Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim TEOG Tercihleri Ne Zaman? MEB, TEOG tercihleri için 44 soruluk kılavuz hazırladı

        Lütfi ERDOĞAN /GAZETE HABERTÜRK

        Millli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1 milyon 200 bin öğrencinin 15-25 Temmuz tarihleri arasında yapacağı liseye yerleştirme tercih işlemlerinin sorunsuz atlatılabilmesi için 44 soru ve yanıttan oluşan bir kılavuz hazırladı. Öğrencilerin en çok merak ettiği bazı sorular ve yanıtları şöyle:

        YETENEK SINAVI KAYITLARI: Yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, güzel sanatlar veya spor liselerine 22 Temmuz’a kadar kayıt yaptırabilecek. Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, TEOG puanıyla başka bir okula tercih de yapabilir. Ancak, bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacak.

        EVDEN TERCİH: Yerleştirme işlemleri için evden, “http://eokul.meb. gov.tr” adresinden tercih yapılabilecek. Açılan tercih işlemleri ekranındaki “Tercih Yapmak İstiyorum” butonu seçilecek. Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlü- ğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılacak. Okul müdürlüğüne onaylatılmazsa tercih yapılmamış sayılacak.

        YURTDIŞINDAN TERCİH: Yurtdışından sınava giren öğrencilerden e-okul sistemine kayıtlı olanlar, http://e-okul.meb.gov.tr adresinden tercih yaparak ortaokul müdürlüklerine tercihlerini onaylatacak. Tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkânı olmayanlar ise Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu’nu doldurup APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile 25 Temmuz mesai bitimine kadar Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne gönderecek.

        25 TERCİH: Öğrenciler yerleştirme işlemleri için en fazla 25 okul tercihinde bulunabilecek. Tercih listesi oluşturulurken okulların tercih kodları, öğrencinin yüzdelik dilimi, okulların kontenjan tablolarında ifade edilen yüzdelik dilimi, yerleş- tirmeye esas puanı dikkate alınmalı ve özellikle okulların kontenjan durumları ve tanıtım bilgileri incelenmeli.

        ÖZEL OKUL: 30 Haziran - 14 Temmuz arasında özel okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler, tercihte bulunamayacak. Tercih işlemleri ekranında, “Tercih yapmak istiyorum” ve “Özel okula kayıt yaptıracağım tercih yapmayacağım” butonları görülecek.

        SONUÇLAR 8 AĞUSTOS’TA: Yerleştirme sonuçları 8 Ağustos’ta http:// www.meb.gov.tr ve http://e-okul. meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek.

        3 NAKİL HAKKI: Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları, 09-15 Ağustos, 19-23 Ağustos, 26-31 Ağustos tarihlerinde olmak üzere 3 kez yapılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ