Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yeniden görülen Balyoz Davası'nda 236 sanığın beraatine karar verildi

        Sedef ŞENKAL DEMİR/HABERTÜRK

        AYM’nin ‘hak ihlali’ kararından sonra yeniden görülen Balyoz davasında 236 sanığa beraat çıktı. Davaya konu dijital verilerin sahte olduğunun anlaşıldığını belirten mahkeme, sahteciliği yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu

        Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘hak ihlali’ kararının ardından, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Anadolu Adalet Sarayı’ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda yeniden görülen Balyoz davasının dünkü duruşmasında 236 sanık için beraat çıktı. Karar duruşmasında MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, CHP milletvekili aday adayı emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da aralarında bulunduğu 140 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu. Duruşmada yapılan yoklama, sanık ve avukat sayısının çokluğu nedeniyle yaklaşık 1 saat sürdü. Bu sırada, tüm Türkiye’yi etkileyen elektrik kesintisi nedeniyle adliyede de kısa süreli elektrik sıkıntısı yaşandı. Salon yaklaşık 1 dakika karanlıkta kaldı.

        BARANSU’NUN ESKİ EŞİNİN EVİNDEKİ BELGELER

        Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam, ‘Balyoz Planı’ davasında yargılanan bazı sanıklara ‘kumpas’ kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu’nun eşi Esra Konur’un evinde yapılan aramayla ilgili savcılıktan delil niteliği taşıyan ıslak imzalı belgelerin istendiğini, savcılık tarafından verilen cevapta “Balyoz, Oraj, Suga, Sakal ve Çarşaf” adlı eylem planlarına ilişkin ıslak imzalı belgelerin bulunamadığının bildirildiğini aktardı. Karaçam, duruşma Savcısı Ramazan Öksüz’e, İTÜ’den görevlendirilen bilirkişiler Prof. Dr. Uluğ Bayazıt, Doç. Dr. Feza Buzlıca ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tosun Mısırlı tarafından dava dosyasındaki dijital delillere ilişkin hazırlanan rapora dair görüşünü sordu. Savcı Öksüz, “Herhangi bir diyeceğinin olmadığını” belirtti.

        ‘TÜM HAKLARIMIZI GERİ İSTİYORUZ’

        CHP İstanbul 2. Bölge’den milletvekili aday adayı olan emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek, “Çalınan masumiyetimizin ve seçilme hakkımız dahil bütün haklarımızın 7 Nisan’dan önce geri verilmesini talep ediyorum. Kumpasçılar hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum” dedi. Emekli Orgeneral Çetin Doğan ise “Dijital verilerin sahte olduğu son bilirkişi raporuyla ispatlanmıştır. Beraatimi istiyorum” şeklinde konuştu.

        SAVCI: DİJİTAL VERİLER DELİL DEĞİL

        Daha sonra mütalaasını açıklayan Savcı Ramazan Öksüz, “Dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığı anlaşılmıştır. Sanıklarla, suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır” diyerek, 236 sanığın tamamı için beraat kararı istedi. Savcı Öksüz, aynı zamanda sahteliği bilirkişilerce tespit edilen dijital verilerle ilgili olarak da, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na meçhul şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Sanıklar ve yakınları, savcının beraat talebini sevinç çığlıklarıyla karşıladı. ve karar açıklandı Mahkeme heyeti saat 15.57’de müzakere için duruşmaya ara verdi. Yaklaşık yarım saat süren müzakere sonunda heyet, 236 sanığın beraat ettiğini açıkladı. Kararda, “Sanıkların yüklenilen suçu işledikleri sabit olmadığından beraatlerine karar verilmiştir” denildi.

        ÇALINAN 236 HAYAT

        BALYOZ darbe planı iddiası, 20 Ocak 2010 tarihli Taraf Gazetesi’ndeki Mehmet Baransu, Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar imzalı haberle ülke gündemine bomba gibi düştü. 30 Ocak 2010 günü, Taraf muhabiri Mehmet Baransu’nun bir bavul içerisinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne teslim ettiği belgelerle soruşturma başladı. Soruşturma savcıları Mehmet Ergül, Murat Yönder, Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar’ın hazırladığı iddianamede, sanıklara “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs” suçlaması yöneltildi. Her sanık için 15 yıldan 20 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezası talep edildi. Mahkeme, 21 Eylül 2012’de sanıkların son savunmalarının ardından kararını açıkladı. Aralarında Çetin Doğan, Özden Örnek, İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı, Engin Alan, Şükrü Sarıışık, Ergin Saygun ve Dursun Çiçek’in de bulunduğu sanıklar toplam 3 bin 904 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

        AYM ‘YENİDEN YARGILAMA’ DEDİ

        Mahkûmiyet kararları Yargıtay’da onanan sanıklar, Anayasa Mahkemesi’ne gitti. Anayasa Mahkemesi, 18 Haziran 2014 tarihinde, Balyoz davasında hak ihlali olduğuna karar verdi. Yeniden yargılamada tanık olarak dinlenen dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman “Balyoz diye bir planı hiç duymadık” dedi. Yeni bilirkişi heyeti de, davadaki dijital verilerin ‘sahte’ olduğu yönünde rapor hazırladı.

        ‘MİLLİ ORDUYA KUMPAS KURULDU’

        Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, yaptığı açıklamada, “Milli orduya kumpas kuruldu” dedi.

        BARANSU TUTUKLANDI

        İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan kumpas soruşturmasında, davanın dayanağını oluşturan dijital verileri o tarihte savcılığa teslim eden gazeteci Mehmet Baransu 2 Mart günü tutuklandı. Haberde imzası bulunan Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar “şüpheli” olarak ifade verdi. Mahkeme heyeti, Balyoz davasının temelini oluşturan dijital verilerin sahte olduğunu belirterek, sahteciliği yapan kişi veya kişilerin belirlenip, haklarında yasal işlem yapılabilmesi için suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Mahkemenin beraat kararını açıklamasının ardından, sanıklar ayağa kalkarak alkışlarla “Türkiye sizinle gurur duyuyor” tezahüratı yaptı. Sanıklar, ‘Balyoz Planı’ davasının sanıklarından olan ve dava sürecinde hayatını kaybeden Kurmay Albay Murat Özenalp için de 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

        Duruşmada MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan da hazır bulundu

        Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan beraat sevincini eşiyle yaşadı

        Emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek: “Yıllardır adalet arıyoruz, hukuk arıyoruz. Nihayet burada bulduk. İnşallah Türkiye’de devlete olan güven tazelenir.”

        "ŞİMDİ BAŞKALARI DÜŞÜNSÜN"

        Emekli Oramiral Özden Örnek: “Geç de olsa adalet yerini buldu. Şimdi başkaları düşünsün.”

        DELİLLERLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSU

        Mahkeme heyeti, Balyoz davasının temelini oluşturan dijital verilerin sahte olduğunu belirterek, sahteciliği yapan kişi veya kişilerin belirlenip, haklarında yasal işlem yapılabilmesi için suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

        SANIKLARDAN MAHKEME HEYETİNE TEZAHÜRAT

        Mahkemenin beraat kararını açıklamasının ardından, sanıklar ayağa kalkarak alkışlarla “Türkiye sizinle gurur duyuyor” tezahüratı yaptı. Sanıklar, ‘Balyoz Planı’ davasının sanıklarından olan ve dava sürecinde hayatını kaybeden Kurmay Albay Murat Özenalp için de 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

        ONLAR ORTAYA ÇIKARDI

        BALYOZ davasının bir numaralı sanığı olarak yargılanan emekli orgeneral Çetin Doğan kızı Pınar Doğan ve eşi Harvard’lı ekonomist Dani Rodrik, kurdukları blog sitesinde davaya konu olan delilleri çürütmeleriyle tanınıyorlar. 2010 yılında ‘Balyoz Davası ve Gerçekler’ adıyla kurdukları sitede delilleri tek tek inceleyen çift, pek çoğunun “sonradan üretildiğini” ortaya çıkarmıştı.

        Askerler tüm haklarını geri alacak

        Mahkeme ’nin beraat kararından sonra yargılanan sanıklar, kısıtlanan birçok hakkını da geri alacak. Avukatı Celal Ülgen, beraat eden sanıkların geri alacakları hakları şöyle sıraladı.

        Dava dolayısıyla YAŞ kararıyla emekli edilenler, emekli edildikleri tarih ile beraat ettikleri tarih arasında geçen sürede almaları gereken maddi haklarını talep edebilecekler.

        Adli sicil kayıtları silinecek, sabıkalı olmayacaklar.

        Kamu, eş ve babalık haklarından mahrumiyetleri sona erecek.

        Orduevlerine, askeri ve sosyal tesislere giriş hakkını yeniden elde edecekler.

        Silah ruhsatlarını geri alabilecekler ve silah taşıyabilecekler.

        Yasal işlemlerini ancak vâsi aracılığı ile yapabileceklerine ilişkin hüküm kaldırılacak.

        18 yaşın altında çocuğu olanlar için uygulanan “Vesayet hakkının elinden alınması’’ kararı kaldırılacak.

        Haksız yere suçlanıp cezaevinde yattıkları gerekçesiyle devlet aleyhine tazminat davası açabilecekler.

        Haklarında medyada çıkan aleyhte haberlerle ilgili olarak açtıkları davaların leyhlerine sonuçlanması mümkün olacak.

        Haklarında dava açan savcılar ile mahkûmiyet kararı veren mahkeme üyeleri ve bu kararı onayan Yargıtay Ceza Dairesi üyeleri hakkında haksız fiilden dolayı ayrıca tazminat davası açabilecekler.

        Bu davada yargılanan Albay Berna Dönmez gibi halen muvazzaf olan subaylar görevlerine devam edip terfi alabilecekler. Ülgen bu hakların savcının 30 günlük temyiz süresinin geçmesinin ardından geri alınacağını da belirtti.

        Rütbeleri sökülüp madalyaları geri alınmıştı

        BALYOZ’da Yargıtay 9. Dairesi’nin mahkûmiyet kararlarını onaylamasının ardından aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Albay Dursun Çiçek, emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Korgeneral aynı zamanda MHP Milletvekili Engin Alan, emekli Korgeneral Nejat Bek, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Korgeneral Yurdaer Olcan ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’nin de bulunduğu tüm askerlerin rütbeleri sökülmüştü. Bu isimler ‘er’ statüsüne düşmüştü. Askerlerin aldıkları devlet üstün hizmet madalyaları, nişanları ve altın kaplı kılıçları da geri alınmıştı.

        BERAATİN ŞİFRELERİ

        Dava konusu Balyoz Harekât Planı’nda 2006’da Türkiye Gençlik Birliği (TGB) 1997 yılında kurulmuş olan Türkiye Gençlik Birliği Derneği (TGB-DER) gibi gösterildi.

        Sanıklar 11, 16 ve 17 No’lu CD’ler yüzünden ceza aldı. 3 CD’yle ilgili polisin hazırlayıp mahkemeye gönderdiği 23 Şubat 2010 tarihli tespit tutanağına göre, Balyoz Harekât Planı’nın, seminerin yapıldığı 5 Mart 2003 ile 12 Aralık 2002 arasında bir tarihte yazıldığı belirtildi. TÜBİTAK Raporu’nda ise planın yazım tarihi 12 Aralık 2002’ydi.

        Dava sürerken Mehmet Baransu’nun savcılığa teslim ettiği CD’ler arasındaki 9 No’lu CD’nin polise teslimi sırasında içerdiği bilgilerle, bilirkişiye teslim edildiğinde içerdiği değerlerin birbirinden farklı olduğu ortaya çıktı. CD’nin değiştirildiği iddiaları gündeme geldi.

        1 Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’nın 24 Şubat 2010 tarihli bilirkişi raporu sanıklar lehine tespitler içerdiği için soruşturma savcıları tarafından delil dosyasına konulmadığı iddia edildi. Raporda Balyoz Planı’nın 1 Ordu Komutanlığı bilgisiyarlarında yazılmadığı tespiti yer alıyordu.

        19 Şubat 2003 tarihli “ARAMA YAPILACAK YERLER.Doc” isimli belgenin 4. sırasında “Erkek yurdu” olarak yer alan mekânın, 2005’e kadar kız yurdu olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

        Balyoz CD’si içinde 2003 tarihinde yazıldığı iddia edilen “İSTANBUL’DA BULUNAN İLAÇ DEPOLARI”nın ismi yer aldı. Ancak 2003 tarihli listede “Recordati İlaç” olarak yer alan şirketin bu ismi 2009’da aldığı belirlendi.

        11 No’lu CD içinde 20 Şubat 2003’te kaydedilen “EK-D” isimli belgenin 21 sırasında “CC MAR NAPLES” adında bir NATO birliği ismi yer aldı. Genelkurmay, birliğin 1 Temmuz 2004’te kurulduğunu mahkemeye bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ