Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen görüşme sona erdi.Kremlin Sarayı'ndaki görüşme yaklaşık 2,5 saat sürdü.

        TSİ 14.00'de bşlayan Erdoğan ile Putin’in görüşmesinde liderlerin Suriye konusuna odaklandıkları ve ekonomi ile enerji alanlarına yeni işbirliği olanaklarını görüştükleri bildirildi.

        #video#64084 #Erdoğan-Putin görüşmesi #

        Görüşme sonrasında iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

        "HEDEF 100 MİLYAR DOLAR"

        Putin, iki ülkenin son yıllarda ekonomik olarak ilişkilierini gelişitirdiğini belirrterek yakın zamanda ticaret hacmini 100 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

        Putin, uluslararası konuları ve Suriye'yi de ele aldıklarını da belirtti.

        ERDOĞAN: İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLENİYOR

        Putin'den sonra söz alan Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

        "Ben de sayın Başkan'a özellikle teşekkür ediyorum. Gerçekten verimli bir görüşmeyi gerçekleştirdik. Askeri, siyasi, ekonomik, ticari birçok alanlarda Rusya Federasyonu Türkiye ilişkileri her geçen gün çok daha ileri düzeye ulaşıyor. Bölgede dayanışma içerisinde olan iki ülkeyiz. Ekonomik alanda hedeflerimizi yakalamak suretiyle şu anda 2011 itibarıyla ikili ticaret hacmimiz 32 milyar doları aşmış vaziyette. 100 milyar dolarlık hedefimize doğru siyasi irade kendini ortkaya koymuştur."

        "Sayın Başkan'ın ifade ettiği gibi özellikle turizmde aramızda çok ciddi bir ilişki var. Şu anda Türkiye'nin Rusya'dan 3,5 milyon gibi turist ağırlaması aramızdaki halkların kaynaşması noktasında çok büyük bir önem ifade ediyor. Temennim odur ki, bu yıl bu oran çok daha ileri seviyelere çıkacaktır. En önemli ikili ilişkilerimizdeki adım enerji alanındadır. Bildiğiniz gibi Türkiye enerjisinin yaklaşık yüzde 50'sini doğalgaz çevrim santrallerinden temin etmektedir."

        BELGE PAYLAŞIMI YOK

        Düşürülen Türk jeti konusunda soulan bir soru üzerine Erdoğan, ilk anda telefonla görüşüldüğünü ancak iki ülke arasında belge paylaşımı olmadığını söyledi.

        Suriye'de yaşananlarla ilgili "Esad değişirse, sizce bu ülkeyi kaosa sürüklemeyecek mi?" şeklindeki bir soruya da Başbakan Erdoğan şu cevabı verdi:

        "Özellikle arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Her şeyden önce Suriye'nin istikrarı bölgenin istikrarı noktasında en ufak bir ihtilafımız yok o konuda aynı şeyi düşünüyoruz. Suriye'nin bölünmesine kesinlikle karşıyız. Ama bildiğiniz gibi Suriye'de otokratik bir yapının neticesi olarak şu anda 18 bini bulan öldürülmüş insan var."

        "Kendi halkını acımasızca öldüren bir rejim var. 40 bin göçmen bizim ülkemizde var. 150 bin göçmen Ürdün'de var. 20 bin göçmen Lübnan'da var. Ve böyle bir tablo karşısında bir değerlendirme yapıyoruz. Biz diyoruz ki, olması gereken halkın iradesi Suriye'de neyi istiyorsa o olsun. Beşer Esad sonrasının kararını Suriye'nin dışında başka ülkeler vermesin. Suriye halkı versin. Ve bu noktada BM Güvenlik Konseyi'ne özellikle de daimi üyelere çok önemli görev düşüyor."

        YOL HARİTASI CENEVRE'DE ÇİZİLDİ

        "Cenevre'de yapılmış toplantı aslında önemli bir yol haritasıdır. Bu yol haritası istikametinde atılacak bir adımla netice alınabileceğine inanıyoruz. Fakat sürecin uzaması orada baba Esad'ın yaptığı katliamların bir neticesini getiriyor. Bizim isteğimiz Türkiye olarak katliamlar dursun, barış Suriye'ye egemen olsun, halkın iradesiyle Suriye huzur bulsun."

        Dün BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ile görüşem Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “umarım daha önce Cenevre’de varılan uzlaşma çerçevesinde Güvenlik Konseyi de ortak bir karar konusunda uzlaşmaya varır” diye konuşmuştu.

        CENEVRE TOPLANTISI

        Ay başında Cenevre'de yapılan toplantı sonrasında, katılımcı ülkeler Suriye'de barışın tesisi için geçiş hükümetinin kurulması konusunda görüş bildirmiş ancak geçiş hükümetinde Esad'ın olup olmayacağı netleştirilmemişti.

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ