Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika SON DAKİKA HABERİ: Altılı Masa'da Cumhurbaşkanı adayı tartışması! Kim ne dedi? - 6'lı Masa Son Dakika Haberler

        Altılı Masa'nın 2 Mart'taki 12'nci toplantısında Cumhurbaşkanı adaylığı üzerine başlayan tartışma devam ediyor. Altılı Masa'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itiraz eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a adaylık çağrısı yaptı. Bunun üzerine açıklama yapan iki belediye başkanı CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun "iradesi dışında hareket etmeyeceklerini" bildirdi. Yaşanan tartışmalar üzerine Altılı Masa liderleri açıklamalar yaptı.

        Altılı Masa'da aday belirleme sürecinde kriz çıktı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itiraz eden İYİ Parti lideri Meral Akşener, sert bir açıklama yaptı.

        SAAT 17.00'DE BAŞLADI

        CHP, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi liderleri bugün Saadet Partisi'nde saat 17.00'de bir araya gelerek fotoğraf vereceği belirtildi.

         5 liderin görüşmesi sona erdi
        5 liderin görüşmesi sona erdi Haberi Görüntüle

        Saadet Partisi Genel Merkezi'ne ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Ardından Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da geldi.

         İmamoğlu ve Yavaş Akşener ile görüşecek! İYİ Parti'den açıklama geldi
        İmamoğlu ve Yavaş Akşener ile görüşecek! İYİ Parti'den açıklama geldi Haberi Görüntüle

        3'LÜ ZİRVE KARMAŞASI

        CHP Genel Merkezi'nden, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın, İYİ Parti lideri Meral Akşener ile görüşmesi hakkında açıklama geldi. Açıklamada, "İki Büyükşehir Belediye Başkanımız bu görüşmede 'iradelerinin Sayın Genel Başkanımıza bağlı olduğunu, aday olarak da Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu görmek istediklerini' iletecekler ve ittifakın devam etmesini talep edecekler" denildi.

        İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise yaptığı açıklamada görüşme olmayacağını duyurdu. Zorlu, "İddialar gerçeği yansıtmıyor" dedi.

        CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI GENEL MERKEZ'DE

        CHP'li 10 büyükşehir belediye başkanı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.

        Belediye başkanları, saat 13.00'te başlayan olağanüstü MYK toplantısı öncesi Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile görüştü.

        Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, partiye gelişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Neler söyleyeceğimiz belli. Genel Başkanımızı destekliyoruz. Fikrimizde en ufak bir değişiklik olmadı. Mücadeleye devam edeceğiz demokrasi yolunda." dedi.

        "İYİ Parti Genel Başkanı Akşener altılı masadan ayrıldığını açıkladı, nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Büyükerşen, "Talihsizlik" yanıtını verdi.

        Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da "Sayın Genel Başkanımızla görüşeceğiz. Biz başından beri ortak karar alıyoruz. Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olacaktır. Tam desteği kendisine vereceğiz bugün. İnanıyorum ki sonuç istediğimiz gibi olacak. Her şey çok güzel olacak." görüşünü dile getirdi.

         CHP'de kritik toplantılar! İşte yeni gelişmeler
        CHP'de kritik toplantılar! İşte yeni gelişmeler Haberi Görüntüle

        Akşener’in açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Albayrak, "Anlayamadım, biz de bir anlam veremedik. Ekrem Bey ve Mansur Beyi göreve davet ediyorum. açıklaması bana göre çok yanlış, düşündürücü. Sanıyorum bugün temaslardan sonra bazı şeyler daha netleşecek." ifadelerini kullandı.

        Görüşmeye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu katılıyor.

        Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise bölgede deprem sonrası yürütülen çalışmalar nedeniyle toplantıya katılmadı.

        TOPLANTI SONA ERDİ

        CHP'li belediye başkanları toplantının ardından Genel Merkez'den ayrıldı. Toplantının ardından açıklama yapılması beklenirken, açıklamadan vazgeçildi.

        CHP'DE OLAĞANÜSTÜ MYK TOPLANTISI

        CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplandı.

        MYK'de, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Altılı Masa'nın Cumhurbaşkanı adayı belirleme süreciyle ilgili açıklamaları ile bundan sonra izlenecek yol haritası ele alındı. Toplantı 2,5 saat sürdü.

        Altılı Masa'nın hangi adımları atacağı, Millet İttifakı'nın yol haritası ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı değerlendirildi, kesin bir karar verilmedi. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için görüşmeler devam edecek.

        AKŞENER DE BELEDİYE BAŞKANLARI İLE BİR ARADA

        İYİ Parti lideri Akşener'i görevine döndüğü belirtilen Cihan Paçacı karşıladı / AA
        İYİ Parti lideri Akşener'i görevine döndüğü belirtilen Cihan Paçacı karşıladı / AA

        İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partili belediye başkanlarıyla buluştu.

        Parti genel merkezi ek binasında düzenlenen toplantıya gelişinde Akşener'i, bir süre önce Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden ve dünkü gelişmelerin ardından görevine döndüğü belirtilen Cihan Paçacı karşıladı.

        Basın mensuplarının sorularını, "Sağ olun, teşekkür ederim." diyerek yanıtsız bırakan Akşener, herhangi bir açıklama yapmadan toplantının yapılacağı salona geçti.

         Meral Akşener 6 Mart'ta yok
        Meral Akşener 6 Mart'ta yok Haberi Görüntüle

        PAÇACI: MASADAN KALKMADIK, KALDIRILDIK

        İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Paçacı ise basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Paçacı, Akşener'in 6'lı masa toplantısından sonra yapılan ortak açıklamayı neden imzaladığı sorusu üzerine, "O bir anlayış birliğiydi. İYİ Parti'nin görüşü zaten belliydi. İYİ Parti bir sürpriz yapmadı. Uzun bir süredir kazanması yüksek bir aday üzerinde ısrarcıydı. Genel başkan büyük bir feragat örneği göstererek, 'Türkiye'nin önünü açacağım, ben aday olmayacağım' dedi. Bütün bunlar bu seçimin kazanılmasına yönelik hassasiyetten kaynaklanmaktadır. Yoksa herkes cumhurbaşkanı olmak ister. Genel başkanımızı da kazanma ihtimali yüksek bir aday olarak görüyorum. Buna rağmen feragat etti 6'lı masada. Şimdi bu özveriyi gösterdi. Niye gösterdi? Bu seçimin mutlaka kazanılması gerektiğine inandığı için gösterdi. Biz de o noktadayız, 'Bu seçim kazanılmalı' diyoruz ama mesela 6'lı masada 'Her siyasi partinin bir kamuoyu araştırma şirketi ismini vererek yapılacak değerlendirmede en fazla oyu çıkacak adayın arkasında duralım' fikri de yine kişisel değil kendimize yönelik değil kazanmaya yönelik. Önemli olan kazanmaktır, kazanılmasını temin etmektir. Bütün hassasiyetimiz budur" dedi.

        Paçacı, Akşener'in pazartesi günü yapılacak 6'lı masa toplantısına katılıp katılmayacağı sorusuna, "Bilmiyorum" yanıtını verirken, aday olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de "Henüz bunlar konuşulmadı. Değerlendirme yapmak, yanlış olur" diye konuştu.

        İYİ Partili Cihan Paçacı, "Biz masadan kalkmadık, kaldırıldık" dedi.

         İYİ Partili Erhan Usta: Masada kararlar oybirliği ile alınıyordu
        İYİ Partili Erhan Usta: Masada kararlar oybirliği ile alınıyordu Haberi Görüntüle

        ERHAN USTA: KAPI HALA AÇIK

        İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Habertürk TV'de "Bugüne kadar çoğunluk kararı alınmadı, oybirliği kararı alındı. Bazı konularda farklı düşünceler oldu, onlar dokümanlara girmedi. 'Biz imzalayalım Sayın Akşener kabul etmesin' gibi bir yaklaşım olabilir mi?" dedi. Usta, "Masaya Sayın Akşener'in getirdiği iki isim de CHP rozeti takan isim. Her ne kadar CHP rozeti taksa da iki başkan da Millet İttifakı'nın adayıydı" ifadelerini kullandı. Usta, "Adayın mutabakatla seçileceği hususunda irade ortaya konulursa kapı açık. Ancak yine dayatma olursa konuşmanın anlamı yok. Başka bir isim üzerinde mutabakat anlayışı da mümkün" diye konuştu

        GELECEK PARTİSİ BAŞKANLIK KURULU TOPLANDI

        Davutoğlu, genel merkeze gelişinde partililerce karşılandı.  / AA
        Davutoğlu, genel merkeze gelişinde partililerce karşılandı. / AA

        Gelecek Partisi Başkanlık Kurulu, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı.

        Davutoğlu, genel merkeze gelişinde partililerce karşılandı.

        Basın mensuplarının, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masanın cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecine yönelik açıklamalarıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Davutoğlu, "Kurulları toplayacağız. Daha sonra saat 17.00'de de diğer liderlerle görüşeceğiz." dedi.

        Millet İttifakı'ndaki 5 partinin genel başkanı, bu akşam Saadet Partisi Genel Merkezi'nde bir araya gelecek.

        AKŞENER'DEN İMAMOĞLU VE YAVAŞ'A ÇAĞRI

        İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Genel Merkez'de toplandı. Toplantının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener açıklama yaptı.

        REKLAM
         Akşener: Dayatmalara boyun eğmeyeceğiz
        Akşener: Dayatmalara boyun eğmeyeceğiz Haberi Görüntüle

        Akşener açıklamasında "Biz dayatmalara direnerek geldik, biz kirli pazarlıklara direnerek geldik" derken, "Bu masa artık potansiyel adayların tartışılabildiği ortak akıldan çıkmış, tek bir adayın tasdiki haline çalışan noter masasına dönüşmüştür" ifadelerini kullandı. Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'a çağrı yaptı.

        İYİ Parti lideri "Son noktada altılı masa artık millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybetmiştir. Bu masa artık potansiyel adayların tartışılabildiği ortak akıldan çıkmış, tek bir adayın tasdiki haline çalışan noter masasına dönüşmüştür" ifadelerini kullanırken, "Sayın Mansur Yavaş ve Sayın Ekrem İmamoğlu'na çağrı yapıyorum. Tüm engellemelere rağmen çok çalıştınız. Görevinizi en iyi şekilde yaptınız. Milletimizi enkaz altında bile yalnız bırakmadınız. Çok kritik bir kırılmanın eşiğinde milletimiz sizi göreve çağırıyor" dedi.

        KILIÇDAROĞLU'NDAN VİDEO MESAJ

        İYİ Parti lideri Akşener'in açıklamaları sonrası Altılı Masa liderleri partilerinin yetkili kurullarıyla istişareye başlarken, CHP de MYK toplantısı yaptı.

        REKLAM
         Kılıçdaroğlu: Birleştirmeye devam edeceğim
        Kılıçdaroğlu: Birleştirmeye devam edeceğim Haberi Görüntüle

        CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, akşam saatlerinde videolu bir açıklama paylaşırken, "Soframızı büyütmeye devam edeceğiz" mesajı verdi.

        Kılıçdaroğlu mesajında şu ifadeleri kullandı:

        "Hepimizin sorumluluğu var ve sorumlu davranacağız. Bana gelince. Ben bu saatten sonra değişmem, ben birleştiririm. Birleştirmeye devam edeceğim. Sofra büyümek zorunda. Bunu da kimse durduramaz. Bu sofrada siyasi oyunların, nezaketsizliğin Erdoğan dilinin, yerinin olmaması gerekirdi. Bu sofraya oturanlar böyle oturdu. Kalkan da ancak bu sebepten kalkacaktır. Umudum niçin bir araya geldiğimizin farkındalığı ile sakin olmamız. Bu sofraya herkesi davet etmemizdir. Birilerin kalkması yerine tüm renklerimizin oturmasını sağlamamızdır."

        İMAMOĞLU VE YAVAŞ'TAN AÇIKLAMA

         İmamoğlu ve Yavaş'tan ilk açıklamalar
        İmamoğlu ve Yavaş'tan ilk açıklamalar Haberi Görüntüle

        İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in adaylık çağrısında bulunduğu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Başkanı Mansur Yavaş, Ankara'da toplantıda buluştu. Buluşmanın ardından her iki belediye başkanı sosyal medya hesabından açıklamalar yaptı.

        Ekrem İmamoğlu paylaşımında "İttifakın eksilmeden büyüyeceğine şüphem yok" derken, Mansur Yavaş da, "Kılıçdaroğlu'nun iradesi dışında hareket etmeyeceğiz" değerlendirilmesinde bulundu.

        REKLAM

        SAADET PARTİSİ'NDEN "YOLA DEVAM" AÇIKLAMASI

         Karamollaoğlu'ndan açıklama
        Karamollaoğlu'ndan açıklama Haberi Görüntüle

        Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu “Bizler, milletimize verdiğimiz sözün arkasındayız! Aynı inanç, azim ve kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

        Karamollaoğlu, "Bu minvalde; toplantımızda sözleştiğimiz gibi 6 Mart Pazartesi günü Saadet Partimizin ev sahipliğinde bir araya geleceğiz. Halkımız müsterih olsun! Bizler, milletimize verdiğimiz sözün arkasındayız! Aynı inanç, azim ve kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz" dedi.

        DEVA PARTİSİ: DOĞRU OLMAMIŞTIR

        İYİ Parti Lideri Meral Akşener'in açıklamalarının ardından bir açıklama DEVA Partisi'nden geldi. Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, kimsenin bir tutuma zorlanmadığının altı çizilerek, "Nezaketi aşan, itham edici açıklamalar doğru olmamıştır" denildi.

        GELECEK PARTİSİ: HERKESİ AKLISELİME DAVET EDİYORUM

        Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Davutoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

        "Gelecek Partisi'nin bugüne kadar attığı tüm imzaların arkasında durarak yoluna devam edeceğini vurgular, bu zorlu süreçte omuz omuza emek vermiş herkesi aklıselim içinde davranmaya davet ederim."

        DEMOKRAT PARTİ: HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

        Altılı Masa üyelerinden Demokrat Parti'den yapılan açıklamada da "Demokrat Parti'nin 1946 yılında başladığı demokrasi, adalet ve hakkaniyet mücadelesinin 77'nci yılında merkez sağ siyasetin ve umudun sesi olarak aynı kararlılıkla, aynı inançla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnandığımız ve doğru bildiğimiz yolda dün olduğu gibi bugün de yürüyoruz. Ülkemizde her bir vatandaşımız için huzuru, refahı, adalet ve demokrasiyi üretme kararlılığı ve başarmak inancı ile Millet İttifakı olarak çalışmalarımıza devam edeceğimizi bir kez daha Aziz Türk Milletimize beyan ve taahhüt ediyoruz" denildi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Ahmet Küçük
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ