Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Teşkilatta İbrahim Şahin müsteşar olacağı konuşuluyordu"

        Zülfikar Ali AYDIN / AHT

        İkinci Ergenekon Davası'nın sanıklarından Özel Harekat Amiri Servet Kaynak, aynı davada tutuklu olan İbrahim Şahin ile ilgili olarak "Teşkilatta o dönem İbrahim Şahin'in müsteşarlığa geleceği konuşuluyordu" dedi. Ermeni Patriği Mutafyan ve cemaat liderlerine düzenlenecek suikastlarda görev yapacak kişilerin isimlerinin yer aldığı belirtilen S1 listesini özel harekatçılardan oluşan bir grubun yaptığını ileri süren Kaynak, "Daire başkanımız Behçet Oktay bana, 'İbrahim Şahin ne derse "evet" de. Görev yazınız gelir' dedi. Ben de görevin ne olduğunu sormadım" diye konuştu. Dink cinayetinden sonra Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı'ndan Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'ne bir yazı gönderildiğini anlatan Kaynak, "Saçma sapan bir yazıydı. Cemaatin tümünü korumamız isteniyordu. Ama buna zaten bizim ekip sayımız yetmezdi. Mutafyan ile görüştüm. Başka tedbirler aldık. Mutafyan bizi teşekkür için yemeğe davet etti" dedi

        Davanın 124'üncü duruşmasında eski Özel Harekat Amiri Servet Kaynak ifade verdi. 13 Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada mahkeme heyeti, Kaynak'a, İbrahim Şahin tarafından Ermeni ve alevilere yönelik "suikast ve tedhiş" amacıyla kurulduğu iddia edilen "S1" adlı listeyi sordu. Kaynak, "İbrahim Şahin'e adımı ve telefonumu Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay vermişti. Behçet Oktay bana 'İbrahim Şahin ne derse 'evet' de. Başkanımızı üzme, görev onayı kadronuza gelir' dedi. 'Başkanımızı üzme' demek, ne derse 'evet' demektir. Görev teklifini kabul ettim ve arkadaşlarıma mesaj çekerek yeni bir görev olduğunu söyledim'' dedi.

        'ÖZEL HAREKATI ALEVİ KOCADAĞ KURDU'

        Özel harekattaki bu tür görevlendirmelerde emir komuta zinciri olmadığını belirten Kaynak, "İbrahim Şahin emekliydi ancak daire başkanımız Behçet Oktay'ın üzerinde çok büyük ağırlığı vardı. Şahin, Hüseyin Kocadağ ile birlikte 1983 yılında özel harekatı kurdu. Şimdi Aleviler'e eylem yapacağımız iddia ediliyor. Kocadağ aleviydi. İbrahim Şahin O'nun için ölüme giderdi. İster ahde vefa, ister daire başkanlığı yapmış deyin. Telefonda görev veren bir örgüt örneği yok. Demans hastası olduğu bilinen Şahin ile örgütsel irtibatımız olduğu iddia ediliyor. Ben 16 yıllık polisim. Devlete çalıştım. Hiç mi kıymetimiz yok?''diye konuştu.

        ''OKTAY İLE ŞAHİN'İN ARASINDAN SU SIZMAZ MUTLAKA BİLİYORDU''

        Savcı Nihat Taşkın'in, İbrahim Şahin'in teklif ettiği görevden Behçet Oktay'ın söylemesiyle haberdar olup olmadığı sorulan Kaynak "İbrahim Şahin beni tanımaz. Behçet Oktay'la arasındaki ahde vefaya baktığımızda bilgisi olmaması mümkün değil. Oktay ile Şahin'in arasından su sızmaz. Mutlaka biliyordu. Zaten o dönemde teşkilatta yeni bir müsteşarlık kurulacağı ve İbrahim Şahin'in başına geçeceği konuşuluyordu" dedi.

        İSTİHBARAT DAİRESİNDEN SAÇMA SAPAN BİR YAZI GELDİ

        2007 yılında Beyoğlu Emniyeti'nde görev yaptığını anlatan Kaynak, Dink cinayetinden sonra yaşadıkları bir olayı anlatırken, "O dönem Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı'ndan saçma sapan bir yazı geldi" dedi. İstihbarat Daire Başkanlığı'nın gönderdiği yazıda Ermeni cemaati ve azınlıkların korunmasının istendiğini kaydeden Kaynak şöyle konuştu: "Saçma sapan bir yazıydı. Dink cinayetinden sonra gönderdiler. Cemaatin tümünü koruyamazdık çünkü buna zaten ekip yetmezdi. Kiliselerde koruma yapılıyordu ancak cemaatle polis arasında büyük gerginlik oluyordu. Çünkü polis koruma yöntemlerini abartıyordu. Cemaate mensup insanlar koruma istemeyen bir duruma gelmişti. Beyoğlu'nda Moroviç Kilisesi yetkilileriyle görüştüm. Cemaatin içine bir sivil polis, yanına da cemaatten birilerini koyup tedbirleri azalttık. Sonra bize teşekkür etmek için yemeğe davet ettiler. Bir kez de Mesrob Mutafyan ile görüştüm. Ermeni Mezarlığı'nda törenleri vardı. Koruduk. Sonra o da bizi yemeğe davet etti. Yemekte teşekkür etti"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ