Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Soma'da maden kazası, Soma maden faciası, Soma için yardım talebinde bulunan ülkeler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu açıklama

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Soma'dak maden faciasıyla ilgili İngiltere, Fransa, Yunanistan, İsrail, ABD gibi birçok ülkenin yardım teklifinde bulunduklarını belirterek, alanda kurtarma faaliyetlerinde Türkiye'nin şu anda yeterli tecrübede ekibi bulunduğunu kaydetti. Ancak herhangi bir şekilde uluslararası yardıma ihtiyaç hissedilirse ülkelerden yardım talep edilebileceğini dile getiren Davutoğlu, "Yardım talebinde bulunan dost ülkelerin hepsine teşekkür ediyoruz" dedi.

        İsrail'in yardım önerisine ilişkin soruyu da Davutoğlu, "Böyle bir insani durum söz konusu olduğunda birçok görüş ayrılıkları, ihtilaflar unutuluyor, bu da doğaldır. Daha önce de oldu, İsrail'de bir yangına Türkiye'nin destek vermesi, ilişkilerin gergin olduğu dönemdeydi. Biz de yardım ekibi gönderdik, 1,5-2 sene önce. Bugünler siyasi ve diğer ihtilafların ikinci plana düştüğü, insanlık adına dayanışmanın öne çıktığı günler. Hangi ülkeden gelirse gelsin bu anlamda bu tür dayanışma mesajları her zaman bizim için takdirle karşılanır" diye yanıtladı.

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de seçim yapılabileceğini iddia etmenin bütün dünya ile alay etmek anlamına geldiğini söyleyerek, "Bugünkü toplantıyla, cumhurbaşkanlığı seçiminin şimdiden geçersiz olduğu ilan edilmiş oldu" dedi.

        Davutoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu toplantısının ardından Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'nde AA ve TRT'nin sorularını yanıtladı.

        Suriye'de son dönemde önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Davutoğlu, "Ancak Ukrayna krizinin Suriye'deki gelişmeleri sanki gölgede bırakıyor gibi bir görüntü olması, rejimi daha da cesaretlendirdi, rejim daha fazla baskıya yöneldi" dedi. Suriye'de insanlığa karşı işlenen suçlarda büyük bir artış yaşandığını kaydeden Davutoğlu, bugün yapılan toplantı sonucu kısa ama çok kararlı bir metnin ortaya çıktığını belirtti.

        Paris'te yapılan son çekirdek grubu toplantısının ardından birtakım olumsuzlukların yaşandığını söyleyen Davutoğlu, Cenevre-2 toplantısının başarısız olduğunu ve Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin istifa ettiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

        "Rejim sadece Cenevre-2'yi akamete uğratmadı, aynı zamanda bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacağını ilan etti. Bu açık şekilde siyasi çözüm istememe yönünde bir tavırdır ve BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla tescil edilen Cenevre-1 bildirgesine de aykırıdır. Cenevre-1 bildirgesi her iki tarafın üzerinde mutabık kaldığı bir geçiş hükümeti kurulması ve ondan sonra seçimlere gidilmesini öngören bir yaklaşım içeriyordu. Böyle bir geçiş hükümeti kurulmadan ve Suriye halkının neredeyse yarısından fazlası yerinden edilmişken, yerinde olanlar dahi güvenlik içinde sokağa çıkamazken bir seçim yapılabileceğini iddia etmek, bütün dünya ile alay etmek ve provokatif bir şekilde 'ben ne dersem o olur, istediğim kadar insanı öldürürüm, istediğim kadarını mülteci durumuna düşürürüm ve kimse de beni durduramaz' diye bir meydan okumadır."

        Suriye'deki devlet başkanlığı seçiminin şimdiden geçersiz olduğunun bugünkü toplantı sonucuyla ilan edildiğini belirten Davutoğlu, toplantıda Suriye'ye insani yardım ulaştırma çabalarının artırılmasının vurgulandığını kaydetti. Davutoğlu, bugünkü toplantıda ayrıca, hür Suriye ordusunun ve ılımlı muhalefetin güçlendirilmesi konusunda kararlılık ortaya koyulduğunu dile getirdi.

        "SORUMLU SURİYE REJİMİDİR"

        Davutoğlu, Türkiye sınırına yakın Suriye'de bugün gerçekleşen patlamanın sorulması üzerine, "Suriye içerisinde olan bir gelişme ama bu tehlikenin sınırımıza ne kadar yaklaşabileceğini de gösteren bir olgu. Bugün de Türkiye'nin bu konudaki kaygılarını ilettik. Bütün güvenlik birimlerimiz sınırda Türkiye'nin güvenliğine dönük olarak her türlü tedbiri alıyor ve almaya devam edecek. Bütün bunların sorumlusu, kendi halkına zulmederek büyük bir boşluğun doğmasına neden olan ve bu teröristleri alana salan Suriye rejimidir" yanıtını verdi.

        Soma'daki maden faciasıyla ilgili İngiltere, Fransa, Yunanistan, İsrail, ABD gibi birçok ülkenin yardım teklifinde bulunduklarını belirten Davutoğlu, alanda kurtarma faaliyetlerinde Türkiye'nin şu anda yeterli tecrübede ekibi bulunduğunu kaydetti. Ancak herhangi bir şekilde uluslararası yardıma ihtiyaç hissedilirse ülkelerden yardım talep edilebileceğini dile getiren Davutoğlu, "Yardım talebinde bulunan dost ülkelerin hepsine teşekkür ediyoruz" dedi.

        İsrail'in yardım önerisine ilişkin soruyu da Davutoğlu, "Böyle bir insani durum söz konusu olduğunda birçok görüş ayrılıkları, ihtilaflar unutuluyor, bu da doğaldır. Daha önce de oldu, İsrail'de bir yangına Türkiye'nin destek vermesi, ilişkilerin gergin olduğu dönemdeydi. Biz de yardım ekibi gönderdik, 1,5-2 sene önce. Bugünler siyasi ve diğer ihtilafların ikinci plana düştüğü, insanlık adına dayanışmanın öne çıktığı günler. Hangi ülkeden gelirse gelsin bu anlamda bu tür dayanışma mesajları her zaman bizim için takdirle karşılanır" diye yanıtladı.

        "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Japonya ziyareti sonrası Türkiye ile ilişkilerin normalleşeceğini açıklayacağı" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Türkiye'nin şartları yerine geldiğinde, bu adımlar atılır. Özür şartından sonra şimdi tazminatla ilgili belli bir aşamaya gelindi. Kısıtlamaların kaldırılması ve Türkiye'nin insani yardımlarının önünün açılması konusunda bir anlayış birliği için müzakereler sürüyor. İnşallah bunlar belli bir aşamaya geldiğinde hem kamuoyu bilgilendirilir hem de gerekli adımlar atılır" diye konuştu.

        Bakan Davutoğlu bugün, Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu toplantısı başlamadan önce İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in, Soma'daki maden faciası nedeniyle bütün katılımcıları bir dakika saygı duruşuna çağırdığını söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ