Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Irak Ordusu Nemrud'u DEAŞ'tan temizledi

        Irak'ta Musul operasyonu kapsamında yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle terör örgütü DEAŞ mensupları yakınlarını kentin doğusundan batısına tahliye etmeye başladığı bildirildi.

        İçişleri Bakanlığına bağlı "Ani Müdahale Birliği"nde görevli Tuğgeneral Gays Munhel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEAŞ'ın üst düzey mensuplarının aileleriyle birlikte Musul'un doğu kesiminde ikamet ettiğini ifade ederek, "Musul operasyonu kapsamında, ordu birlikleri kentin doğu kesiminde ilerliyor, bu bölgede çatışmalar yoğunlaştı. Örgüt liderleri, yakınlarını, açık şekilde kentin doğusundan batısına tahliye etmeye başladı." dedi.

        Kentin batı kesiminin Suriye sınırına yakın olduğuna işaret eden Munhel, muhtemel bir operasyon durumunda buradan kaçışlarının daha kolay olabileceğini kaydetti.

        Munhel, ayrıca kentin güneydoğusundaki Es-Selam mahallesinde silahlı DEAŞ mensuplarının sayısının 20'yi geçmediğini ifade ederek, örgüt militanlarının AK-47 Kalaşnikof gibi klasik silaha sahip olduklarını kaydetti.

        Musu'ldaki yaşam şartlarının çok kötü bir seviyede olduğunu vurgulayan Munhel, "Elektrik, su kesintileri devam ediyor, ilaç ve gıda ürünleri ise sınırlı sayıda. Bu durum insani felakete yol açabilir." diye konuştu.

        NEMRUD VE NUMANNİYE KÖYÜ KURTARILDI

        Ordu birliklerinin de kentin güneyindeki tarihi "En-Nemrud" nahiyesi ile En-Numaniyye köyünde denetimi sağladığı belirtildi.

        "Ninovaya Yöneliş" operasyonları komutanı Abdulemir Raşid Yarallah, yaptığı yazılı açıklamada, orduya bağlı 9uncu zırhlı tugayın, Nemrud nahiyesini DEAŞ'ın elinden kurtardığını ifade ederek, hükümet binalarına Irak bayrağı asıldığını aktardı.

        Yarallah, operasyon sırasında DEAŞ safında kayıpların olduğu, örgüte ait bazı mühimmatın kullanılmaz hale geldiğine dikkati çekti.

        Musul'un 30 kilometre güneyindeki Nemrud nahiyesi, milattan önce Asur İmparatorluğunun başkentiydi. Geçen sene mart ayında DAEŞ tarafından ele geçirilen beldedeki tarihi eserler büyük oranda tahrip edilmişti.

        Ninova Operasyonları Komutanlığında görevli albay Muhammed el-Cuburi ise Nemrudun güneyindeki Numaniyye köyünde kontrolün sağlandığını, güvenlik güçleri ile bomba imha uzmanlarından oluşan ekibin, DEAŞ tarafından yerleştirilmiş patlayıcılardan arındırmak için bölgede tarama çalışmalarına başladığını ifade etti.

        Irak ordusunun Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarmak için 17 Ekim'de başlattığı operasyon, kentin çeşitli bölgelerinde devam ediyor. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon da operasyona hava desteği sağlıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ