Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suudi Arabistan'daki saldırıların failleri IŞİD'li mi?

        GAZETE HABERTÜRK

        Suudi Arabistan'ın Medine ve Katif kentlerinde önceki gün düzenlenen intihar saldırılarında 7 kişi öldü ve 5 kişi yaralandı. Saldırıları henüz üstlenen olmazken, ABD öncülüğündeki IŞİD ile mücadele koalisyonunda müttefik olan Suudi Arabistan’da, Şiiler ve Suudi güvenlik görevlileri birçok kez IŞİD’in hedefi olmuştu. Reuters’ın Aralık 2015 tarihinde hazırladığı bir raporda da yaklaşık 2 bin 500 Suudi vatandaşının Irak ve Suriye’de IŞİD adına savaştığı belirtilmişti. Bu bulgular, saldırının faillerinin IŞİD olduğu ihtimalini güçlendirdi.

        Arabistan’da Hazreti Muhammed’in kabrinin bulunduğu Medine’deki Mescid-i Nebevi (Peygamber Camii) yakınlarında patlama ve Cidde ile Katif kentlerine yönelik saldırılar dikkatleri kutsal mekânlar başta olmak üzere ülkedeki güvenlik önlemlerine çevirdi. Saldırıların ardından Medine’de hastanede yatan yaralıları ziyaret eden içişleri bakanlığı görevini yürüten Veliaht Prens Muhammed bin Nayef, “Ülkenin güvenliği iyi düzeyde. Zafiyet yok. İnşallah her geçen gün güvenlik durumu daha da güçleniyor. Terörle mücadele basit değil” dedi. Suudi güvenlik yetkilileri, IŞİD’in ülkedeki militanlarının büyük ölçüde bağımsız hücreler olarak hareket ettiklerini ifade etti.

        IŞİD ile mücadelede ABD Başkanı Barack Obama’nın özel temsilcisi olan Brett McGurk, “IŞİD bugün Irak’taki topraklarının yüzde 47’sini, Suriye’deki topraklarının ise yüzde 20’sini kaybetmiş durumda” açıklamasında bulunmuştu. Bu sözler ışığında politik analistler, eli giderek zayıflayan IŞİD’in dünya çapında bireysel saldırılar yaparak sansasyon yaratmak niyetinde olduğu yorumunu yaptı.

        MEDİNE BOMBACISI PAKİSTANLI ÇIKTI

        Bu arada Riyad yönetimi Medine’de Mescid-i Nebevi’ye yapılan bombalı intihar saldırısının 34 yaşındaki Pakistan vatandaşı Abdullah Kalzar Khan tarafından yapıldığını açıkladı. Pakistanlı teröristin 12 yıldır ülkede şoförlük yaptığı öğrenildi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

        ANKARA ENDİŞELİ

        HABERTÜRK’e konuşan diplomatik kaynaklar, bu saldırının tüm Müslüman dünyası için çok yaralayıcı olduğunu ve terörün sınırları olmadığını gösterdiğini belirterek, “Şiddet ve terör dalgasının daha da yayılması en büyük endişemiz. Türkiye, Irak ve bölgenin birçok ülkesi DAEŞ’in terör saldırılarına maruz kalıyor. Bunun için ortak bir mücadele, sıkı bir istihbarat paylaşımı gerekiyor. İslam iddiasıyla yola çıkan bir örgütün İslam’ın hiçbir değerini benimsemediği ortada” dedi. (Bahar BAKIR/ANKARA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ