Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Yıldırım, yeni sistemin ‘ilk ve son’ Başbakan’ı

        BÜLENT AYDEMİR - GAZETE HABERTÜRK

        baydemir@htgazete.com.tr

        AK Parti Teşkilatı’nın “Mesele koltuk değil, siz hâlâ anlamadınız mı?” pankartıyla başladı 2. AK Parti Olağanüstü Kongresi... Davutoğlu, beklentilerin ve konuşma metninin biraz dışına çıkıp “Milletimizin maşeri vicdanındaki rahatsızlığın farkındayım” diyerek veda etti AK Partililere.

        Salonun her yerinde hareketin lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a dair izler ve ifadeler vardı. Gönderdiği mesaj büyük tezahüratla karşılandı; görev değişimini, “Güç ve motivasyon tazelemesi” olarak nitelendirdi.

        Önümüzdeki döneme ilişkin beklentisini de mesajında verdi: “Yeni Anayasa ve yeni yönetim sistemi arayışları çerçevesinde, Cumhurbaşkanı ile siyasi kadro arasındaki iklimi olumsuz etkileyen bu çarpık uygulamanın giderileceğine inanıyorum.” Erdoğan’ın mesajında da kongrenin genelinde de aynı hedefe odaklı, “birlik ve beraberlik” mesajları hâkimdi.

        AKİTLEŞTİ

        Yeni Genel Başkan Binali Yıldırım, ‘sesinin kısılmasına inat’ konuşmasında hedefi, rotayı çizdi, partililerle akitleşti: “Yolların kralı yok, yolların kuralı vardır. Onun için yolların kuralına riayet edeceğiz ve sevdiklerimizle buluşacağız, kazaya mahal vermeyeceğiz. Yapmamız gereken, bu fiili durumu hukuki hale getirmektir. Bunun yolu yeni Anayasa ve başkanlık sistemidir.” Kendisinin altına imza attığı hedef için partililerden, “Yeni Anayasa’ya ve başkanlık sistemine hazır mısınız?” diye 3 kez sorarak destek aldı.

        ‘BERABER YÜRÜDÜK’

        Konuşmasında Adnan Menderes, Necmettin Erbakan ve Turgut Özal’ı unutmayan; Abdullah Gül’e de selam gönderen Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yürüdüğü uzun yolu anlatan, “Sevdan sevdamız, davan davamız, yolun yolumuzdur” cümlesini seçti ve “Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda...” diye bitirdi.

        ‘YAPACAKLARIMIN TEMİNATI’

        Hizmetleri anlatmaya bile gerek yok, “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” dedi Yıldırım. Yeni MKYK da menzile hızla ilerleyecek isimlerden seçildi. Güçlü, çalışkan, gündem belirleyen bir parti yönetimi oluşturulacağı anlaşıldı. Değişimin teşkilata heyecan getirdiğini, bağları güçlendirdiğini yine partililer anlattı: “Can Türkiye’ye heyecan geldi.”

        İLK VE SON

        Bu kongre ve değişikliğin ülkeye ve dünyaya mesajı ise şuydu: “Binali Yıldırım, partili Cumhurbaşkanlığı veya yarı başkanlık sisteminin ilk Başbakan’ı, muhtemel bir başkanlık sisteminden önceki son Başbakan olacak...”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ