Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç 2016 Ramazan Bayramı ne zaman başlayacak? Şeker Bayramı hangi gün başlıyor?

        Müslüman aleminin bir ay boyunca nefsine hükmedip Allah rızası için oruç tuttuğu mübarek Ramazan ayında artık sona yaklaşılıyor. Peki bu ayın sonunda kutlanan, Ramazan Bayramı ne zaman ve hangi gün başlayacak? İşte Ramazan Bayramı hakkındadetaylı bilgiler...

        Bayram günleri bir aylık nefisle mücadelenin sonunda, artık yiyip içme döneminin başlayacağı, meşru ölçüler dahilinde dost ve akrabalarla sevinçlerin paylaşacağı günler için artık geri sayıma geçildi. Bu günler Müslümanların oruç ve diğer ibadetlerle nefislerini terbiye ettikleri, Allah’ın emirlerine riayet etmenin hazzını yaşadıkları sevinç ve şükür günleridir.

        2016 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN, HANGİ GÜN BAŞLAYACAK?

        Bir yıllık maddi ve manevi kirlerin temizlendiği, insanî duyguların coştuğu, tevbe edip hakka yönelme şuurunun geliştiği terbiye ayı olan Ramazan ayında sona geliniyor. Rahmetle ve şefkatle dolu günlerin en değerlilerinden olan Ramazan Bayramı bu sene,

        4 Temmuz Pazartes(Arefe günü),

        5 Temmuz Salı (1.Gün),

        6 Temmuz Çarşamba (2.Gün),

        7 Temmuz Perşembe (3.Gün) günü kutlanacak.

        Ramazan Bayramı resmi tatili için kamu çalışanları 4 Temmuz Pazartesi yarım gün, 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılacak. Bu karar ile kamu çalışanlarının bayram tatili 9 güne çıkmış olacak.

        BAYRAM GÜNLERİ NASIL GEÇİRİLMELİDİR?

        Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir. Hazret-i Ebu Bekir, kızı Âişe validemizin evine gidince, iki cariyenin tef çalıp oynadığını gördü. Ensar-ı kiramın kahramanlıklarını övüyor, destan söylüyorlardı. Hazret-i Ebu Bekir, Resulullahın evinde böyle şey yapılmasının uygun olmayacağını bildirerek, onların susmalarını söyledi. Peygamber efendimiz, Hazret-i Ebu Bekir’e, Onlara mani olma! Her kavmin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir buyurdu [Buhari].

        Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven kimse, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan yani mümin, herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Kimseye darılmamalı, dargınlık olduysa, üç günden fazla sürmemeli, bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalıdır.

        Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Din kardeşiyle üç günden çok küs durmak caiz değildir. Üç gün sonra, onunla karşılaşırsa, ona selam verip hatırını sormalıdır. O kimse selamını alırsa, birlikte sevaba ortak olurlar. Selamını almazsa günaha girer. Selam veren de küs durma mesuliyetinden kurtulmuş olur [Ebu Davud].

        Ameller pazartesi ve perşembe günü Hak teâlâya arz olunur. Hak teâlâ da, şirk koşmayan herkesi affeder. Ancak bu mağfiretten birbirine kin tutan istifade edemez. Cenab-ı Hak, “Onlar barışıncaya kadar amellerini bana getirmeyin” buyurur [İ.Malik].

        Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah’ın kulları kardeş olun! Bir Müslümanın diğer kardeşine darılarak üç günden çok uzaklaşması helal değildir [Buhari].

        BAYRAM ŞEKERİ TEZGAHLARDAKİ YERİNİ ALDI

        Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşı bayram telaşı sardı. Kahramanmaraş'ta yaklaşan bayram öncesi ikram edilecek bayram şekerleri tezgaha indi.

        Bunaltıcı sıcaklara rağmen orucunu tutan ve Ramazan'ı doyasıya yaşayan Müslümanlar, bayram havasını çarşı ve pazara yansıtmaya başladı. Kahramanmaraş'ta tarihi kapalı çarşıda bayram öncesi en çok rağbeti şekerleme ürünleri ve kolonyalar görüyor. Rengarenk şekerler ve lokumlar tezgahtaki yerini alırken, şeker fiyatları kalitesine göre 10 ila 20 TL arasında, lokum fiyatları 8 ila 15 TL arasında satışa sunuluyor.

        Bayram şekeri 10 ila 20 TL arasında değişiyor
        Bayram şekeri 10 ila 20 TL arasında değişiyor

        Tezgahını süslediği şekerlerle bayramı müjdeleyen esnaf Adem Zencir, fiyatların geçen yıla oranla aynı olduğunu söyledi.

        Zencir, şunları kaydetti: "Bayram şekerlerimizi sergiledik. Bayram şekeri fiyatları geçen sene fiyatlarıyla hemen hemen aynı. Fındık ve fıstıktaki fiyat yükselişi bazı şeker fiyatlarına yansımış, geçen seneye göre 1-2 TL fiyat yükselmiş. Şeker fiyatları 10 TL ile 20 TL arası değişiyor. Lokum ise 8-15 TL arasında. Havalar sıcak olduğundan müşteriler genellikle serin vakitlerde ya da iftardan sonra geliyorlar. Yoğun bir talep var çok şükür."

        BATMAN'DA SURİYELİLERE BAYRAM YARDIMI

        Ülkelerindeki savaştan kaçarak Batman'a yerleşen 2 bin Suriyeli aileye, Ramazan bayramı öncesi 300 TL'lik para yardımı yapıldı. Sığınmacılar, yardımı alabilmek için PTT önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

        PTT Batman Merkez Şubesi'nde bayram yardımını almaya giden sığınmacılar, 45 derece sıcaklık altında uzun kuyruklar oluşturdu. 2 bin aileye yönelik 300 TL nakdi yardım yapılmaya başlandığını belirten PTT Batman Merkez Şube Müdür Vekili Orhan Bozyiğit, uzun kuyrukların oluşmaması için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Öte yandan, olası bir izdihamın önüne geçmek isteyen PTT güvenlik görevlileri, sığınmacıları onarlı grup halinde yardımlarını almak için şube binasına almaya çalıştı.

        MARMARA ÇİKOLATA, DOĞU ŞEKERLEME TERCİH EDİYOR

        Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞTG) Başkanı Hidayet Kadiroğlu, RamazanBayramı'nda, Marmara Bölgesi'nde çikolata, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise şekerleme ürünlerinin satışlarının arttığını söyledi.

        Şeker ve çikolatada hediyelik ürünlerin yüzde 90'nın bayramlarda tüketildiğini vurgulayan Kadiroğlu, sektörün adeta bayram yaptığını söyledi. Türkiye'nin her bölgesinde satışların arttığını belirten Kadiroğlu, "En fazla artış Marmara Bölgesi'nde yaşanıyor. Marmara Bölgesi'nde çikolata satışları artarken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise şekerlemeler daha iyi ciro yapıyor" dedi.

        KİŞİ BAŞINA TÜKETİM 2.5 KG

        Hidayet Kadiroğlu, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık çikolata ve şeker tüketiminin dünyaya ortalamasının çok gerisinde olduğunu kaydetti. Türkiye genelinde kişi başı şekerleme tüketimi 2,5 kilogram seviyesinde olduğunun altını çizen Kadiroğlu, "ABD'de ise kişi başına tüketim 6 katı daha fazla. Bu da daha gidilecek yolun olduğunu gösteriyor" dedi. Bayramların, dünyadaki kişi başı şeker ve çikolata tüketimine en çok yaklaştığımız zamanlar olduğunu vurgulayan Kadiroğlu, tüketicilerin, ürünlerin üretim izinlerine, üretim tarihi ve son tüketim tarihlerine çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

        Çikolata tercih ederken tarihe dikkat edilmeli
        Çikolata tercih ederken tarihe dikkat edilmeli

        SICAĞA DAYANAKLI ÜRÜNLER DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR

        Mevsime, genel moda trendlerine ve konjonktüre göre tüketim tercihlerinin değiştiğini aktaran Kadiroğu, "Tüketici internetten güven duyduğu markaları ve lezzetini-ölçüsünü bildiği ürünleri de sipariş verebiliyor. Bayramların yaz aylarına gelmesiyle sıcakta erimeyen, şekli bozulmayan şeker ürünlerine yöneliş oldu. Şekerle kombine edilen çikolata ürünleri de erimeye dayanaklı olduğu için tercih ediliyor. Bu yıl bayram tatilinin çok uzun olması bizde bir değişken olabilir. İnsanlar hediyeleriyle bayram ziyaretleri yerine sahillere uzun tatile giderse sektörün beklentisi gerçekleşmeyebilir. Çünkü hediyelik satışları sektöre bayramıyaşatan satışlar" diye konuştu.

        TÜRKİYE DÜNYADA 18. SIRADA

        Sektörün her yıl ortalama yüzde 10 büyüdüğüne dikkat çeken Kadiroğlu, "Dünya şekerleme ihracat liginde Türkiye 18. sırada. 2016 yılı sonu ihracat hedefimiz 2.5 milyar dolar. 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk şekerleme sektörü, son yıllarda yapmış olduğu teknolojik yatırımlar ve inovatif ürünler sayesinde her geçen yıl adından daha fazla söz ettiriyor. 2023 senesinde 10 milyar dolar şekerleme ihracatı hedefine doğru emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.

        BAYRAMDA BAĞIRSAKLARA DİKKAT

        Bayramda yanlış beslenmenin mide ve bağırsaklarda sorunlara yol açabildiği belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, "Fazla şeker tüketimi nedeniyle de ciddi sağlık problemleri oluşabiliyor" dedi.

        Bağırsak problemi en çok rastlanılan sorun
        Bağırsak problemi en çok rastlanılan sorun

        Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç bayramda sağlıklı beslenme ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Pınar Kural Enç, "Bilindiği gibi ramazan bayramında özellikle şekerli besinler,hamur işleri ve tatlılar tüketilmektedir.Bu da kilo alımına sebep olmaktadır.Ama bundan da önemlisi gaz sıkıntıları, şişkinlik, hazımsızlık,mide bulantıları,baş ağrıları,tansiyon problemleri ve şeker komaları gibi sorunları doğurabilmektedir. Bu nedenle bayramda beslenmeye dikkat etmeliyiz ve sağlığımızı korumalıyız" diye konuştu.

        SAĞLIĞA DOST İKRAMLARI SEÇİN

        Pınar Kural Enç, Bayramda şekerli besinler, yağlı hamur işleri,hamurlu ve şerbetli tatlılar,çikolatalar, pastalar yerine sütlü tatlıları ya da meyvelerin tercih edilmesini önererek, "Çünkü hamur ve şeker ikilisi hem kilo alımlarına sebep olur hem de kan şekerini olumsuz yönde etkiler.Özellikle şeker hastaları bu besinleri tükettikten sonra kan şekerlerinde meydana gelen hızlı yükselme bir çok sağlık problemlerine neden olabilir. Bu olumsuzluklara zemin hazırlamamak için yapacağınız ikramlar konusunda dikkatli olmalısınız" dedi.

        TATLI VE İÇECEK SEÇİMİNİ DOĞRU YAPIN

        Pınar Kural Enç, daha sonra şunları söyledi: "Bayramda içecek ikramınızda asitli ve şekerli içecekler yerine su, maden suyu,taze sıkılmış meyve suyu ya da bitki çaylarını seçin.Çünkü asitli ve şekerli içecekler kan şekerini hızla yükseltir ve aynı zamanda fazla kalori içerir.Tatlı ikramı için de hamurlu ve bol şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları ya da meyve tatlılarını tercih edin.Bu durumda hem kendi sağlığınızı hem de misafirlerinizin sağlığınızı tehlikeye atmamış olacaksınız.Ve emin olun ki bu ikram misafirlerinizin de hoşuna gidecektir.

        Meyve suyu asitli içecekler yerine tercih edilebilir
        Meyve suyu asitli içecekler yerine tercih edilebilir

        BAĞIRSAKLARA DİKKAT

        Bayramda tatlı ve hamur işleri tüketimi daha fazla olmaktadır. Fakat bunun aksine meyve, sebze tüketimleri azalmaktadır. Buna bağlı olarak yetersiz miktarlarda alınan posa bağırsakların düzensiz şekilde çalışmasına da neden olabilmekte, kişileri sağlık açısından sıkıntıya sokabilmektedir. Bu nedenle posalı ve lifli gıdaların tüketilmesi büyük önem taşır.Posalı gıda tüketimi hem bağırsakları rahatlatır hem de kan şekerini daha yavaş yükseltirler ve tokluk hissi oluşturarak, aşırı yeme isteğini de azaltır.Bunun için gün içerisinde mutlaka birkaç porsiyon meyve tüketmeye gayret edilmeli, sebzelerin ana öğünlerde mutlaka yer almasına önem verilmelidir. Günlük sıvı tüketimi de 1,5-2 litre düzeyinde tutmalıdır.

        BAYRAM SAĞLIKLI GEÇSİN

        Ramazanda oruç nedeniyle vücudumuzun metabolizma hızı yavaşlar. Bu nedenle oruç bitiminden sonra hazmı zor ve büyük porsiyonlardan oluşan bir beslenmeden uzak durmalıyız.Bu hem hızlıca kilo almamıza hem de sağlığımızın bozulmasına neden olabilir.Oruç sonrası daha çok sıvı yemekler, kurubaklagiller, sebze yemekleri,meyve ve bol bol su tüketmelisiniz. Unutmayın bayramda fazla ve dengesiz beslenmeden en çok kalp ve damarlarımız,pankreasımız,midemiz ve bağırsaklarımız etkilenir.Organlarımız zarar görürse,sağlığımızda elimizden gider. Tatlı bir bayramı tatsız bitirmeyin".

        Çorba ile bu dengeyi sağlamak mümkün
        Çorba ile bu dengeyi sağlamak mümkün
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ