Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Gasp ettiğimiz gayrimenkulleri cemaat vakıflarına iade ediyoruz"

        Ahmet ÜNSAL / MANİSA (AHT)

        Manisa'da dün gece düzenlenen üç semavi dinden aralarında imam, rahip ve hahamın da bulunduğu Antakya Medeniyetler Korosu'nun "Bin Yıllar Kadar Derinlere Uzanan Köklerden Göklere Kadim Eserler" konserini izledikten sonra konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "160'dan fazla cemaat vakfı var ve onların pek çok gayrimenkulleri var. 1974'te el konulmuştu. Geçmiş günlerde Kanun Hükmünde Kararname çıkarttık. Gasp ettiğimiz gayrimenkullerini cemaat vakıflarına aynen iade ediyoruz. Bu Türkiye'nin yüz akıdır" dedi.

        "GASP ETTİĞİMİZ GAYRİMENKULLERİ CEMAAT VAKIFLARINA AYNEN İADE EDİYORUZ"

        Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün gece düzenlenen üç semavi dinden aralarında imam, rahip ve hahamın da bulunduğu Antakya Medeniyetler Korosu'nun "Bin Yıllar Kadar Derinlere Uzanan Köklerden Göklere Kadim Eserler" başlıklı konseri eşi Münevver Arınç ile izledi. Arınç, konser sonunda yaptığı konuşmada, Ermeni, Musevi, Hristiyan inancına mensup insanlar ile rahip ve imamın da bulunduğu koronun dostluğunun dünyaya örnek olduğunu ifade etti. Görev sorumluluk alanında azınlıklar ve farklı inanç gruplarıyla ilişkilerin de yer aldığını kaydeden Arınç, Manisa'da Ermeniler'in de yaşadığını, Kırkağaç'a gittiğinde 1916 yılına ait bir belediye meclis encümeninin fotoğrafında 5 tane Ermeni'nin yer aldığını belirterek, "Kırkağaç'ta, Manisa'da yaşadılar. Bu topraklarda birlikte yaşadık. Osmanlı dönemi bu beraberliği gösterdi. Sonra yaşananları bir kenara koyun. Onlar farklı bir trajedidir. Bugün inanç gruplarıyla, hastaneleri, okullarıyla ve ibadetlerini yerine getirdikleriyle Türkiye'de büyük bir zenginlik. 160'dan fazla cemaat vakfı var ve onların pek çok gayrimenkulleri var. 1974'te el konulmuştu. Geçmiş günlerde Kanun Hükmünde Kararname çıkarttık. Gasp ettiğimiz gayrimenkullerini cemaat vakıflarına aynen iade ediyoruz. Bu Türkiye'nin yüz akıdır. Bugün Balıklı Rum Hastanesi Türkiye'nin değil, bölgemizin hatta dünyanın en önemli hastanelerindendir" dedi.

        ŞİLT AĞLATTI

        Bugün Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) akademik yıl açılış törenine katılan Arınç, öğrencilere "Sakın bulunduğunuz bu sıraları Amerika'nın önde gelen üniversiteleri ile karşılaştırıp küçümsemeyin" dedi. Arınç, "Ülkeniz marka, belirleyici aktör haline gelmiştir. Sizler geleceğini Avrupa ülkelerinin vize kuyruğunda arayan gençler değilsiniz. Sizler alnı açık, başı dik bir kuşaksınız. Bugün her yerde saygı gören bir Türkiye var. Artık sizler de büyük bir hayaller kurun, devlet dairesinde orta halli memur olmayı hedeflemeyin, en üst seviyede CEO olmayı, dekan ve rektör olmayı hedefleyin. Bunları boş hayal olarak görmeyin" dedi. Daha sonra Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, kurucu Rektör Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç'a, üniversitenin kuruluşunda yaptığı katkılar dolayısıyla teşekkür şildi verdi. Ödülünü alırken duygulanan Prof. Dr. Arınç, meslek hayatının 30 yılının Yıldız Teknik Üniversitesi'nde geçtiğini, kendisinin de hep bir üniversite kurmayı hayal ettiğini ifade ederken gözyaşlarını tutamadı. Bu sırada Başbakan Yardımcısı Arınç da duygulandı.

        "ANAYASA UZLAŞMAYLA YAPILACAK"

        Daha sonra AK Parti İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Arınç, Meclis'in önündeki en öncelikli konunun yeni anayasa olduğunu belirterek, BDP'den de randevu verilirse görüşüleceğini, oluşturulacak uyum komisyonunun 10 Ekim'den sonra çalışmalara başlayacağını ve her kesimin görüşünün alınmasıyla 72 milyonun "Benim anayasam" diyebileceği bir metne kavuşulacağını söyledi.

        "SPORDA ŞİDDET YASASININ DEĞİŞMESİNİ OLUMLU BULMAM"

        Futboldaki şike iddialarına ilişkin soru üzerine Arınç, şunları dedi:

        ''Giderek genişleyen bir soruşturma basının gündeminden düşmüyor. Henüz bir dava açılmış değil. İddianameyi bilmiyoruz. Ama eminim ki yine bütün basın ve halkımız dava açıldıktan sonraki ilgisini devam ettirecek. Bu olaylardan daha bir iki ay geçmemişti ki Meclis'te bütün partilerin ittifakıyla sporda şiddetin önlenmesi için bir kanun çıkarıldı. Bu faydalı bir kanundur. Yani sporu holiganların etkisinden kurtarmak, kasatura ile birbirine saldırarak hepimizin üzüldüğü bir takım eylemleri yapmak doğru değildir. Taraftarları, kulüp yönetimini belki de futbolcuları, kamuoyunu ilgilendiren ve alınması gereken tedbirleri ayrıntılı gösteren bir kanun çıkarıldı. Uygulamaya gelince bir takım sıkıntıların olduğu söylenerek geri adım atılmak isteniyor. Kulüp başkanları Meclis'e gelmediler. Sayın Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ettiklerini biliyorum. Kendilerinin desteği ile çıkardığımız kanunun, biraz da mahcubiyetle değiştirilmesini istediler. Kanunlar uygulanmak için yapılır. Dolayısıyla kanun uygulama safhasına yeni girmiştir. Uygulamada eksiklikler ortaya çıkarsa bu daha sonraki süreçte değerlendirilir. Şike olaylarının soruşturulduğu zamanda, 'bu kanunu değiştirin' taleplerini, altını çizerek söylüyorum, şahsen olumlu bulmam. Bu Hükümet konusu değildir. Bakanlar Kurulu'nda konuşulursa sonuçları size açıklarım. Şu anda 25 yılını avukatlık ve geri kalan kısmı hukukçu olarak geçiren bir arkadaşınız olarak söylüyorum. Biz bu kanunu oynamak için yapmadık, uygulansın diye yaptık. 'Biz bu kanun altından kalkamayız' düşüncesi kulüp yöneticilerin acziyetini gösteriyor. Hiçbir kulüp birkaç taraftarın esiri değildir. O taraftarlar yanlış yapıyorsa sorumluları hakkında yasal işlem yapılır. Kulüplere düşen desteklerini bu insanların arkalarından çekmeleridir. Herkesin ailesiyle futbol seyretmeyi, sporun bütün çeşitlerini izlemeyi arzu ettiği dönemde sayıları birkaç yüzü geçmeyen şiddet taraftarı insanlar yüzünden bundan mahrumiyet düşünülemez. Bu talepleri masum, haklı bulmuyorum. Bir Bakanlar Kurulu tasarısı haline gelmediği sürece kanun teklifi olarak verilir. Bunu da hangi parti verir; onu da ibretle takip ediyorum. O parti hakkındaki düşüncelerimi de sizlere ifade ederim.''

        CHP'Lİ VEKİLLE "MEMLEKETİM"İ SÖYLEDİLER

        Antakya Medeniyetler Korosu'nun "Bin Yıllar Kadar Derinlere Uzanan Köklerden Göklere Kadim Eserler" konserinde Ermeni halk şarkısı, Türkçe ve Arapça ilahiler, Alevi halk deyişi, Ortodoks, Katolik ilahisi, Musevi halk şarkıları seslendirildi. Sunucunun daveti üzerine eşi Münevver Arınç, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile birlikte koroya dahil olan Bülent Arınç, CHP Manisa Milletvekili Özgül Özel'i de koroya davet etti. Özel'in "Biz buradan izleyelim" sözü üzerine "Gel koromuzda CHP de olsun" diyen Arınç, Özel'i yeniden davet etti. Bunun üzerine Özel de koroya dahil olarak hep birlikte 'Memleketim' parçasını seslendirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ