Türkiye-İran sınırında meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından akşam saatlerinde İran'ın Hoy şehrinde gerçekleşen bir başka deprem daha gerçekleşti. Depremin şiddeti Van'ın Bahçesaray ilçesinde de hissedildi. Her iki depremi Habertürk'e değerlendiren uzmanlar, sarsıntıların ayrı ayrı fay hatlarında gerçekleştiğini belirtti.
İşte bilim insanlarının görüşü
"FAY HATTININ BİRİ TÜRKİYE DİĞERİ İRAN'DA"
Prof. Dr. Ali Koçyiğit ODTÜ Öğretim Üyesi
Bu akşam olan depremin merkezi İran'ın ilçesinde. İran'dan gelen fay hattı bir de Başkale'den kuzeye doğru giden hat var. Dolayısıyla ikisi ayrı ayrı faylardan kaynaklanan deprem. Birisi Türkiye'deki faydan, öbürü İran'daki faydan kaynaklanıyor. İkisi ayrı depremler...
"SABAHKİ DEPREMİN SONUCUNDA YAŞANDI"
Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Fırat Üniversitesi eski Rektörü
Sabah olan deprem Başkale'den kuzeydoğuya çıkan bir fay var. Hoy'a doğru gidiyor. Diğer fay ise İran'ın içerisinde doğudan gelerek bu bölgede ikisi birleşim noktası oluşturuyor. Bir de bunun dışında yine Hoy'dan bizim kuzeybatıya giderek Türkiye sınırları içeresinde devam eden uzun bir fay var. Bölge çeşitli faylardan oluşuyor. Bir kısmı doğrultu atımlı. Sabah oluşan 5.9 büyüklüğündeki deprem Türkiye'den İran'a doğru giden fay üzerinde meydana geldi. Saat 19.00'da meydana gelen deprem ise İran'ın içerisinden gelen bir fay. Yaklaşık olarak birbirine yakın faylar. Sabahki deprem ister istemez diğer fay üzerinde enerji birikimine neden olmuştur. Onun sonucunda akşamki depremi yaşadık. Bir artçı deprem değil. ABD verilerine göre son olan deprem 6 büyüklüğünde.
Çaldıran'a doğru birikme olabilir o da İran'ın içinde bir bölge. Türkiye'de buna bağlı olarak tetikleme, enerji birikimi oldu demek zor. Başkale'deki olan fay sabah kırıldı. Deprem fırtınası yaratması sözkonusu olmaz.
Türkiye'de de son yıllarda özellikle 2004'lü yıllardan sonra, son 6.8 yaşadığımız Elazığ'da 5'in üzerinde çok sayıda deprem olduğunu görüyoruz faylara bağlı olarak. Ege kıyılarına baktığımızda Manisa bölgesinde bugün 4'ün üzerinde deprem meydana geldi. Ege, Doğu Anadolu, İran'daki depremleri görüyoruz. Türkiye, İran ve Afganistan'da hareketliliğin olduğunu, peşpeşe oluşan 5 ile 6 arasında oluşan depremleri görüyoruz. Bunlar zaman zaman bölgedeki sıkışmalara, gerilimin artmasına bağlı olarak 5.9 gibi Elazığ'daki deprem gibi sarsıntılar meydana getiriyor. Yaklaşık 15-20 yıldır hareketli döneme girdik.
"DEPREM FIRTINASI MEYDANA GETİRMEZ"
Prof. Dr. Zülfü Gürocak Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi
Saat 19.00'da 5.9'luk deprem, ABD deprem büyüklüğünü 5.7 olarak verdi. Bu bize şunu açıkça gösteriyor. Bu 5.9 büyüklüğündeki deprem çok büyük ihtimalle başka bir fay üzerinde meydana gelen deprem. Bölgede aktif deprem üretebilen kapasiteye sahip depremler görüyoruz. Daha önce Varto'da 6.9 büyüklüğünde 2 bin 400 ölü olan deprem var. Hemen arkasından Çaldıran depremi var. 7,5 büyüklüğünde bir depremle sarsılıyor 24 Kasım 1976'da. Aynı şekilde Doğubeyazıt'ta bir deprem var. Bölge tektonik olarak aktif bölge. 7 büyüklüğüne kadar ulaşabilen deprem üretme kapasitesine sahip bir ülke. 5.8'lik deprem tam Türkiye sınırında, Türkiye'ye daha yakın. Daha sonra meydana gelen 5.9'luk depremin hasarı bildirilmedi ama çok büyük ihtimalle daha az yıkıcı oldu. Meydana gelen yıkımda ilk depremde hasarlı binalarda olduğunu düşünüyorum. Her iki depremin aynı fay üzerinde olduğunu düşünmüyorum.
Sabah saatlerinde meydana gelen depremi değerlendiren Prof. Dr. Haluk Eyidoğan Habertürk'e şöyle konuşmuştu:
"OLABİLECEK DEPREMLERE KARŞI ÖNLEM GEREKİR"
Jeofizik Mühendisi Prof. Haluk Eyidoğan, "Doğu Anadolu'nun doğusuna doğru bu bölgede tektonik hareketler sonucu depremler oluyor. Türkiye ile İran'ın ortak bir deprem zonu var. Bitlis-Davros deprem kuşağı var. Bunun güneyinde ve kuzeyinde çok sayıda deprem oluyor. İran sınırında ama Türkiye'ye çok yakın. Çok sık olmasa da bu depremler gözüküyor. Bu deprem kuvvetli bir deprem sayılmaz. 6'dan küçük. Bu büyüklüklerdeki depremler dahi kırsal bölgelerde yığma, kerpiç yapılarda ağır hasarlar ve can kayıpları oluşabiliyor. 5 büyüklüğü civarı depremler olabilir. Bu depremler Türkiye sınırına doğru da olabilir. Olabilecek depremlere karşı önlem almak gerekir" ifadelerini kullandı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.