Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Egemen Bağış, AP'nin Türkiye raporunu değerlendirdi

        Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu'nun bu yılki Türkiye raporunu onayladığını anımsatarak, "Avrupa Parlamentosu ilk defa komisyona, 'Türkiye ile şu şu fasılları açın' çağrısı yaptı. Bu bir ilktir. Neden? Türkiye'nin performansını görüyorlar ve Türkiye'yi eleştirdikleri konularda da iğneyi kendilerine batırmaları gerektiğinin farkındalar" dedi.

        Reformlar sayesinde Türkiye'nin dünyada daha saygın bir konuma geldiğini vurgulayan Bağış, artık Kafkasya'da, Ortadoğu'da sorun çıktığında Türkiye'nin görüşlerine başvurulduğunu belirtti.

        Bağış, Avrupa'nın ekonomik kriz kadar önemsemesi gereken, yaklaşan bir enerji krizi olduğunu söyledi. Enerji kaynaklarının çoğunun tek ülkeye dayalı olduğunu dile getiren Bağış, Avrupa'nın enerji kaynaklarını ve ulaşım imkanlarını artırma gibi bir hedefi olduğunu kaydetti.

        "Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarının yüzde 75'i, Türkiye'nin ya doğusunda ya kuzeyinde ya da güneyindedir. Yani birileri mobil iletişim enerji icat etmedikçe Türkiye'nin katkısı olmadan Avrupa'nın o enerji kaynaklarına ulaşabilme şansı yoktur" diyen Bağış, bu duruma rağmen Türkiye-AB arasında enerji faslının açılamadığını, bunun sebebinin de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin faslın açılmasını engellemesi olduğunu söyledi.

        Gün içerisinde Avrupa Parlamentosu'nun bu yılki Türkiye raporunu onayladığını, raporda beğenmedikleri ve kabul edemeyecekleri bazı cümleler olduğunu ifade eden Bağış, şöyle devam etti:

        "Buna rağmen bugüne kadarki raporlarla kıyaslandığı zaman çok daha olumlu, Türkiye'deki birtakım reformları öven, Türkiye'nin terör belasını defetmek için attığı adımları öne çıkaran ve Türkiye ile ilgili eleştirilerin yüzde 90'ını kapsayan ifade, basın özgürlüğü, tutukluluk süreleri gibi konularla alakalı olan 23 ve 24. fasılların açılması yönünde çağrı yapan bir rapor oldu. Avrupa Parlamentosu ilk defa komisyona, 'Türkiye ile şu şu fasılları açın' çağrısı yaptı. Bu bir ilktir. Neden? Türkiye'nin performansını görüyorlar ve Türkiye'yi eleştirdikleri konularda da iğneyi kendilerine batırmaları gerektiğinin farkındalar. Türkiye'nin önünü tıkayan, eleştirdiğimiz konularda adım atmamızı engelleyen de bir yanda Avrupa'nın önümüze koyduğu siyasi engeller ve blokajlar. Ancak onları da hep birlikte bir şekilde aşacağız."

        TÜRKİYE RAPORU

        Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, 2012 Türkiye ilerleme raporunu, 75'e karşı 451 oyla kabul etti.

        KKTC'ye "gözlemci" statüsü verilmesi önergeleri reddedilirken, konunun Başkanlık Divanı'na taşınmasına karar verildi.

        Strasbourg'da düzenlenen Genel Kurul toplantısında, Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan rapor ve değişiklik önergeleri oylandı. Değişiklik önergeleri arasında bulunan PKK'nın "terör örgütü" olduğuna dair ifadelerin rapordan çıkartılmasını içeren maddeler reddedildi.

        Raporun 53. maddesinde yer alan "AB, terör örgütleri listesinde yer alan PKK ve diğer tüm terör örgütlerinin devam eden terörist şiddeti en güçlü ifadelerle kınadığını yineler" cümlesindeki "devam eden" ibaresi, çözüm süreci dikkate alınarak çıkarıldı.

        KKTC'den iki gözlemcinin AP'de bulunmasına yönelik önergeler, Yunan ve Rum üyelerin girişimiyle kabul edilmedi ancak konunun Başkanlık Divanı'nda görüşülmesi kararlaştırıldı. Başkanlık Divanı üyelerinin çoğu, KKTC'den "gözlemci" bulunmasına destek veren sol ve liberallerden oluşuyor.

        Bu arada Aralık 2013'te Brüksel'de yapılacak AB zirvesine Türkiye'nin de katılmasına ilişkin değişiklik önergesi oy çokluğuyla reddedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ