Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye - Rusya ilişkileri nasıl devem eder?

        Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarına katılan savaş uçaklarının angajman kurallarına uymayıp, bir gün arayla iki kez Türkiye sınırını ihlal etmesi iki ülke ilişkilerinde gerilime neden oldu. NATO'nun gündemine de taşınan olayı HABERTÜK, konunun iki uzmanına sordu: Türkiye - Rusya ilişkileri nasıl devem eder?

        Özyeğin Ünv. Öğr. Üys. Prof. Dr. Mesut Hakkı CAŞIN:

        “Hatay sınırında uçağın gündüz saatlerinde sıfır noktaya yaklaşması uluslararası hava hukuku açısından Türk egemenliğinin ihlali, açık bir sataşmadır. Rusya’nın iddia ettiği gibi teknik bir hata olduğunu düşünmüyorum. Türkiye diplomatik olarak doğrusunu yapmıştır. Sınır ihlalinin yapıldığı yer Suriye helikopterinin düşürüldüğü yerle aynı. Rusya burada 2 şey düşünmüş olabilir. İlki, Türk uçaklarının ve radarların reaksiyon süresini ölçebilir. İkincisi Türk hava sahasına girmeye korkan Suriyeli pilotlara Ruslar sizi koruyor mesajı vermek istemiş olabilir. Havacılıkta bir kural var ‘never again’ diye, durum tekrarlandığında Türk uçakları ateş açar. Bu da Türk-Rus ilişkilerini perişan eder. Bundan sonraki ihlalde Türkiye’nin cevabının çok sert olacağını düşünüyorum. Rusya, Türk uçaklarına ateş açarsa bütün NATO’ya ateş açmış olur. Türkiye, Ukrayna’da sesini çıkarmadı Rusya’ya ama Suriye’de çok sert cevap verir, bundan kimsenin kuşkusu olmasın.”

        ‘RUSYA ANGAJMANA UYMAYACAĞINI GÖSTERDİ’

        Siyaset Bilimci Prof. Dr. Doğu ERGİL:

        “TÜRKİYE bütün hamlelerinin geri teptiğini görüyor. ‘Putin yanlış yapıyor’ diye en üst ağızdan ilan edildiğinin ertesi günü Rusya uçaklarıyla bir deneme yaptı. Bakalım Türkiye ne tepki verecek diye. Bu olay üzerine Türkiye’nin verdiği tepki gayet doğal. Bundan sonra da Rusya çıktı ‘Yanlışlık yaptık’ dedi. Fakat herkes biliyor ki ortada yanlış filan yok. Rusya, dünyaya, Suriye’ye uygulanan angajman kurallarının kendisine uygulanamayacağını göstermek istedi. Türkiye şu ana kadar Rusya’ya karşı hiç olumsuz bir şey söylemedi. Sadece kişiler memnuniyetsizliklerini dile getirdi fakat devlet olarak olumsuz bir tavır takınılmadı. Türkiye olumsuz tavır takınsa ne olur; Türkiye’nin enerji politikaları büyük ölçüde baltalanır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ