Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim 93 öğretmen soruları hazırladı 42 öğretmen de redakte etti / Pervin Kaplan'ın Yazı Dizisi - TEOG'a doğru sınav rehberi...

        PERVİN KAPLAN / YAZI DİZİSİ - 1

        TEOG'A DOĞRU SINAV REHBERİ

        Sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak, yerleştirme puanının hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak ve 6 dersten yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) 29-30 Nisan tarihlerinde yapılacak sınavlarının soruları çoktan hazırlandı. Peki bu soruları kimler hazırlıyor ve kontrol ediyor? İşte Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bu soruyu sorduk. Yetkililer, tıpkı geçtiğimiz kasım ayında yapılan TEOG sınavlarının soruları gibi ikinci dönemin 6 dersinden gerçekleştirilecek sınavların sorularını da öğrencilerin kendi öğretmenlerinin hazırladığını anlattı. Türkiye’nin değişik illerindeki devlet okullarından 93 branş öğretmeni, önümüzdeki hafta sizlere yöneltilecek soruları yazdı.

        SADECE DEVLET OKULLARINDAN GELDİLER

        Soruları hazırlayan öğretmenlerin yalnızca devlet okullarından çağrıldığını söyleyen yetkililer, ocak ve şubat aylarında bu 93 öğretmeni Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) topladıklarını ifade ederek şu bilgileri verdi:

        SORULAR REDAKTE EDİLDİ: 93 branş öğretmeni soruları hazırladı. Bakanlık merkez teşkilatımızda çalışan, branşları itibarı ile 8. sınıf düzeyinde soru yazma konusunda uzmanlaşmış 42 öğretmen onlara destek verdi ve soruları redakte etti.

        AKADEMİSYENLER ÖLÇTÜ: Havuza giren sorular ayrıca ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyenler tarafından incelemeye tabi tutuldu. Bu aşamada 28 akademisyen görev üstlendi.

        GİZLİLİĞE UYULDU: Soruların hazırlanması ve tüm güvenlik prosedürleri titizlikle uygulandı. Yazım, redaksiyon, inceleme ve seçim aşamaları ayrı uzmanlar tarafından, sürece dayalı olarak sınırlı ve tanımlı yetkilendirmeler ile yürütüldü.

        4 FARKLI KİTAPÇIK OLACAK S ŞEKLİNDE OTURULACAK

        1 milyon 287 bin 847 öğrencinin Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil olmak üzere 6 dersten gireceği sınavlarda öğrencilere 4 farklı kitapçık türü verilecek. Bu kitapçıklarda sorular aynı ancak dizilişleri farklı olacak. Kopyayı önlemek için bir başka önlem ise öğrencilerin 20 kişilik sınıflarda S şeklinde oturması. Öğrencilere bu farklı kitapçık türleri oturuş düzenlerine göre birbiri ile temas etmeyecek biçimde, yan yana veya arka arkaya gelmeyecek şekilde dağıtılacak.

        70 YERLEŞTİRME PUANINA SINAVLARIN YÜZDELİK ETKİSİ

        TEOG sınavları 2 günde yapılacak ve her gün 3 sınav olacak. Sınavların ilk günü 29 Nisan Çarşamba günü saat 09.00’da Türkçe dersi ile başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından 10.10’da Matematik, 11.20’de ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavları yapılacak. 30 Nisan Perşembe günü ise sınav yine saat 09.00’da Fen ve Teknoloji dersi sınavıyla başlayacak. Saat 10.10’da TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 11.20’de ise İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinden geçekleştirilecek Yabancı Dil dersi sınavları olacak. Bu sınavların tamamlanması ile birlikte 8. sınıf öğrencilerinin sınav maratonu da son bulacak.

        SONUÇLAR HAZİRANDA

        Dönemsel olarak okullarda yapılan sınavlardan, 2 yazılısı olan derslerden birincisi, 3 yazılısı olanlardan ikincisi TEOG sınavları olacak. Bu sınavların sonuçları sadece liselere yerleştirmede değil, aynı zamanda okul notları olarak da kullanılacak. Sınavlara katılamayan öğrenciler, 16-17 Mayıs tarihlerinde mazeret sınavlarına girecek. Sınavların sonuçları ise puanlar okul notu olarak da karnede yer alacağından okullar kapanmadan önce haziran ayında açıklanacak.

        SINAVLARA HANGİ ÖĞRENCİLER KATILACAK?

        - 2014–2015 eğitim ve öğretim yılında örgün ortaokulların 8’inci sınıfında okuyan,

        - Açık ortaöğretim ortaokulundan bu sınavlara girmek isteyenlerin örgün eğitim kurumlarına kayıt ve devamda yaş sınırını doldurmamış olan ve açıköğretim ortaokulunun 8‘inci sınıfında okuyan,

        - Yurtdışında MEB’e bağlı okulların 8’inci sınıfında ya da okuduğu sınıf düzeyi Türkiye’deki 8’inci sınıfa denk gelen kurumlarda okuyan,

        - KKTC’de Türkiye’deki 8’inci sınıfa denk okullarda okuyan öğrenciler.

        SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİ SAYISI: 1.287.847

        SINAVLARIN YAPILACAĞI GÜN: 2

        SINAV YAPILACAK DERS: 6

        HER GÜN YAPILACAK SINAV: 3

        TABAN PUANA UYGUN YENİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ BULUNACAK

        SONUÇLARI liselere geçişlerde kullanılacak yerleştirme puanlarının hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) ilk 6 sınavı, geçtiğimiz kasım ayında yapıldı. Sırada ikinci aşama sınavları var. 6 dersten yılda toplam 12 sınavın yapılmasını öngören TEOG’da kalan son 6 sınav da 29-30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. Taban puan dikkate alınmadan boş kontenjanlara yapılan ‘nakil uygulaması’ ile aralarında puan uçurumları olan öğrencileri aynı okula yerleştirdiği için geçen yıl tartışılan bu sistemde bu yıl artık bu uygulama olmayacak. Çünkü Danıştay 8. Dairesi eşitlik ilkesine aykırı bulduğu bu uygulamanın yürütmesinin durdurulması kararını verdi. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yargı kararına uygun yeni bir yerleştirme sistemi üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki günlerde bu yerleştirme sisteminin ayrıntıları da kesinleşecek. Sınava sayılı günler kala hazırladığımız yazı dizisinde hem bu yılın değişikliklerine değineceğiz hem de dikkat edilmesi gereken sınav kurallarını anlatacağız.

        YARIN: SORULAR ZOR OLACAK MI? EN ÇOK HATA YAPTIRAN TÜRKÇE SORULARI HANGİLERİ?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ