Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İtirafçı eski Cizre hâkimi Güneydoğu planını deşifre etti

        Tutuklanan FETÖ mensuplarından itirafçıların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle asker ve yargı mensuplarından çok sayıda isim, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için itiraflarda bulunuyor. Her itiraf örgütün ayrı bir oyununu deşifre ediyor. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten atılan ve FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklanan Hâkim Hakan A.’nın ifadesi bunlardan biri. İtirafçı hâkim, üniversite yıllarında ve daha sonra hâkimlik sınavı hazırlık sürecinde Cemaat’in evlerinde kaldığını söyledi ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini bildirdi. Bu hükümlerden yararlandırılarak ikinci kez ifade veren ve tahliye edilen Hakan A. şunları söyledi:

        YUKARIDAN İSTENDİ:

        2014 yaz kararnamesi tayin taleplerinin alındığı dönemde Adem Özmen (dönemin Midyat Hâkimi/15 Temmuz sonrası meslekten ihraç edildi) benimle irtibata geçti. Benden 1 yıl daha Cizre’de kalmak istediğime dair tayin dilekçesi vermemi istedi. Daha önceden ders çalışma evlerinde, Cemaat evlerinde kalmış olmam nedeniyle bu cesareti bularak benden böyle talepte bulunmuştur diye düşünüyorum. Bunu sadece benden istemediklerini Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görev yapan irtibatlı olan tüm hâkim ve savcılardan istediklerini, bunun yukarıdan (Gülen’den) istendiğini söyledi. Kabul etmedim.

        ‘SEN BİLİRSİN’ TEHDİDİ:

        Zaten talep dışı, haksız olarak Cizre’de 2 yılımı doldurduktan sonra hatırladığım kadarıyla 18 günlük bir açık nedeniyle tüm itirazlarıma rağmen bir önceki sene Cizre’den tayinim çıkmadı. Buna ilişkin itirazlarım HSYK’da mevcuttur. Benim bu talebime ilişkin soruma cevap vermedi. Hatta Uludere’de hamile olan bir kadın hâkimin bile kalma yönünde talepte bulunduğunu söyledi. Ayrıca ben karşı çıkınca, ‘Sen bilirsin kimse tercihine göre gönderilmeyecek’ dedi. ‘Ben talep ederim, takdir kurulundur’ dedim.

        Kendi özgür irademle tercihlerimi yaptım. 2014 yılı yaz kararnamesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tayin talep dilekçeleri incelenirse kimlerin talimatla hareket ettiği, kimlerin etmediği ve sözde Cemaat mensubu hâkim ve savcılar ortaya çıkacaktır.

        HSYK MERCEK ALTINA ALDI

        Yargı kaynakları, FETÖ’nün 2014’te yapılan Cumhurbaşkanlığı ve HSYK seçimi ile 2015’te gerçekleştirilen genel seçimlerin sonucuna etki etmek için mensuplarını bölgede tutmak istediğini kaydetti. HSYK’nın, Hâkim A.’nın bu beyanları doğrultusunda 2014 yılında talep dilekçelerini de mercek altına aldığı öğrenildi. Bu şekilde talimat üzerine hareket ettiği tespit edilen yargı mensuplarının da meslekten atılacağı kaydedildi.

        Fevzi ÇAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ