. Akbank Caz Festivali boyunca 16 ayrı mekânda 55 konser, 4 panel, 13 atölye gerçekleştirilecek. “Festivale daha var” demeyin, biletler satışta ve kimisi her an bitebilir. Siz şimdiden ajandanızı hizaya sokun, dinleyecek çok konser var!

        Ama önce festivalin ayrıntılarını, birinci ağızdan yani yaratıcıları ve sanatçılarından dinleyelim.

        'Biletler kısa sürede tükeniyor'

        Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı:

        Festivali yapmaya başladığımız ilk yıllarda Türkiye’de caz dinleyicisi potansiyeli düşüktü. Konserlere ilgi bugünkü gibi değildi. Festivalde konserlerin yanı sıra özellikle gençlere yönelik atölye çalışmaları yapıyoruz, panellerle de cazın tanıtımına destek oluyoruz. Artık festival anons edildikten çok kısa bir süre sonra biletler tükeniyor. Caz müziği ülkemizde belirli bir düzeye gelmişse bunda Akbank Caz Festivali’nin büyük bir payı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ayrıca festival, Türk caz sanatçılarının uluslararası platforma yükselerek tanınmalarına da öncülük etti. Bu yıl da her zaman olduğu gibi seyirci sayımızda artış olmasını bekliyoruz.

        'Beklenmedik bir performansa hazır olun'

        Get the Blessing:

        Müziğimizi anlatmak zor, bizi dinleyenler müziğimizi duyunca “Ben cazı sevmem ama siz ne yapıyorsanız hoşuma gitti” diyor. Şöyle diyebiliriz “Caza benziyor ama daha iyisi”. 2012’de İstanbul’da bizi dinleyenler bilir, harikaydı. Yeni müzikseverlerle tanışmayı çok istiyoruz; beklenmedik sahne performansına şahit olacaklar. Sizin için harika müzik yapacağız. (31 Ekim, 22.30 – Babylon Bomonti)

        '25'inci yıla özel albüm hazırladık'

        Pozitif Live Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Uluğ:

        Akbank Caz Festivali şehrin kültürel hayatının en önemli kilometre taşlarından biri. Müziğin iyileştirici ve besleyici gücünü 25 yıldır bu festivalle yaşatmayı amaçlıyoruz. Caz, sınırları aşan ve insanları birleştiren bir müzik türü ve özgürlüğün evrensel dili. Biz de bu doğrultuda çeyrek asırdır insanların kültür sanat birikimine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Akbank Caz, üzerine farklı deneyimler ekleyerek günü yakalayan ve hedef kitlesini genişleten bir festival olmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda festivali, caza yakın farklı müzik türlerini de içeren bir programla gençleştiriyoruz. Ayrıca 25’inci yıl vesilesiyle festivale özel bir albüm hazırladık.

        ‘Bir sanat merkezinde sahne alacağım!’

        Poppy Ackroyd

        Albümümde bir dizi enstrüman var: Klavye, piyano, viyolonsel... Enstrümantal müziği bir iletişim yolu olarak görüyorum. Elektronik müzik yapmayı da seviyorum, derin ve karmaşık bir dünyaya adım atmaya benzetiyorum. Bir sanat merkezinde sahne alacağım, çok iyi olacak. Çok heyecanlıyım. Hem konser için hem de birçok iyi sanatçıyla birlikte aynı etkinlikte yer aldığım için... Umarım konserime gelen dinleyicilerin müziğimle dünyaları kesişir. Üstelik bu ilk solo konserim olacak İstanbul’da! Bu şehre ilk geldiğimde harika ziller almıştım, 2 günlük bir tur yapmadan dönmem! (30 Ekim, 19.00 - Akbank Sanat

        'Dans kıyafetlerinizle gelin'

        Ester Rada:

        Yeni dinleyiciler ve bir şehir keşfetmeye geliyorum, heyecanlıyım. İstanbul’a hiç gelmedim ama müziğiyle daha önce tanıştım. Festivale 7 müzisyen ile geleceğim, muhteşem yetenekliler. Birlikte ilk albümden ve gelecek albümden parçalar çalacağız. Fakat şimdiden söyleyeyim; konser bir partiye dönüşecek, dans kıyafetlerinizle gelin! Konserden sonra dilerim ki gelenler müzik dolu gecemizi hatırlar. (28 Ekim, 21.30 - Babylon Bomonti)

        ‘Kurt Weill’in büyülü dünyasını paylaşacağım

        Şirin Soysal:

        25’inci yılında festivalin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum. Kurt Weill’ın büyülü dünyasını festival seyircileriyle paylaşacağım için heyecanlıyım. Akbank Sanat’ın samimi sahnesinden daha uygun bir mekân olamazdı bu proje için. (23 Ekim, 19.00 - Akbank Sanat)

        ‘Yepyeni bağlar, tanışmalar...’

        Elif Çağlar:

        Akbank Caz Festivali yıllardır çizgisinden ödün vermeyen ve cazın farklı tarzlarını başarıyla sunan konserlere ev sahipliği yapıyor. Daha önce sadece İstanbul’daki birkaç üniversitede “Kampüste Caz” kapsamında konser verdim. Üniversiteli gençlerle çok güzel bir iletişimimiz oldu. En çok daha önce konser vermediğim şehirlere gitme fikri beni heyecanlandırıyor; yepyeni bağlar, tanışmalar... Müziğim caz şemsiyesi altında birbirleriyle kucaklaşan farklı türlerde, akustik hikâyeler gibi. Hikâyeler anlatmaya devam! Konserde iki albümden de parçalar çalacağız, tabii o gün kafamıza esen bir parçanın farklı yorumu girebilir her an repertuvara; o bana da sürpriz oluyor işte! Umarım konserime gelenler iyi bir konserin, müziğin insanda uyandırdığı tüm o pozitif hislerle ayrılır.

        'Çok eğlendireceğime eminim!'

        Sinkane:

        Bu Akbank Caz Festivali’ndeki ilk performansım olacak ve öyle heyecanlıyım ki! Bu vesileyle de ilk kez Türkiye’ye gelmiş olacağım. Sahneye çıktığımda gelenleri çok eğlendireceğime de eminim! Çünkü ekibimle benim sahne performanslarımız albümdekilerden daha farklı; daha enerjik ve kesinlikle yüksek sesli. Konserden sonra insanlar ziyadesiyle sevgiyi de hissedecek. (23 Ekim, 22.30 - Babylon Bomonti)

        'Daha fazla etkinlik olmalı'

        Jülide Özçelik:

        Akbank Caz Festivali harika fakat daha fazla etkinlik, konser olursa müzisyenlere de mecra açılır. Projelerini çalma imkânı bulurlar. Ayrıca iyi müzik yaparak hayatta kalabilmek de önemli. Öyle bir memleketteyiz ki müzik ve diğer sanat dalları maalesef en son sıralarda söz sahibi olabiliyor. Çok takdir ediyorum idealist müzisyenleri. Konserimizde albümlerimizde yer alan şarkılarımı ve sevdiğimiz ustaların eserlerini çalacağız. Tüm müzikseverleri bekleriz. (27 Ekim, 20.30 – Caddebostan Kültür Merkezi)

        PANEL DE VAR ATÖLYE DE

        25. Akbank Caz Festivali her yıl olduğu gibi bu yıl da Akbank Sanat’ta pek çok panele ve atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak. Üstelik paneller ücretsiz!

        ■ Anayoldan Çıkanlar 23 Ekim, saat 13.00 60’lardan günümüze de yansıyan siyasal, sanatsal ve ekonomik boyutları Hakan Rauf Tüfekçi moderatörlüğünde Çağlayan Yıldız ve Tolga Tüzün tarafından yorumlanacak.

        ■ Radyoda Caz 24 Ekim, saat 13.00 Hülya Tunçağ moderatörlüğündeki panelde radyo ve caz, Tuncel Gülsoy, Sevin Okyay ve Levent Öget tarafından ele alınacak.

        ■ Avrupa Cazının Kökleri 30 Ekim, saat 13.00 “Avrupa Cazının Ortak Kökenleri” adındaki proje, üç yıllık bir çalışmanın ardından kaynak bir kitaba dönüştürülecek. Panelde Türkiye’deki caz hakkında izleyici ve uzmanların kitapta yer almasını istediği konular belirlenecek.

        ■ 25 Yıldır Şehrin Caz Hali 31 Ekim, saat 13.00 Akbank Caz Festivali’nin 25 yıllık hikâyesi Derya Bigalı, Ahmet Uluğ, Sadettin Davran ve Elif Çağlar’ın konuşmacı olarak katılacağı panelde anlatılacak. ATÖLYELER: ■ Çocuklara Beden Müziği 24 Ekim, saat 15.00-17.00 arası Çocuklar oyun ve danslarla eğlenirken aynı zamanda cazın resmini yapmayı deneyimleyecekler. 10 kişiyle sınırlı atölyenin ücreti 20 TL.

        ■ Çocuklarla Caz Müziği Atölyesi 31 Ekim 2015, 15.00-17.00 arası Bu atölye çalışmasında swing, beden perküsyonu, tekerlemeler ve oyunlarla 7-12 yaş grubu çocuklara tanıtılacak. 18 kişiyle sınırlı etkinlik 15 TL.

        ■ Drum & Bass Magazine 25 Ekim, 13.00-19.00 arası Enstrümanlara ve müziğe ilgi duyan herkese açık atölyede katılımcılar müzik bilgilerini ve deneyimlerini artırmanın yanı sıra caz dünyasının ustalarıyla da tanışma fırsatı bulacak. Ücreti 25 TL, 100 kişiyle sınırlı.

        LİSE VE ÜNİVERSİTEDE DANS

        Öğrencilere müzisyenlerin yaratım sürecini izleme fırsatı sunan Liselerde Caz Atölyeleri kapsamında gerçekleşecek sohbetlerde gençler, Cem Tuncer, Ercüment Orkut ve Ediz Hafızoğlu ile bir araya gelecek. Bir diğer yandan Kampüste Caz konserleri bu yıl da devam ediyor. Etkinlikte sahne alacak Elif Çağlar 03-13 Kasım arasında Edirne, Çanakkale, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Adana, Kayseri ve Ankara’da üniversiteli gençleri caz müziğiyle buluşturacak.

        BU KONSERLER KAÇMAZ

        Manu Katché 22 Ekim, 20.30 – CRR Konser Salonu

        ■ Kerem Görsev Quarter 24 Ekim, 20.30 Caddebostan Kültür Merkezi

        ■ David Murray Infinity Quarter “Mehmet Uluğ Tribute” 27 Ekim, 21.30 Babylon Bomonti

        ■ Belle & Sebastian 30 Ekim, 22.00 Volkswagen Arena

        ■ Susanne Sundfor 31 Ekim, 19.00 – Zorlu PSM

        ■ David Sanborn Electric Band 31 Ekim, 21.30 Zorlu PSM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ