Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Verilen eğitim ile iş dünyasının beklentisi örtüşüyor mu? CEO'lardan iş bulma rehberi! Pervin Kaplan yazı dizisi

        Pervin KAPLAN / YAZI DİZİSİ / HT GAZETE

        Bir yanda iş arayan gençler diğer yanda çalışacak nitelikli işgücü isteyen iş dünyası ama ortada işsiz üniversiteli gençler ordusu var. Bu da akla “Eğitim sistemi iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikte eleman yetiştiriyor mu?” sorusunu getiriyor. Bu soruya olumsuz yanıt verenlerden biri de iş dünyasının duayen isimlerinden Yırcalı Şirketler Grubu CEO’su Rona Yırcalı. Üniversitelerde verilen eğitim ile iş dünyasının beklentilerinin örtüşmediğini, bu yüzden de gençlerin mezuniyetten önce “iş dünyasını” tanımaları gerektiğini söyleyen Yırcalı’nın gençlere tavsiyeleri ve eğitim sistemine ilişkin eleştirileri şöyle:

        ÇOK HAFİFE ALMAYIN: Teori ile pratik arasında uyumu sağlayacak olan stajdır. Bu çok hafife alınıyor. Bir gencin en az okul bitmeden iki yazını bunun için ayırması gerekiyor. Örneğin mühendislik okuyan bir çocuk bir mühendislik firmasında mezun olmadan önce çalışmış olsun.

        KENDİNİZİ ZENGİNLEŞTİRİN: Notların çok iyi olması yetmiyor. Yüksek notlu bir genç yerine ortalama notlara sahip ama kendini sahası dışında da geliştirmiş bir genç ararım. Anglosaksonların “rönesans adamı” diye tanımlamaları vardır. Sahası olan çekirdeğin çevresini de zenginleştiren insanı anlatır. Edebiyat, sanat, seyahat gibi konularda da konuşabilecek durumda olmaktır.

        ‘ÖĞRENCİ İKEN NE YAPTIN?’ DİYORLAR: İş müracatlarında artık öğrencilik döneminde neler yaptığına bakılıyor. Başta, yurtdışı programlar olmak üzere hangi sosyal, kültürel, eğitim programlarına katıldığına bakılıyor. Bunlar tercih nedeni. Lisanı hiç söylemiyorum. Eğer size “Lisanınız var mı?” diye soruluyorsa bilin ki “Zaten İngilizce’yi biliyorsunuz, başka hangi dili biliyorsunuz?” demek istiyorlar.

        CV VE MÜLAKATA DİKKAT: CV’de çok gereksiz ayrıntı yazmak hatadır. Kısa ve öz yazın. Mülakatlarda ise sürekli “Ben, ben” demeyin. Bırakın sizi karşınızdaki değerlendirsin. Yaptığınız hiçbir şeyi abartarak anlatmayın. Unutmayın, karşınızdakiler sizden daha tecrübeli.

        ZORLU HOLDING CEO’SU ÖMER YÜNGÜL

        ‘Profesyonel yaşama ilk adım üniversitede atılır’

        İşgücü piyasasında nitelikli çalışan bulma sorunu yaşandığını dile getirenlerden biri de Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül. Eğitim sisteminin gençleri iş yaşamına hazırlayan, dinamik bir yapıya kavuşturulması gerektiğini savunduklarını vurgulayan Yüngül, “Gençlerimizin gözündeki ışığı görüyoruz, onların yeteneklerine güveniyoruz” diyor. Yüngül’ün gençlere tavsiyeleri ise şöyle:

        PROFESYONEL YAŞAMIN İLK ADIMLARI: Üniversite yılları insanın hayatında, kendi kişisel gelişimine en çok vakit ayırma şansına eriştiği özel bir dönem. Profesyonel mesleki yaşamda bir alanda uzmanlaşmanın ilk adımları üniversitede atılıyor.

        PERFORMANSINA BAKARIZ: Eğitim hayatındaki performansını önemsiyoruz. Ancak onlardan sosyal yanı kuvvetli, insanlarla iletişim halinde, kendini ifade etmesini bilen insanlar olmaları da bekleniyor. Stajlar iş yaşamında uyum sağlama deneyimleri kazandırıyor. Gönüllü staj olumlu bir algı yaratıyor.

        YURTDIŞI DENEYİM: ERASMUS üniversite yaşamında çok önemli fırsatlar getiren bir program. Gençler, erken yaşta yurtdışı deneyimi kazanıyor. Erken yaşta yurtdışına çıkmış, belli bir süre burada yaşamış bir kişi işe başladığı zaman bu sorumluluğu daha rahat kaldıracaktır. Yabancı dil ise şart.

        CV’DE IŞIĞINIZI YANSITIN: CV’niz ışığınızı yansıtsın. Sonuçta CV’nizle değil, sizinle çalışacaklar. Tavsiyem, kişisel becerileriniz kadar önemli bir konunun, geçmiş deneyimlerinizde ekip çalışmasına ne kadar uygun olduğunuzu göstermeniz olduğunu unutmayın. Beni bir CV’de en çok etkileyen şey, o kişinin ne kadar güçlü bir takımın içinden geldiği ve o takımdaki pozitif rolünü ne kadar iyi ifade edebildiğidir.

        SOSYAL MEDYA DİLİ: Şirketin ilkelerine, itibarına zarar verecek dilden uzak durulması önemli. Çünkü bizler sadece iş yaşamında değil, hayatımızın her anında çalıştığımız kurumu temsil ediyoruz. Sosyal medya davranış kodlarımızı içeren bir rehberimiz var, bunu oryantasyon programımızda paylaşıyoruz.

        YAŞAR HOLDING YÖNETIM KURULU BAŞKANVEKILI İDİL YİĞİTBAŞI

        ‘Staj yeri bulmakta zorlanıyor’

        ÖĞRENCİLİK HAYATI: Üniversite yaşamında yaptıkları bir öğrencinin kendisini geliştirmeye ne kadar önem verdiğinin göstergesidir. Örneğin zorunlu staj dışında çalışma yapanlar rakiplerine göre öncelikli. Öğrenci değişim programları tek başına yurtdışında yaşama tecrübesi kazandırır ve yabancı dili geliştirir.

        HAYALİMDEKİ GENÇ: Farkındalıkları yüksek, istekli, öğrenmeye açık ve özgüvenli öğrencilik dönemi boyunca kendini çeşitli staj deneyimleri ile geliştirmiş, üniversite kulüplerinde aktif görev almış ve sosyal.

        EĞİTİM SİSTEMİ: Zorunlu stajlarda okul öğrenciye sigorta yapıyor. Okul bu sigortayı yapmaz ve stajı zorunlu tutmazsa öğrenciler staj yapmak istese bile şirket bulmakta zorlanıyor.

        İLETİŞİM BİLGİLERİNİ UNUTUYORLAR: CV’lerde iletişim bilgilerini yazmayı unutanlar var. Ulaşılamıyorlar. Yaptıkları ile özgeçmişleri aynı olmalı.

        ZURICH SIGORTA CEO’SU YILMAZ YILDIZ

        ‘CV’niz ‘reklam’ filminiz gibidir, çarpıcı ve net olmalı’

        İLK 30 SANİYE: CV’nin ilk görüldüğü 30 saniye içerisinde ne hissettirdiği çok önemlidir. Kişinin yarattığı markayı 30 saniyede anlatabilecek kadar detayın bulunduğu ama net bilgilerin yer aldığı bir CV en idealidir. CV kişinin yarattığı markasını anlattığı, etkili bir “reklam filmi” niteliğinde olmalı; kısa ama bir o kadar da dikkat çekici.

        UYGUN SÜREDE MEZUNİYET: Notlardan önce üniversiteyi makul sürede bitirmiş olması bizim için daha öncelikli bir kriter. Burs da bir fark ama burs kazanmamak da dezavantaj değil.

        ULUSLARARASI ŞİRKET İÇİN: Uluslararası şirketlerde İngilizce çok önemli.

        SOSYAL ZEKÂ: Sosyal sorumluluk projeleri kişilerin içinde yaşadıkları topluma olan duyarlılıklarını ve duygusal zekâlarını gösterir. Sorumluluk bilinci gelişmiş, ilişki ve çatışma yönetiminde becerikli, liderlik yetkinliklerine sahip gençlerin bu projelere katıldığını gözlemliyoruz.

        KARİYER MEZUNİYETTE BAŞLAMAZ: Kariyer, okuldan mezun olduktan sonra başlamaz. Bu sebeple kendimize yaptığımız her türlü yatırım mutlaka olumlu olarak geri dönecektir.

        YALNIZCA TATİL Mİ YAPIYORSUNUZ?: Staj yapıp yapmadıklarını sorguluyoruz. Yaz aylarını tatil yaparak mı, staj yaparak mı geçirdiklerini değerlendiriyoruz. Gönüllü staj kişinin başarı azmini, hırsını, öğrenme odaklılığını ve kariyerine verdiği önemi gösteriyor.

        SİZE VERİLENLE YETİNMEYİN: Mülakatlarda gördüğümüz en önemli konulardan birisi, gençler üniversite müfredatının kendilerine verdikleri ile yetiniyorlar. Farklılaşmak, yeni tecrübeler edinmek, kendilerini farklı açılardan geliştirmek için çaba sarf eden gençler daha çabuk istihdam ediliyor.

        HAYALİMDEKİ GENÇ: Dinamik, enerjisi yüksek, hırslı, azimli, iletişimi ve ilişkileri kuvvetli, takım çalışmasına açık, yenilikçi, analitik ve sonuç odaklı kişilerle çalışmayı tercih ediyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ