Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tercihler ne zaman bitiyor? 2017 LYS ÖSYS tercih kılavuzu

        Üniversite (LYS) tercihleri ne zaman bitiyor? ÖSYM tarafından 18 Temmuz'da alınmaya başlanan üniversite tercihlerinde yavaş yavaş sona gelindi. Üniversite hayali kuran milyonlarca öğrenci, üniversite tercihlerinde son günün ne zaman olduğunu merak ediyor. Peki, tercihler ne zaman bitiyor? 2017 LYS ÖSYS tercih kılavuzu ve tercih ile ilgili merak edilenler...

        Üniversiteye tercih işlemleri, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr/ internet adresinden gerçekleştirilmektedir. Adaylar T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini girerek tercihlerini yapabilecekler.

        ÜNİVERSİTE (LYS) TERCİHLERİ NE ZAMAN BİTİYOR?

        Üniversite adayları, uzun bir dönem hazırlanıp YGS ve LYS'ye girerek aldığı puan türüne göre tercih yapıyor. Yükseköğretim programlarına öğrenci alımı için gerçekleştirilen LYS tercihlerinde son gün yarın. ÖSYM'nin yayımladığı takvime göre 2017 ÖSYS tercihleri 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59'da sona erecek. Tercih süresi uzatılmayacak.

        REKLAM

        ÜNİVERSİTE TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

        ÖSYM tarafından 18-26 Temmuz 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen üniversite tercihlerinin sonuçları heyecanla bekleniyor. Adaylar sonuçların açıklanma tarihini ararken, ÖSYM tarafından sonuçların ne zaman açıklanacağı henüz belirtilmedi. Fakat tercih sonuçlarına göre üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos 2017 tarihinde yapılacak. Buna göre tercih sonuçlarının bir hafta öncesinden açıklanması bekleniyor.

        ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILACAK?

        ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapıla caktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayar ak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

        Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılaca tır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 29 Aralık 2017 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.

        REKLAM

        TERCİHLER NASIL YAPILIR?

        2017-2018 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacaklardır.

        2017-YGS'ye giren aday lardan en az bir puan türünde 150 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak kendileri yapacaklardır.

        Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin http:// ais .osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır.

        Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu program ların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

        REKLAM

        Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2017-YGS’de ilgili puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

        Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını 2017-YGS/ LYS'lerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

        Tercih sırası önemli olmamakla birlikte, tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herha ngi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yaz abilecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ