Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yeni TTK'nın ihya edeceği meslekler! - Makro Ekonomi Haberleri

        BİLAL EMİN TURAN

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        bturan@haberturk.com

        Beş yıldır Meclis'te bekleyen Türk Ticaret Kanunu ve üç yıl bekleyen Borçlar Kanunu Tasarıları nihayet Genel Kurul’da jet hızıyla kabul edildi. Yıllardır hayatımızda olan ve adapte olduğumuz bir çok düzenleme de böylece değişicek. Şimdi sıra uygulamada. Şüphesiz, uzmanların da belirttiği gibi, uygulama sancılı olmakla beraber epey zaman alacak gibi. İşte bu zaman sürecinde birçok mesleğin yıldızı parlayacak. Kanunda öngörülen yaptırımlara bağlı olarak gerçekleşecek olan dönüşüm yolunda ise bu işi icra edenler ve ya etmeyi planlayanlar paraya para demeyecek.

        Evet, hem yeni TTK ile hem de Borçlar Kanunu ile yaklaşık bine yakın hüküm değişti, yeniden kaleme alındı veya dili sadeleştirildi. Dilin sadeleştirilmesi özellikle 85 yıllık geçmişi bulunan Borçlar Kanunu'nda yapıldı. Fakat esas değişikler ve yenilikler TTK'dan doğdu. Ticaretin yol haritasını yeniden yazan bu kanun Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek. Bu tarihe kadar kişiler ve şirketler de gerekli hazırlıkları yapılıyor olacak.

        TTK'nın ticaret hayatına getirdiği en büyük yeniliklerin başında bilişim ve bağımsız denetim geliyor. Bu kapsamda sermaye şirketlerinin internet sitesi açmaya, böyle bir site varsa bir bölümünü bilgi toplumu hizmetlerine tahsis etmek zorunda olacak. Ve bilgilerini bu mecrada paylaşacak. Bu, rekabet edebilirlik ve şeffaflık adına önemli bir adım olarak görülüyor. Sonuçta her yol internete ve bilişime çıkıyor. Yaklaşık olarak 100 bin ananonim ve 1 milyon limited şirketin olduğu düşünüldüğünde bu alanda yapılacak çok şey var demektir.

        Öte yandan, anonim şirketlerde iç denetimin bağımsız dış denetime kayması da bu sektörün uzmanlaşmış kadrosuna büyük gelirler sunacak.

        BİLİŞİM SEKTÖRÜ TAVAN YAPACAK!

        Daha önce yayınlanan birçok raporda da işaret edildiği gibi sadece ülkemizde değil dünyada da yükselişe geçecek, öne çıkacak sektörler arasında savunma teknolojileri, güvenlik, telekomünikasyon ve bilişim yer alıyor. Bilişim sektöründe veri giriş personelinden, yazılım uzmanlığına dek uzanan 50’ye yakın pozisyon bulunuyor. Bilişim sektöründe öne çıkabilecek meslekler ise, yazılım, sistem, güvenlik ve veri tabanı uzmanları ile ağ teknikerleri.

        EN ÇOK ARANAN POZİSYONLAR

        Yazılım mühendisi, CRM uzmanı, İş Geliştirme, bilgisayar mühendisi, Web geliştirici, Yazılım ve donanım tasarım uzmanı, BT Güvenlik, Ağ Mühendisi, Veri tabanı uzmanı/yöneticisi, Veri sistemleri ve uygulamaları uzmanı, İnternet ve Mobil uygulamalar uzmanı, iş uygulamaları uzmanı, test uzmanı ve Destek elemanları.

        Ülkemizde yoğun olarak İnternet teknolojileri, ağ ve yazılım alanlarında eleman ihtiyacı olduğu bir gerçek. Kanunun da yürürlüğe girmesiyle bu ihtiyaç katlanacak. Özellikle web tasarımcıları için dev bir pazar oluşması bekleniyor. Ayrıca uzun bir zamandır ''ağ teknolojileri''nin geleceğin parlayan yıldızı olduğunun farkında olan sektör, bu alanda yetişmiş eleman konusunda önemli adımları atmaya devam ediyor.

        Peki bu artış ihtiyacı karşılayabilecek mi? Bunu da konunun uzmanlarına sorduk. e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu’nda yer alan Türkiye Bilişim Derneği'nin yetkilileri bu konuda şunları aktardı:

        "Özellikle ara eleman ve yeni meslek sahibi olacaklara web tasarımcılığı, ağ teknolojileri ile genel bilgisayar bilgisi konularında akademik kurumlar ve şirketler, epeydir önemli eğitim ve meslek sahibi olma projeleri uyguluyor. TOBB, İş-Kur ve ATO da sektör STK’ları ile birlikte bu alandaki eleman ihtiyacını giderme amacıyla bazı projeleri yürütüyor. Akademik anlamda sektörün ihtiyaç duyulabileceği noktalarda yeni bölümler açılarak nitelikli eleman mezun edilmeye çalışılıyor. Ayrıca üniversite mezunları için üst düzey bilgi donatımı sunan sertifika programları ile uluslararası düzeyde iş fırsatları sunan programlar, dünyanın önde gelen ve saygın sertifika programlarına ilişkin eğitimler de oldukça yaygın veriyor. Bütün bu çabalar nedeniyle bilişim sektörü çalışanlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni TTK ve Borçlar Kanunu’nun ihtiyaç duyacağı eleman konusunda adapte olabileceğini düşünüyoruz."

        SEKTÖRDE ÇALIŞAN SAYISI NE DURUMDA?

        Alınan bilgiye göre, bilişim sektöründe 2010’da çalışan sayısının yaklaşık 200 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Bu sayının yüzde 4 büyüme senaryosuna göre 2020’de 500 bin, yüzde 6 büyüme senaryosuna göre ise 700 bini bulması öngörülüyor.

        YILDA KAÇ ELEMANA İHTİYAÇ VAR?

        Bilişim sektöründe her yıl ortalama 70 bin elemana ihtiyaç duyuluyor. Devlet ve özel okullarla, özel kurslardan mezun olanlar dikkate alındığında bile yıllık açık 45 bini buluyor. 2013’te bu sayının 213 bin olacağı tahmin ediliyor. Eleman açığını kapatmak ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların yetiştirilmesine yönelik birçok proje yürütülüyor. Ancak Türkiye, bilgi toplumuna doğru dönüşümünü sağlıklı yapamadığından bilişim sektöründe son yıllarda daha da belirginleşen yetişmiş insan gücü açığı problemi yaşıyor.

        Ülkemizi bilişim toplumuna dönüştürecek bilişimcilerin büyük bölümü, üniversitelerin bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar eğitimi bölümleri, enformatik enstitüleri, birkaç çeşit ön lisans programı, özel kurs ve sertifika programlarında yetiştiriliyor. Bilişim sektöründe mezun olan mühendis sayısı aslında ülkemizin ihtiyacını karşılayacak düzeyde değil. Yılda yaklaşık bin kişi üniversitelerden mezun olurken bunların önemli bir bölümü yurtdışına gidiyor. Bu arada özellikle matematik, fizik, elektrik mühendisliği, endüstri mühendisliği vb. diğer bölümlerden mezun olanlarında bu alana kaydıkları gözleniyor.

        Öte yandan özellikle ara eleman konusunda da ciddi bir açık var. Çeşitli kurs ve sertifika programları kapsamında yılda ortalama 10 bin ara elaman yetiştirilmeye çalışılıyor. Sonuç olarak yetişmiş elaman sayısı talebi karşılamıyor. Bu konuda kendini yetiştirmiş tecrübe sahibi bilişim uzmanları bu dönemde büyük kazançlar sağlayabilir.

        HUKUK VE FİNANS ÇALIŞANI

        Diğer yandan, finans kesiminde çalışanlara da bu anlamda gün doğacak. Daha önce anonim şirketlerde iç denetim söz konusu iken artık bunları bağımsız dış denetim uzmanları yapacak. Bu anlamda özellikle Yeminli Mali Müşavirlerin, vergi danışmanlarının, mali danışmanların, avukatların gereksinimi artacak. İşte bu konuyu da uzmanına sizin için sorduk...

        Gelir İdaresi Eski Başkanı ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Arıoğlu bu kapsamda HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ'nin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Söz konusu TTK'nın yeni bir piyasa yaratacağını belirten Arıoğlu bunun bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Uygulamanın Temmuz 2012'de yürürlüğe gireceğine işaret eden Osman Arıoğlu, bu dönemde bağımsız denetimin hız kazanacağını ve bu alanda mesleğinde uzmanlaşmış elaman ihtiyacının artacağını kaydetti. Yeminli Mali Müşavirlik meseleğinin yıldızının bu dönemde parlayacağını ifade eden Arıoğlu, özellikle bu meslek sahiplerinden 'bağımsız denetim yetkisi almış' olanlarının öne çıkacağını belirtti. Bağımsız denetimin sadece halka açık şirketler ve bankalarda yapıldığına işaret eden Arıoğlu, 2012 ile birlikte anonim şirketlerin de bu gruba dahil olacağını söyledi.

        Sektörde çalaşan sayısı hakkında da bilgi veren Arıoğlu Serbest Muhasebeci, Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir olarak Türkiye genelinde 80 bin çalışan bulunduğunu ifade etti. Sayı olarak bunun şu aşamada yeterli olduğunu aktaran Arıoğlu, fakat mevcut bağımsız denetim yetkisi olanların sayısının yeterli olmadığını kaydetti. Arıoğlu'na göre 2013'e kadar bu sayı yeterli düzeye çıkacak. Ve TÜRMOB bu konuda çalışmalarına hızla devam ediyor.

        Arıoğlu özellike 2012'deki geçiş döneminde 'kademeli geçiş uygulamasının' gündeme getirilmesi ve bağımsız denetim uygulamasının tüm şirketlerde aynı zamanda olmaması gerektiğine dikkat çekti. Ve bu konuda kademeli geçişin daha sağlıklı bir yapı sunacağını belirtti.

        Arıoğlu ayrıca, bu dönemde avukatlık mesleğinin ön plana çıkacağını dile getrdi. "Aslında hem finans hem de hukuk anlamında mesleğinde uzmanlaşmış olan para kazanacak" diyen Osman Arıoğlu'na göre uzmanlık alanı olan, şirket yapılanmasıyla ilgili bilgi sahibi avukat ve müşavirlerin geliri artacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ