Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tutuklu vekiller krizinde AK Parti ile CHP anlaştı

        Saliha ÇOLAK/HT GAZETE

        3. Yargı Paketi üzerinde çalışan CHP'li ve AK Partili üyeler, adli kontrolden yararlanma şartı olan 3 yıl sınırının kaldırılması konusunda uzlaştı. Düzenleme yasalaşırsa tutuklu vekillerin serbest bırakılmasının hukuki dayanağı sağlanmış olacak

        TUTUKLU milletvekillerinin cezaevinden çıkışını sağlayabilecek yasa değişikliği için Meclis’te adım atıldı. TBMM Adalet Komisyonu’ndaki 3. yargı paketi üzerinde çalışan alt komisyonda CHP ve AK Partililerin uzlaşmasıyla, en fazla 3 yıl hapis cezasıyla yargılananların adli kontrol sisteminden yararlanıp tutuksuz yargılanmasına ilişkin hüküm değiştirildi. Cezada üst sınır kaldırıldı. Bu değişiklikMeclis’ten geçerse, tutuklu vekillerin serbest bırakılmasını sağlayacak hukuki altyapı sağlanmış olacak.

        3 YIL SINIRI KALDIRILDI

        Alt komisyon üyesi AK Parti Milletvekili Recep Özel, CMK’nın 109.maddesinde düzenlenen, adli kontrol sisteminin hengi koşullarda uygulanabileceği ve adli kontrol sistemi çerçevesinde tutuksuz yargılanan kişilerin hangi koşulları yerine getirmeleri gerektiğine ilişkin hükümlerde değişiklik yapılması konusunda uzlaştıklarını açıkladı. 109.maddeye göre üst sınırı 3 yıl olan hapis cezasıyla yargılanan kişilerin ancak adli kontrol sisteminden yararlanıp tutuksuz yargılanmaları mümkün iken, hükümet üst sınırı 5 yıla çıkarmaya hazırlandı. Ancak komisyonda tutuklu vekillerin durumu da dikkate alınarak CHP’nin teklifini AK Parti’nin de kabul etmesiyle üst sınır tümden kaldırıldı. Böylece kişiler 30 yılla da yargılansa, hâkimtakdir ederse tutuksuz ancak adli kontrol sisteminin gerekliliklerini yerine getirerek “dışarıda” yargılanabilecek.

        ‘HÂKİME YENİ ENSTRÜMAN’

        AK Parti Milletvekili Recep Özel, üst sınırı kaldırarak hâkimlere tutuksuz yargılama kararları verebilmeleri için yeni bir enstrüman sunduklarını söyledi. Bunun tutuklu milletvekilleriyle ilgili tutuksuz yargılama kararı verilmesini sağlayabileceğini kaydeden Özel, “Hâkim takdiri geçerlidir. Ama burada daha önceden üst sınır 3 yıl olduğu için daha yüksek cezalarla yargılananlarda bu uygulanamıyordu. Şimdi sınırlama kaldırılmış olacak” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ