Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a mektup yanıtı

        HABERTURK.COM

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın siyasi partilere gönderdiği mektuba ilişkin yaptığı açıklamada "Meclis Başkanı'na yanıtı yarın göndereceğim. İlk mektuptaki cevabımızı yenileyeceğiz. Biz masayı devirmedik. Toplantıyı bitiren Meclis Başkanı. Bitirdikten sonra neden ikinci davet yapıyor anlamışdeğiliz" dedi.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına ilişkin açıklamalarını değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, "Bir ülkenin cumhurbaşkanı yargıya saygı duyar. 'Mahkeme kararına uymayacağım' demek narsist kişiliğin çok öne çıktığı bir olay demektir ve bunu kabul etmiyoruz" dedi.

        "BİR ÜLKENİN CUMHURBAŞKANI YARGIYA SAYGI DUYAR"

        CHP Lideri Kılıçdaroğlu, TÜRMOB'u ziyaret ederek burada basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül kararıyla ilgili 'Karara uymuyorum saygı da duymuyorum' açıklamasını nasıl değerlendirdiği sorulan Kılıçdaroğlu, hukuku mahkemelerin dağıttığını söyledi. Erdoğan'ın sözlerini kabul etmediklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Emin olun böyle bir soruya muhatap olmak benim için gerçekten son derece üzüntü verici. Bir ülkenin cumhurbaşkanı topluma örnek olur. Hukuka örnek olur. Hukuka saygı duyar. Yargıya saygı duyar. Kanunlara saygı duyar. Ama bir kişinin narsist özelliği öne çıkmışsa o hiçbir kuralı tanımaz. Çünkü onun söyledikleri kuraldır ona göre. Ne yasayı ne Anayasa'yı ne de diğer kuralların hiçbirine uymaz. Uymamayı da görev sayar. Dolayısıyla bu kişiyle sorumluluk hisseden bir siyasal partinin genel başkanının muhatap olmasını gerçekten üzüntüyle karşılıyorum. Onu bırakmamız lazım, kendisi ne söylerse söylesin. Hukuku, adaleti kim dağıtır? Mahkemeler dağıtır. 'Ben mahkeme kararına saygı duymayacağım', 'Mahkeme kararına uymayacağım' demek narsist kişiliğin çok öne çıktığı bir olay demektir ve bunu kabul etmiyoruz" diye konuştu.

        "'SAYGI DUYMUYORUM VE UYGULAMAYACAĞIM' DİYORSUNUZ, KİMSİN SEN?"

        Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un Bakanlar Kurulu toplantısının ardından dün yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AYM kararına ilişkin açıklamasını 'Sayın Cumhurbaşkanımız AYM'nin kararıyla ilgili kendi kişisel konumunu ortaya koymuştur' sözleriyle değerlendirdiği hatırlatılan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

        "Hiçbir şey eleştirinin dışında tutulamaz. Yargı da eleştirilebilir parlamento da eleştirilebilir siyasi partiler de iktidar da sivil toplum kuruluşları da eleştirilebilir. Ama siz eleştirmenin ötesine geçiyorsunuz. 'Saygı duymuyorum ve uygulamayacağım' diyorsunuz. Kimsin sen? Sen çıktın TBMM'nin önüne Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağına, kurumların uyum içinde çalışacağına namusun ve şerefin üzerine yemin ettin. Şimdi namus ve şeref kavramlarının içini boşalttılar. Namus ve şeref kavramı bitti onun için. Şimdi hukuk da bitecek. Hukukun da içini boşaltacaklar. Kurallar da bitecek. Narsist kişiler kural tanımazlar. Yasa tanımazlar. Anayasa tanımazlar. Bunlar kendi söylediklerinin kural olduğunu ve herkesin ona uyması gerektiğine inanırlar. Bunların sağlıklı bir ruh yapıları yoktur. Bütün bu söylemlere baktığınızda karşınıza bir kişi çıkar zaten o kişiyi siz de tanıyorsunuz ben de tanıyorum."

        "MAHKEME KARARI OLMADAN BU TÜR UYGULAMALARI DOĞRU BULMUYORUZ"

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 24 Şubat'ta Türksat'a gönderdiği yazıda terör örgütü PKK/KCK'nın propagandasını yaptığı iddiasıyla İMC TV'nin TÜRKSAT'taki yayınının kesilmesi hakkında görüşü sorulan Kılıçdaroğlu, "Mahkeme kararı olmadan bu tür uygulamaları doğru bulmuyoruz. Asla. Yargının bağımsızlığı üzerinde nasıl titriyorsak medyanın özgürlüğü üzerinde de siyasi görüşümüz ne olursa olsun medyanın özgürlüğü üzerinde de aynı titizliği göstermek zorundayız" dedi.

        "İLK MEKTUPTA SÖYLEDİKLERİMİZİ YİNE TEKRAR KENDİSİNE BİLDİRECEĞİZ"

        Anayasa Uzlaşma Komisyonu'yla ilgili TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın kendisine gönderdiği mektuba yönelik cevabının ne olduğu sorulan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Kahraman'a yanıt mektubunu yarın göndereceğini açıklayarak "Meclis Başkanı'mıza yanıtı yarın göndereceğim. İlk mektuptaki görüşümüz neyse aynı görüşümüz devam ediyor. Dolayısıyla bizim bir görüş farklılığımız söz konusu değil. İlk mektupta hangi gerekçelerle biz masaya oturacağımızı gayet net, gayet açık şekilde ifade etmiştik. Onları dikkate alarak bizi davet ettiler. Biz hiçbir zaman masayı devirmedik. Bu da bir başka yanlış söylem. Tamamen toplantıyı bitiren TBMM Başkanı. Neden başkan toplantıyı bitirdikten, artık bundan sonra böyle bir komisyon olmayacaktır; dedikten sonra ikinci kez neden böyle bir davet yapıyor? Gerekçesini pek anlamış değiliz. İlk mektupta söylediklerimizi yine tekrar kendisine bildireceğiz" diye yanıt verdi.

        "BİR YARGICIN TİTİZLİĞİ İÇİNDE DÜŞÜNCELERİNİ AKTARIYOR"

        Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın 'Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Konferansı'ndaki açıklamalarını nasıl değerlendirdiği sorulan Kılıçdaroğlu, "Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın söylemlerini ben de arabada gelirken dinledim. Bir yargıcın titizliği içinde düşüncelerini aktarıyor. Elbette ki eleştiri olabilir, diyor. Eleştiriden ötürü herhangi bir kırgınlık ifade etmiyor ama kendilerine yönelik haksız bazı suçlamaların da karşısında. Bu da gayet doğaldır zaten" ifadelerini kullandı.

        "'NİYE ELEŞTİRİYORSUN, CEZA VERELİM' DEMEK DOĞRU DEĞİL"

        Deniz Baykal'ın CHP'deki yönetime yönelik eleştirileri olduğu belirtilerek bu eleştirileri nasıl değerlendirdiği sorulan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Her makam her kurum eleştirilebilir. Bu eleştirileri de saygıyla karşılayacaksınız. Niye eleştiriyorsun, hemen oturalım ceza verelim; demek doğru değil. Hamasetle dış politika yürütülemez, doğru. hamasetle dış politika yürütülmez. Dış politika, iç politikanın asla ve asla malzemesi olmamalıdır. Daha dikkatli, ülkenin ve bölgenin çıkarlarını düşünerek bir dış politikanın sürdürülmesi gerekir. Ama böyle bir tablo maalesef Türkiye'de yok."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ