Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil 4.5G nedir? - Teknoloji Haberleri

        4.5G nedir ve ne zaman kullanılacak? Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan 4.5G ile birlikte internet kullanıcılarının geçmişte dakikalar süren veri işlemleri birkaç saniyeye kadar inebilecek. 4,5G altyapısının oluşturulmasıyla 5G'ye geçiş daha kolay gerçekleştirilebilecek. Yeni teknoloji 1 Nisan 2016'dan itibaren vatandaşa sunulacak.

        4.5G ihalesi ile hangi operatörün hangi bantları(frekansları) satın aldığı netleşti. 18 frekans arasından 8 frekans ile en fazla yatırımı Turkcell yaparken, geriye kalanlar ise Avea 5 frekans, Vodafone 5 frekans olmak üzere satın alındı. Satın almalar ile birlikte operatör şirketlerinin toplamda KDV dahil 3 milyar 960 milyon euro ödeme yapacağı açıklandı. Peki milyarlarca yatırım yapılan 4.5G ihalesinin bizi ilgilendiren kısmı ne olacak?

        48 MEGABYTE 1 SANİYE'DE İNDİRİLECEK

        4.5G ismiyle anılan IMT Advanced teknolojisi ile iletişim hızlanacak. 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren bir işlem 4.5G ile 6 dakikaya düşecek. 48 Megabyte'lık bir dosyayı 3G ile 27 saniyede indirirken, 4.5G ile 1 saniyede indirmek mümkün olabilecek. 8 Gigabyte'lık bir dosya ise 4.5G ile sadece 2 dk'da indirilebilecek.

        TÜNELE GİRİYORUM ÇEKMEYECEK BAHANESİ YOK OLUYOR

        Yeni teknoloji ile birlikte 1 kilometrenin üzerindeki tüneller ve konvansiyonel tren hatları kapsama altına alınacak.

        Bölünmüş karayolları, otoyol, tünel kapsamaları, konvansiyonel tren hatları, hızlı ve yüksek hızlı tren hatları ile nüfusu 10 binin altındaki yerleşim yerlerinde operatörlere ortak yatırım yapma zorunluluğu getirilerek kaynak israfı önlenecek.

        TÜRKİYENİN %95'İ KAPSAMA ALANINDA OLACAK

        Bugün yapılacak ihalenin şartnamesi, frekansları alan işletmecilere kapsamaya ilişkin bir takım zorunluluklar da getiriyor. Şartnamaye göre yetkilendirilen işletmeciler 8 yıl içinde Türkiye'nin nüfusunun yüzde 95'ini kapsama alanına alacak. Firmalar ayrıca yine 8 yıl içinde tüm il ve ilçelerin nüfusunun yüzde 90'ını kapsamaya mecbur olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ