Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim ‘Mary’ sorusu iptal edildi, TEOG puanları pazartesi açıklanacak

        PERVİN KAPLAN/HABERTÜRK GAZETE

        Yargı TEOG’da İngilizce sorusu ‘Mary’ için iptal kararı verdi. MEB, tüm öğrencilerin bu soruyu doğru yaptığını kabul ederek puanları tekrar hesaplayıp 29 Haziran Pazartesi günü puanları açıklayacak. Kolejlerde ise kayıt takvimi ikinci kez değişti; ‘ek süre’ istenecek.

        Üç gündür 1.3 milyon öğrenci ve ailesinin merakla beklediği ve liselere geçişte kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) Yerleştirmeye Esas Puanları’nın (YEP) açıklanması 29 Haziran Pazartesi gününe kaldı. Yargı, 24 Haziran’dan bu yana idari mahkemede görüşülen İngilizce sorusundan “Mary” ile ilgili iptal kararı verdi. YEP, bu sorunun iptaline göre tekrar hesaplanacak ancak tüm öğrencilerin bu soruyu doğru yapmış olduğunu kabul edecek. Yeni hesaplama ile 1.3 milyon öğrencinin sırası da puanları da değişecek. Sorunun iptali ve puanların açıklanmasının 29 Haziran’a kalması, aralarında yabancı özel okulların da yer aldığı kolejlerde ikinci kez takvim değişikliğine neden oldu. Özel okullar kendilerine tanınan ve 5 Temmuz’da son bulacak kayıt takviminin uzatılmasını talep edecek.

        İPTAL EDİLEN SORU ‘DOĞRU’ KABUL EDİLECEK

        MEB dün yaptığı açıklamada YEP’i 24 Haziran’da açıklayacağını ilan etmesine rağmen bazı sorulara açılan davalar ve yargı sürecindeki aksamalar nedeniyle ertelemek zorunda kaldığına dikkat çekerek “26 Haziran 2015 tarihinde 12. İdare Mahkemesi’nde D Kitapçığı İngilizce 11. soru (A Kitapçığı 10. soru, B Kitapçığı 1. soru, C Kitapçığı 3. soru) ile ilgili açılan dava neticesinde, mahkeme bu soruya iptal kararı vermiştir. Danıştay 8. Dairesi’nin 26 Kasım 2014 tarih ve 2014/2083 esas sayılı kararı doğrultusunda iptal edilen soruyu tüm adayların doğru cevapladığı kabul edilerek İngilizce ders puanları yeniden hesaplanacaktır.

        Bu karar sonrasında bakanlığımız, 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanı ile Yerleştirmeye Esas Puanları’nı yeniden hesaplayarak yeni puanları 29 Haziran Pazartesi saat 09.00’da e-okul üzerinden açıklayacaktır” dedi. MEB’in bu açıklamasına göre iptal edilen soru tüm akademisyenlerin de “yanlış” dediği Mary sorusu oldu. MEB ise ilk kez iptal edilen soruyu tüm öğrenciler doğru yapmış kabul ederek değerlendirecek.

        Çünkü mazeret sınavlarında soru iptali olmadığında iptal edilen soru yüzünden diğer öğrenciler mağdur oluyordu. MEB, Danıştay’ın bir soru iptal olduğunda ÖSYM’nin yaptığı gibi tüm öğrencilerin doğru yapmış olduğu kabul edilerek değerlendirilmesi yönündeki kararını uygulayacak.

        İŞTE O SORU

        Mary Sanders was a successful artist. Before she died, - - - - .

        A) she should do practice

        B) she had better take photos

        C) she has won several awards

        D) she could draw many pictures

        * MEB, A kitapçığında 10. soru olarak yer alan sorunun doğru cevabını D olarak açıkladı.

        İTİRAZLA BİLİRKİŞİYİ DEĞİŞTİRDİLER

        TEOG yerleştirme puanları 24 Haziran’da açıklanacaktı. Ancak bir velinin idari mahkemeye açtığı dava MEB’in bilirkişiye yaptığı itiraz üzerine tekrar görüldü. Yargının ilk kararı İngilizce A kitapçığında yer alan 10 numaralı “Mary” sorusunun iptali yönünde olunca MEB, 3 kişilik bilirkişiden birinin çocuğunun da TEOG’a girdiğini söyleyerek bilirkişinin değiştirilmesini istedi. İtiraz üzerine yargı yeni bir bilirkişi heyeti oluşturdu.

        NOTLAR DA DEĞİŞECEK

        İptal edilen soru nedeniyle bu soruyu yanlış yapmış olarak değerlendirilen öğrencilerin İngilizce karne notları ve yılsonu başarı puanları da değişecek. Yerleştirme puanları dün açıklanmayınca aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı kolejlerde kayıt takvimi ikinci kez değişti. Çünkü bu okullardan bazıları öğrencilerini TEOG’un aralarında Yabancı Dil dersinin de bulunduğu 4 sınavın sonucuna, bazıları da MEB’in açıklayacağı YEP’e göre alıyor. 24 Haziran’da ilk ön kayıt dönemini başlatan okullar puanlar açıklanmayınca kayıt işlemlerini durdurmuştu. Acil toplanan okul yöneticileri yeni kayıt takvimini puanların dün açıklanacağını varsayarak 27-28 Haziran tarihleri arasında ön kayıt, 29-30 Haziran tarihleri arasında kesin kayıt, 1-5 Temmuz tarihleri arasında ise serbest kayıt olarak belirledi.

        EK SÜRE İSTEYECEKLER

        Ancak puanlar dün de açıklanmayınca kolejlerde takvim yine değişti. Okullar bu kez önkayıtlarını 29 Haziran’da puanların kesin açıklanacağını varsayarak 29-30 Haziran önkayıt, 1-2 Temmuz kesin kayıt olarak yapacak. Ancak 5 Temmuz’da kendilerine tanınan kayıt süresinin son bulacağını söyleyen Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, “Mağdur olduk, kalan sürede kayıtlarımızı yapmamız mümkün değil, 10 Tammuz’a kadar süre isteyeceğiz” dedi.

        TAKVİM ÇAKIŞACAK

        Ancak bu kez de devlet ve özel okul takvimi çakışacak. Çünkü devlet liseleri için tercih süreci 6-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Özel okula kayıt yaptıran öğrenci bakanlığın yerleştirme sistemindeki değişikliğe göre devlette tercih yapamayacak. Bunun için de “Devlet liseleri için kayıt takvimi 3 gün geç başlasın ya da öğrencilere hem devlet hem de özel okul tercihi yapma hakkı verilsin” önerisi getiriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ