Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Gıda İşte Türkiye'nin parlayan sektörü! - Alışveriş Haberleri

        Helal sertifikalı ürün pazarı giderek büyüyor. Helal sertifikası derneği GİMDES yöneticisi Hayreddin İşbilir, ayrıntılı denetim yapamadıkları için Türkiye’de helal belgesi verdikleri hazır yemek şirketi bulunmadığını söyledi. İşbilir, 650 firmanın başvurusunu da reddettiklerini kaydetti.

        CANLI BORSA İÇİN TIKLAYIN!

        Bugün'ün haberine göre dünyada 2.1 trilyon dolarlık pazarı bulunan helal sertifikalı ürün pazarı Türkiye’de de giderek büyüyor. CNR Fuar Merkezinde düzenlenen ve dün sona eren, Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı’nın bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirildi. 20 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan fuarda, gıdadan kozmetiğe kadar 100’ün üzerinde firma, 200 markasıyla ürünlerini sergiledi.

        Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Teknik Bilim Kurulu Üyesi Hayreddin İşbilir, 2009 yılından bu yana 350 firmaya helal ve sağlıklı ürün sertifikası verdiklerini söyledi. Bu süre içerisinde 1000’in üzerinde başvuru aldıklarını ifade eden Hayreddin İşbilir, 650’den fazla firmanın başvurusunu şartları yetersiz olduğu gerekçesiyle reddettiklerini söyledi.

        CATERİNG'E SERTİFİKA YOK

        Türkiye’de helal ve sağlıklı gıda sertifikası olan hazır yemek (catering) şirketi bulunmadığını kaydeden İşbilir, “Hazır yemek şirketlerinin kullandıkları et, yağ gibi temel ürünlerin denetimini yapabiliyoruz. Ancak teferruata inip mesela baharat konusunda sorun çıkıyor. Çünkü sertifika verdiğimiz 3-4 baharat firması var ama şirketler 20 çeşit markanın ürününü kullanıyor” dedi.

        Bereket Döner Kalite Güvence Sorumlusu Uğur Çalışır, ucuz fiyatla satılan dönerler konusunda vatandaşı uyardı. Restoranlarında sandviçlere 50-75 ve 100 gram döner koyduklarını belirten Çalışır, “2,5 liranın altındaki tavuk, 5 liranın altındaki et dönerlerde ya döner azdır ya da kullanılan ette bir sorun vardır. Son kullanma tarihi geçmek üzere olan ürünleri bu şekilde elinden çıkarıyor insanlar” dedi.

        19 şubede 4000 çeşit helal ürün

        Helal Dünya Marketleri Birliği Başkanı Hüseyin Tolga Gülüm, 4’ü İstanbul’da olmak üzere 19 şubeyle hizmet veren Helal Dünya Marketleri’nde, 4 binden fazla sertifikalı ürün satışı yapıldığını söyledi. Sertifikası olmayan ürünlere marketlerinde yer vermediklerini kaydeden Gülüm, “Şimdilik sadece Türkiye’de şubemiz var. Ancak Azerbaycan, ABD ve Dağıstan gibi yerlerden şube açma talepleri alıyoruz” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ