Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Fıtratı gereği siyasi"

        Saliha ÇOLAK / HT GAZETE

        Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı’nın fıtratı gereği siyasi olduğunu belirtirken, seçimde Anayasa’yı baştan sona değiştirmek ve başkanlık sistemi’ni getirmek için oy isteyeceklerini bildirdi. Şentop, “Yeni Türkiye ile yeni Anayasa bir paranın iki yüzü gibi. Yeni Türkiye tura, yeni Anayasa yazı” dedi.

        VEKİL LİSTESİNİ KİM BELİRLEYECEK?

        Şentop, AK Parti’nin milletvekili aday listesini Erdoğan’ın belirleyeceği yolundaki beklentiye karşılık, “Kurucu genel başkan olarak kurallarını koyduğu bir sistemle ve kendisinin yanında yetişmiş, siyaseti öğrenmiş bir ekiple seçime giden parti, onun beklentilerine uygun en doğru kararı verecektir” dedi. Şentop, milletvekili adaylarının çok güçlü bir istişare sürecinin ardından belirleneceğini belirtirken, son noktada genel başkan ve yetkili organların süreci tamamlayacağını kaydetti. Şentop, şunları söyledi:

        SİYASİ FİGÜR: Halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilgisinin kesilmesi ancak şekli olabilir. Halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’nı siyasi figür olarak kabul etmek gerekir. Zaten başka türlü seçim kazanması mümkün olmaz. Nitekim CHP ve MHP de çatı aday çalışmasıyla siyasi bir figür haline getirmeye çalıştılar. Bu işin tabiatı gereği, fıtratı gereği... Halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı’nın; elbette Türkiye ve dünya meseleleriyle ilgili kendine mahsus görüşleri, perspektifleri olacaktır. Tabii bu Cumhurbaşkanı aktif günlük politikanın içinde olacaktır anlamına gelmiyor. Halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı elbette siyasi görüşleri vardır. Siyasi bir kişiliktir. Bu kendiliğinden böyledir. Türkiye’nin şu anda yaşadığı durum nedeniyle de yeni Anayasa diyoruz.

        TURA YENİ TÜRKİYE, YAZI YENİ ANAYASA: Yeni dönemde seçimin en önemli teması yeni Anayasa olacaktır. Bunda tuhaf bir taraf yok. Çünkü bir vaatte bulunursunuz. Biz seçimde yeni Anayasa’yı yapabileceğimiz bir çoğunluk isteyeceğiz. Başından sonuna yeni bir anayasa. Başkanlık sistemi bu Anayasa’nın unsurlarından biri. Yeni Türkiye’nin yeni Anayasa’sı zorunlu bir unsurdur. Somut çerçevenin soyut tarafı olacak yeni Anayasa. Bir paranın iki yüzü gibi. Tura tarafı yeni Türkiye, yazı tarafı yeni Anayasa.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ