Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Altının gerçek olup olmadığını anlama yöntemleri - Para Haberleri
        1

        Ramazan nedeniyle birçok düğün ertelendi. Bayram sonrasında düğünlerle beraber kuyumculuk sektörünün de hareketlenmesi bekleniyor. Peki altın alırken sahte mi gerçek mi olduğunu nasıl anlarsınız?

        2

        GÖRSEL İNCELEME

        Bir altının gerçekliğini ölçmek için öncelikle elinize almalısınız. Halkanın içinde yazılanlara bakmalısınız. Orijinal altınlarda halka içlerinde üretici sertifikası damgası ve altının kaç karat olduğu yazar. Bu uygulamada bir büyüteç işinizi kolaylaştırır.

        3

        Eğer altın kullanılmış bir altınsa orijinal olup da içindekiler zamanla aşınmış veya silinmiş olabilir. Bu durumda diğer kriterlere bakmanız gerekebilir.

        4

        Dikkatinizi çeken bir renk değişimi olup olmadığına bakın. Saf altında renk değişimi olmaz.

        5

        ISIRMA TESTİ

        Evet, filmlerde altınların orijinal olup olmadığını test etmek için altını dişlerine alıp sıkan amcanın hareketi doğru! Altın takıyı dişlerinize alın ve orta basınçta ısırın. Sıktıktan sonra altını inceleyin. Saf altın bu şiddette sıkıldığında dişten girintili çıkıntılı izler taşır.

        6

        MIKNATIS TESTİ

        Mıknatıs testi de geçerlidir fakat tek başına yeterli olmayabilir. Diğerleriyle birlikte değerlendirmeli. Bir mıknatısı alın ve altın takıya tutun. Eğer mıknatıs takıyı kendine doğru çekiyorsa takınız sahte olabilir. Çünkü altın manyetik bir madde değildir.

        7

        YOĞUNLUK TESTİ

        Altın, özgül ağırlığı yüksek olan bir element. Orijinal bir altın takı, aynı boyutta ve hacimde bir sahte takıdan daha ağırdır. Hassas bir terazi kullanarak ağırlığı ölçün ve diğer takılarla karşılaştırın.

        8

        SERAMİK TABAK

        Seramik bir tabak alın. Test sonucu seramik yüzeyin kirlenme ihtimali olduğu için kullanmadığınız bir eşya olsun. Altın takınızı bu seramik yüzeye sürtün. Eğer siyah çizgi oluşursa altın takınız gerçek değildir.

        9

        NİTRİK ASİT TESTİ

        Çelik bir kaba altın takınızı bırakın. Üzerine bir damla nitrik asit ekleyin.