Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Türkiye bu 4 değere gözü gibi baksın! - İş-Yaşam Haberleri

        Esen Y. EVRAN / HT EKONOMİ

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün Azerbaycan ziyareti öncesi, Merkez Bankası'na faiz indirimi çağrısında bulunmasının üzerinden birkaç saat geçmeden, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul ile holding genel merkezinde sohbet ediyoruz. Kurtul, 2014 beklentilerini anlatmak üzere bir araya geldiği bir grup gazeteciye yatırımların öneminden bahsediyor.

        Türkiye'nin, bugüne kadar her yıl milli gelirinin yüzde 20'si kadar yatırım yapan bir ülke, bunun artarak sürmesinin ise önemli olduğunu anlatıp, “Bütün bunlar için de gelecek enflasyona güven duyulması çok önemli” diyor. 2014 yıl sonu enflasyonunu yüzde 8-8.5 olarak tahmin ettiklerini anlatıp, sözü Merkez Bankası'na getiriyor: “Yatırımın fizibilitesini etkileyen en önemli konu enflasyon. Hem yurtdışından hem de içerdeki yatırımcı iştahı için gelecek enflasyona güven önemli. Bunun için bilmemiz lazım ki bununla mücadele eden ve bağımsız bir Merkez Bankası gerekli.”

        Kurtul, 2014'ü Türkiye için, 'Dış riskler nedeniyle kırılgan, yeniden dengelenme yılı” olarak tanımlarken, Sabancı Holding için, tanımı, “Değişimi yöneteceğimiz bir yıl' şeklinde oluyor ve 2014 stratejilerini şöyle özetliyor: “Faizde, döviz kurlarında, emtia fiyatlarında yaşanacak dalgalanmalar, yeni yılda risk yönetimini daha da önemli hale getirecek. Bununla birlikte biz hem ülkemizin hem de Sabancı Topluluğu'nun temel göstergelerinin kuvvetli olduğunu düşünüyor ve geleceğimize güveniyoruz.”

        TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİ % 2-2.5 OLUR

        Türkiye'nin 2014 büyümesini yüzde 2-2.5 olarak öngördüklerini söyleyen Zafer Kurtul, şöyle devam etti: “Büyüme geçen yıldan zayıf olabilir. Bunun çeşitli nedenleri var. FED kararı ardından finansal koşullarda sıkılaşma, Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği parasal sıkılaşma, tüketimi yavaşlatmak için alınan makro ihtiyati önlemler, kur, faiz, enflasyon ve enflasyon beklentilerinde yaşanan yükseliş ve reel sektör-tüketici beklentilerinde kötüleşme. Ancak biz büyümeden bahsederken, sağlıklı büyümeyi kastediyoruz.

        ORTAM OLUMLU, RİSK BAKİ

        Öte yandan yerel seçimlerin geride kalması belirsizlik ve siyasi riski azalttı. Kur ve faizlerde düşüş, beklentilerde iyileşme gözleniyor. Faiz konusu hem yurtdışına mesaj vermek açısından hem de bankalar açısından olumlu olabilir. TL'de yaşanan reel değer kaybı ve Avrupa ekonomisinde güçlenmenin etkisi ile ihracat hızlanacak, ithalat yavaşlayacak.”

        SATIN ALMALAR HEP GÜNDEMDE

        Sabancı Holding’in 2013 konsolide gelirlerinin 2012’ye göre yüzde 15 artarak 24 milyar TL’yi aştığını hatırlatan Kurtul, 2014'te hem büyüme hem de özsermaye kârlılığında iki haneli artışlar beklediklerini söyledi. Kurtul, satın almalarla ilgili olarak da “Yeni satın almalar için perakende dahil tüm sektörlere bakıyoruz” dedi.

        - KLİKSA: Önümüzdeki 5 yılda Türkiye'nin lider e-ticaret şirketi olmasını hedefliyor ve buna göre yatırım yapıyoruz.

        - HALKA ARZ: Şu anda şirketlerimizin üçte ikisi halka açık. Enerjisa ve Avivasa'yı da halka açma hedefimiz var.

        - KUR TAHMİNİ: 2 TL'nin üzerinde.

        - YATIRIM: 2014’te satın almalarla birlikte 10 milyar, satın almalar hariç ağırlıklı olarak enerji sektöründe 4 milyar lira yatırım hedefliyoruz.

        - ENERJİ: 5 bin megavatı geçtik, 2020 yılı hedefi 7 bin 500 megavata ulaşmak.

        TÜRKİYE 4 DEĞERİNE GÖZÜ GİBİ BAKMALI

        - MALİ DİSİPLİN

        - ÖZEL SEKTÖR

        - SİYASİ İSTİKRAR

        - BANKACILIK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ