Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel HABERTÜRK'e konuştu

        NEVRA LİMBOZ / HABERTURK.COM

        nlimboz@haberturk.com

        Menderes Türel, 5 yıl aradan sonra tekrar Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olmasının ardından Sinema'dan Altın Portakal'a çok konuşulan Kadınlar Plajı'ndan Fazıl Say ile yaşadığı polemiğe kadar bir çok konuda HABERTÜRK'E özel açıklamalarda bulundu.

        Menderes Türel, Fazıl Say ile yaşadığı polemikle ilgili ilk kez kırgınlığını dile getirdi. Türel, Fazıl Say için; "Biz sadece sporcunun değil sanatçının da zeki çevik ahlaklısını seviyoruz." diyerek Say'a duyduğu kırgınlığı ince bir gönderme ile sözlere döktü.

        Fazıl Say'ın 'Ben bir AK Partiliyle yanyana olmam" sözleriyle başlayan polemik hakkında konuşan Menderes Türel, "Kırgınım Fazıl Say'a... Ben ona kötü söz etmemişken bana edilmedik kötü söz bırakmayan kişiye kırgın olmamak mümkün mü? Ama ben kişisel kırgınlıklarımı işimin içine sokmak istemiyorum.

        Bu sene de Fazıl'ın konser için gelmesi gündemdeydi gelmedi. Bizim de zorla getirecek halimiz yok ki... Hem ben ona hiçbir şey söylemiyorum. Benim terbiyem müsait değil kötü söz söylemeye ama o malesef kendisine yakıştıramadığım bir çok söz söyledi. Kem söz sahibine aittir. Ve bundan sonra da tabiki bana bu kadar kötü söz söylemiş birisiyle görüşmem gündemde olamaz." dedi.

        "ANTALYA SİNEMA KENTİ OLACAK"

        Türel, sözlerine Antalya için planladığı hayallerinden bahsederek devam etti, Antalya'nın bir sinema kenti olabilmesi için ABD'li bir film şirketiyle görüştüklerini açıkladı. Yılın dört mevsimi güneşli olan Antalya'nın sektör için sektör için ideal olduğunu belirten Türel, bunun için ABD'de büyük sinema şirketleri ile temasa geçtiklerinden de bahsetti.

        "YILMAZ ERDOĞAN'I ÇADIRDA MI YATIRACAKTIK?"

        Altın Portakal Film festivalinde jüri başkanlığı yapan Yılmaz Erdoğan'ın konakladığı otel tartışma yaratmıştı. Başkan Türel bu konuda şunları söyledi; "Yılmaz Erdoğan bugün Türkiye'nin en büyük sanatçılarından biri. Biz kültüre sanata önem veriyorsak bu sanatçıları sırtımızda bile taşıyabilmeliyiz. Biz Yılmaz Erdoğan'ı pansiyonda mı yatıracaktık. Büyük sanatçıya verdiğimiz değer sanata verdiğimiz değerin göstergesidir. O dönem kaldı ki maliyet sponsorlukla karşılanıyordu. Sporsor olmasa da bizim onları en iyi yerlerde ağırlamamız gerekiyordu. Yani çadırda mı yatıracaktık bu insanları. diyerek söylenilen sözlere bu şekilde tepki gösteren Türel çok tartışılan kadınlar plajı konusuna da değindi.

        "KADINLAR PLAJINI BİZ AYIRMADIK ALLAH AYIRMIŞ"

        Göreve geldikten sonra ilk faaliyeti Kadınlar plajı açmak olan Türel'in bu kararı kamuoyunda bir hayli tartışılmıştı. Menderes Türel bu konuyla ilgili olarak; "Halkın bu konuda bize çok ciddi talebi vardı. Halkın talebi olduğu aşikar çünkü full. Bir talep, bir ihtiyaç olmasa boş kalırdı. Ben bundan sonra müsait olan her alanda imkan oldukça yapacağım. Ayrıca bizim kadınlar plajımız doğal olarak ayrılmış öyle ortada bir perde filan yok. Allah orayı ayırmış zaten. Ortadan ırmak geçiyor, ağaçlar kapatmış." dedi.

        "SURİYELİ MÜLTECİLER ANTALYA'DAN KOVULACAK MI?"

        Antalya İl Emniyet Müdürü "Suriyeliler Antalya'yı terk etsin" sözleriyle gündeme gelmişti. Antalya yılda 13 milyon turist ağırlayan ve ekonomiye 15 milyar turizm geliri aktaran bir kent. Haliyle Suriyeli mülteciler turizm kenti için sıkıntı sinyalleri veriyor. diye sorduğumuzda Menderes Türel, "Bu konuda bir konunun altını çizmek gerekir İllegal yollarla gelen mülteciler Antalya'da barındırılmayacak. Ancak yasal statüsü olan Suriyeli mültecilere dokunulmayacak. Türel mülteci sıkıntısı hakkında şunları söyledi;

        İLLEGAL YOLLARLA GELENLER GİDECEK

        "Suriyeli mülteciler konusunda keşke Türkiyenin yaptığı örnek davranışı diğer ülkelerde yapabilse, bu konuda ülkemizle gurur duymalıyız bütçesinden en fazla bedel ödeyen ülke Türkiye. Böylesine bir kucaklayıcı anlayışı ortaya koyuyorken hiçbir mazlumu sokakta bırakmamak için her türlü hassasiyeti gösteriyoruz. Ama Antalya bir turizm şehri. İllegal yollardan girmiş olanlar varsa elbette bunlara o kanunlar uygulanır. " diyen Türel sözlerine yaşadığı bir olayı anlatarak devam etti.

        "EVİMDE ÇALIŞ DİYEREK İŞ VERDİM"

        Mülteci olayının insanı boyutuna da dikkat çeken Menderes Türel, tanık olduğu olayı şöyle aktardı;

        "Ben Ramazan ayında Antalya'da bir mülteci evine gittiğimde yüreğim paramparça oldu. O insanlara hadi evine git nasıl diyeceğiz. Aksine gel benim evimde çalış diyerek iş verdim. 5 çocukla anne, bir yer yatağı bile yoktu." dedi.

        "KENTSEL DÖNÜŞÜM REFERANDUMU"

        Antalya'de kentsel dönüşüm için de düğmeye basılmış durumda. Başkan Türel, Kentte 3 tür kentsel dönüşüm yapıldığını. Bunlardan birincisinin "değer artışlı" kentsel dönüşüm, ikincisinin "sosyal" odaklı kentsel dönüşüm, üçüncüsünün ise "yenileme" amaçlı kentsel dönüşüm olduğunu belirtti.

        Her 3 alanda da düğmeye basıldığını belirten Türel, "Biz bu üç dönüşümü de Antalya'da başlatıyoruz. Ben bu projelerin halka sorularak yapılması gerektiğini düşünüyorum" dedi. Şuan için de en çok değer artışı beklenen bölgeleri,

        "Birincisi başladığımız Kepezaltı Santral bölgesi diğer bölgeleri de yaptıkça hazırladıkla paylaşacağız" dedi.

        "PROJELERİ MUTLAKA HALKA SORACAĞIZ"

        Göreve geldiğinde raylı sistemi uzatmak için çalışmalara başladıklarını belirten Türel, bunun için de referandum yaptıklarını belirtti. Bu referandumun raylı ulaşımın geçeceği semtlerde yapıldığını anlatan Menderes Türel, "Raylı sistem için şimdi uzatma yapıyoruz, sistemin geçeceği yerlerde referandum yaptık 99.42 ile vatandaş bize yap dedi. Bu gibi büyük projelerde katılımcı yönetim dediğimiz uygulamayı devam ettireceğim. Bu tür projelerde mutlaka halka gidip soracağız" dedi.

        "HEYECANLA 2016 NİSAN'INI BEKLİYORUZ"

        Başkan Türel, Expo 2016 çalışmaları ile ilgili de heyecanla 2016 Nisan ayını bekliyoruz. Expo yaklaşık 6-7 milyon turistin gelmesine vesile olacak kadar büyük ve çok önemli bir proje yani expo 100'den fazla yıldır Türkiye'de ilk kez bire bir geliştirine bir proje. Biz Antalya'da temalı expo yapıyoruz bunu özellikle seçtik çünkü daha sürdürülebilir öbür türlü 6 ay sonra bitiyor bakıyorsun ne yapacağız diye. Amacımız kalıcı bir değer katmak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ