Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD Büyükelçisi Bass'tan 'Sultanahmet' mesajı

        Sultanahmet Meydanı'nda Dikilitaş mevkisinde saat 10.20'de patlama meydana geldi. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada en az 10 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

        Ankara Büyükelçisi John Bass, İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda yaşanan patlamaya ilişkin açıklama yaptı. Bass, "Sultanahmet'teki patlamayla ilgili haberleri yakından takip ediyoruz" dedi.

        Büyükelçi Bass, ABD Ankara Büyükelçiliği'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yapılan açıklamaya göre "Sultanahmet'teki patlamayla ilgili haberleri yakından takip ediyoruz. Kalplerimiz olaydan etkilenenlerle" ifadelerini kullandı.

        İNGİLTERE ELÇİSİNDEN AÇIKLAMA

        İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'dan patlamayla ilgili mesaj paylaştı. Moore, "İstanbul'daki patlamaya ilişkin haberlerden büyük kaygı duydum. Türk yetkililerle temas halindeyiz. Yaralılara acil şifa diliyorum. Olayın mağdurlarının milliyetleri henüz bilinmiyor" dedi.

        NATO'DAN KINAMA

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "İstanbul'un turistik bölgesinin merkezindeki hunharca terör saldırısını" şiddetle kınadı.

        Stoltenberg yaptığı açıklamada, kurbanların ailelerine en içten başsağlığı dilerken, düşüncelerinin yaralananlar, Türk halkı ve etkilenen diğer uluslarla birlikte olduğunu kaydetti.

        NATO Genel Sekreteri, "Bu tür saldırılara hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. Tüm NATO müttefikleri, terörün her türlüsüyle mücadelede birlikte duruyor" ifadesini kullandı.

        MISIR SALDIRIYI TERÖR EYLEMİ OLARAK NİTELENDİRDİ

        Mısır'ın Sultanahmet'te yaşanan bombalı saldırıyı "terör eylemi" şeklinde nitelendirerek, söz konusu saldırıyı şiddetle kınadığı bildirildi.

        Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd yaptığı yazılı açıklamada, Sultanahmet'teki saldırıyı "terör saldırısı" şeklinde nitelendirerek, ülkesinin söz konusu saldırıyı şiddetle kınadığını ifade etti.

        Ülkesinin, Türkiye ve diğer ülke vatandaşlardan saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerini ilettiğini kaydeden Ebu Zeyd, açıklamada, "Mısır'ın, din ve ırk ayrımı yapmadan halkların istikrarını bozmayı hedefleyen terör olgusuyla mücadele karşısında uluslararası toplumu birlik olmaya çağıran" kararlı tutumuna işaret etti.

        İRAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınayan İran devleti, olayda hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere dost ve kardeş ülke Türkiye devleti ve milletine baş sağlığı dilemektedir" ifadelerine yer verildi.

        İSPANYA'DAN TELGRAF

        İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Sultanahmet patlaması dolayısıyla taziye telgrafı gönderdi.

        Başbakan Rajoy'un başsağlığı mesajında şu ifadeler yer aldı: "Bugün İstanbul'da birçok ölüm ve yaralnmaya sebep olan patlamayı derin üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Hükümetim ve şahsım adına, taziyelerimi sunmak ve yaralıların bir an önce iyileşmesi dileğimi kurbanların ailelerine iletmenizi rica ediyorum."

        KATAR'DAN AÇIKLAMA

        Katar, Sultanahmet'te sivilleri hedef alan terör saldırısını kınadı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sultanahmet'te düzenlenen ve sivilleri hedef alan terör saldırısının bütün ahlaki ve insani değerlere ters düştüğü ifade edilerek, söz konusu saldırı şiddetle kınandı.

        Katar'ın kardeş ülke Türkiye ve halkının bu tür saldırılarla mücadelesinde yanında yer aldığı kaydedilen açıklamada, Türkiye'nin güvenlik ve istikrarını korumak için aldığı tüm önlemlerin desteklendiği aktarıldı.

        HAMAS: ACİL ŞİFA DİLEKLERİMİZİ SUNUYORUZ

        Öte yandan, Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rışk, yaptığı yazılı açıklamada Sultanahmet'teki bombalı saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti.

        Rışk, Türk hükümetine, halkına ve olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini, yaralılara ise acil şifa dilekleri sunduklarını ifade etti.

        FRANSA'DAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

        Fransa Başbakanı Manuel Valls, terör saldırısı yaşayan ülkelerin dayanışma içinde olması gerektiğini söyledi.

        Valls, Fransa Ulusal Meclisi'nde iktidardaki Sosyalist Parti'nin grup toplantısının ardından, basın mensuplarının Sultanahmet’teki terör saldırısı ile ilgili sorularını yanıtladı.

        Fransa Başbakanı, "Fransa, Türkiye ve terör saldırılarına hedef olan bütün ülkeler dayanışma içinde olmalı ve bütün imkanlarını terör tehdidine karşı mücadele etmek için seferber etmeli" dedi.

        Valls, şu aşamada saldırılarda ölen veya yaralananlar arasında Fransız vatandaşı olup olmadığı konusunda ellerinde kesin bilgi olmadığını ifade etti.

        Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada saldırılarda ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a dayanışma mesajı gönderdi.

        FAS'TAN KINAMA MESAJI

        Fas Dışişleri ve İşbirliği Bakanlığı, İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki terör saldırısıyla ilgili kınama mesajı yayınladı.

        Mesajda, "Fas Krallığı, Salı günü İstanbul'un merkezinde turistik bir bölgede düzenlenen ve çok sayıda masum Türk vatandaşı ve yabancı turistin hayatına sebep olan ve onlarca yaralı bırakan terör saldırısını şiddetle kınıyor" denildi. Ayrıca mesajda, hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilenerek, Fas'ın Türk halkı ve hükümeti ile dayanışma içinde olduğu bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ