Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam MESS Genel Sekreteri: İş güvenliğinde ceza varsa ödül de olsun - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ-Tahsin AKÇA/GAZETE HABERTÜRK

        Son yıllarda yaşanan ölümlü iş kazalarıyla birlikte şirketler ve meslek örgütlerinin daha sistematik uygulamalar geliştirmeye başladığı iş sağlığı ve güvenliği konusunda, Metal Eşya Sanayicileri Sendikası (MESS) Genel Sekreteri Hakan Yıldırımoğlu’ndan prim ve vergide ödül mekanizması önerisi geldi. 2014’teki aftan sonra bir kez daha biriken vergi ve prim borçlarının faizinin silinip 18 ay taksitlendirilmesi kararı alınırken, metal işkolunda otomotivden beyaz eşyaya kadar Türkiye’nin en büyük 201 fabrikasının üyesi olduğu MESS’in işyerlerinin ve çalışanların motivasyonunu artırmak için çalışmalar yürüttüğünü belirten Yıldırımoğlu, kamu otoritesinin ihlal halinde ceza kestiği gibi ödül sisteminin de olması gerektiğini söyledi. İşte Yıldırımoğlu’nun tespit ve önerilerinden satırbaşları...

        -MESS’in iş sağlığı ve güvenliğine yönelik çalışmalarını anlatır mısınız?

        Genelde üzücü olaylar yaşandığında iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalık artıyor ama bizim işyerlerimizde farkındalık hep yüksek. Bir olay yaşandığında hemen çok katı yasama faaliyeti oluyor. Bir de bütün işverenler aynı kategoride değerlendiriliyor. Biz işyerlemizin faliyetlerini desteklemek için çalışmalar yapıyoruz. Teşvik etmek çok önemli onu gördük. Zaten Avrupa’da iş sağlığı ve güvenliği organizasyonu yarışma düzenliyor. Türkiye’den katılacakları Çalışma Bakanlığı belirliyor. Bakıyoruz çoğu MESS üyesi hatta ödüller almışlar. Nasıl ki çalışan yaptığının karşılığını almak istiyor kurumlar da almak istiyor. ILO bizim çalışanlarımızla ilgili yaptığımız faaliyetleri tavsiye edilen uygulama olarak yayınladı. Ardından Çalışma Bakanlığımız da bizi ödüllendirdi. İstanbul’daki İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nde bizi ödüllendirdiler. Bu da bizi ileriye dönük olarak motive etti.

        -Teşviklerin büyük şirketlere yaygınlaştırılması gerekli...

        Nasıl biz üye şirketlerimizle iş sağlığı ve güvenliği konusunda ilişki kurmaya çalışıyoruz,. ‘Kaskı takmazsan ceza’ deniyor ama teşvik edici, ödüllendirici tarafı da olsa faydalı olur. KOBİ’ler için bir düzenleme devreye girdi ama. Büyük şirketler için de devlet yapmalı. Diyelim iş sağlığı ve güvenliğine önem vermediniz çalışanınız meslek hastalığına yakalandı ya da travma yaşadı. O sosyal sigorta sisteminde gizli maliyet yaratan bir durum. Önlem alınan işyerlerinde bu olaylar yaşanmayacak. Ama yerine getiriyorsak tedbiri aldığımız sürece yarım puan, 1 puan primimiz daha düşük olsun. Sembolik de olsa faydalı olur. Dünya örnekleri de var, vergi de olabilir. Primde düzenli ödeyene istihdam teşviki var, ama o herkese var. Bu önlemleri alanlara tedbiri doğru aldığı sürece bu teşvikler verilmeli. Tedbir almayanların sosyal güvenlik sistemindeki maliyetini hepimiz ödüyoruz. Kültürü oluşturmak için de sadece caydırıcı önlem ve ceza yeterli olmayabilir. ‘Cezasını ödeyeyim yapmayayım’ diyen de olabilir.

        'DOKTORLARI MİKROCERRAHİ EĞİTİMİ İÇİN YURTDIŞINA GÖNDERİYORUZ'

        -Yönetiminde olduğunuz TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı’nın çalışmaları hangi noktada?

        Çalışanların yoğun olduğu illerde mikrocerrahi alanında ciddi sayıda hekimi yurtiçi ve yurtdışında eğitime gönderiyoruz. Daha çok devlet hastanelerine odaklanıyoruz. Bunu TİSK Mikrocerrahi Vakfı finanse ediyor. Ancak önce öyle önlemler alınacak ki o uzvun kopması noktasına gelinmeyecek.

        -2014 ve 2015’te toplam 20 cerrah ABD’de Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nin düzenlediği kurslara gönderildi.

        -Zürih Mikrocerrahi Kursu’na 2014’te 25, 2013’te 22 doktorun katılması için kurs katılım ücreti, ulaşım ve konaklama masrafları karşılandı.

        -Son 2 yılda toplam 33 uzman doktor ve 18 asistan doktorun Türkiye’deki mikrocerrahi etkinliklerine katılımı desteklendi.

        'ASGARİ ÜCRETE SKALAYI DEĞERLENDİRİRİZ'

        Otomotivde asgari ücret tüm skalaya yansıyacak mı? Tavrınız ne? Mevcut sözleşme Ağustos 2017’de bitiyor. Daha zaman var. Ancak sendikaların taslağı üzerinden değerlendiririz. Ortada henüz bir teklif yok.

        'DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ, BARIŞ VE TEMİNATIN HUZURU'

        Darbe girişimi için fikrinizi de almak isteriz…

        15 Temmuz gecesi ülkemizin karşı karşıya kaldığı darbe girişimini milletimiz ve devletimiz tek vücut olarak bertaraf etmiştir. MESS olarak demokrasiye yönelik her türlü saldırının toplumsal huzura, ülkemizin ekonomisine ve geleceğimize büyük zarar verdiği görüşündeyiz. Ülkemize ve demokrasiye sahip çıkıp, bu uğurda üzerimize düşen sorumluluğu sonuna kadar yerine getirme azmindeyiz. Demokratik bir hukuk devleti, toplumsal barış ve huzurun teminatıdır. Metali işleyerek Türkiye’nin geleceği için çalışmayı sürdüreceğiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ