Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Musul'da IŞİD'e karşı yapılması planlanan operasyona ilişkin olarak, Türkiye'nin "ulusal muhafızlar"ın kurulmasına

        Neşet DİŞKAYA/HABERTÜRK-ANKARA

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere’den IŞİD’e katılmak için ayrılan 3 kızla ilgili, “Kızlara yardım eden kişi kim çıktı biliyor musunuz? Koalisyondaki bir ülkenin istihbaratında çalışan biri” dedi. Tutuklanan kişinin Suriyeli M.R. olduğu ve Kanada istihbaratına çalıştığı bildirildi.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, IŞİD’e katılmak için İngiltere’den kaçan ve Türkiye üzerinden Suriye’ye giden 3 İngiliz kızla ilgili olarak şöyle konuştu: “3 kızla ilgili ülkesi bize birkaç gün sonra bilgi verdi. Fakat bu kızlara yardım eden kişi kim çıktı biliyor musunuz? Yakalandı. Koalisyon içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışan biri çıktı. AB üyesi değil, ABD de değil. Koalisyonun içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışıyor. Ben bunu İngiltere Dışişleri Bakanı’na da söyledim. Bana ‘Genellikle olduğu gibi’ dedi.” Çavuşoğlu, Irak ve Suriye’de terör örgütüyle mücadelede, İncirlik Üssü’nün açılması dahil tüm seçenekleri değerlendireceklerini belirterek şunları kaydetti: “Diğer bölgelerde olduğu gibi Musul’a ulusal bir muhafız kurulması gündemde. Biz kurulacak bu ulusal muhafızın da eğitimine ve donatımına katkı vereceğiz. Bunun, Musul’da yaşayan insanlardan oluşması lazım.”

        SÜNNİ-Şİİ ÇATIŞMASI

        Musul’da halkın çoğunlukla Sünni olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, IŞİD’le mücadelede başarılı olmak için Sünnilerin de desteğinin alınması gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu, Irak’ta bazı bölgelerde Sünnilere yönelik saldırılar olduğu bilgisinin geldiğini belirterek “Bu çok tehlikeli. Irak bir kez daha Sünni-Şii çatışmasını kaldıramaz. Mücadele DEAŞ’a karşı olmalı. DEAŞ’ın içine itilen Sünnilerin desteğini almak gerekiyor” diye konuştu.

        SUÇLAMALARI KABUL ETTİ

        Öte yandan, IŞİD’e katılmak için Suriye’ye geçen İngiliz kızlarla ilgili soruşturma başlatan polis ekiplerinin, İngiliz kızları Suriye’ye geçiren M.R. adlı Suriye kökenli kişinin geçtiğimiz haftalarda gözaltına aldığı öğrenildi. Kanada istihbaratı adına faaliyet gösteren M.R.’nin sorgusunda daha önce yine IŞİD’e gidenlere yardımcı olduğunu kabul ettiği öğrenildi. Kanada Büyükelçiliği yetkilileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak şüphelinin Kanada istihbaratı adına çalıştığı ve zaman zaman başka istihbarat örgütlerine de bilgi taşıdığının tespit edildiği aktarıldı. İşlemlerin ardından adliyeye gönderilen zanlı, “insan ticareti yapmak, örgüte kaynak sağlamak” suçlarından tutuklandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ