Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yahudiler'den Ortadoğu'ya yeni bakış

        Dünyanın sayılı zenginlerinden biri olan ünlü spekülatör Soros, Bush'a karşı sert muhalefetiyle de biliniyor. İngiliz Financial Times gazetesi, Amerika'daki bazı Yahudi çevrelerin, İsrail ile Filistin arasında barışın sağlanması için çalışacak yeni bir Yahudi lobisini örgütlemeye çalıştığını öne sürdü. Gazete, Yeni İsrail Projesi adı verilen örgütlenmeye, ABD Başkanı George Bush'a karşı çıkışlarıyla tanınan dünyaca ünlü Yahudi asıllı milyarder işadamı George Soros'un da destek vereceği ifade ediliyor.

        Gazetede dün yer alan bir haberde, Amerika'daki Yahudi toplumu içinde, Filistinliler ve Soros'la birlikte barış için lobi faaliyetinde bulunacak yeni bir girişimin başlatıldığı kaydedildi. ABD'deki diğer Yahudi lobilerine alternatif olacak bu grubun, ABD'nin Ortadoğu'da devreye gireceği ve iki devletli bir çözüm için lobi faaliyetlerinde bulunacağı kaydedildi. Yeni yapının, Amerika'daki en etkili lobi kuruluşlarından biri olan Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi'ne (AIPAC) rakip olabileceğini ileri süren Financial Times, ancak yeni oluşumun liderlerinin bunu reddettiğini yazdı. Gazeteye konuşan Yeni İsrail Projesi'nin yöneticilerinden Jeremy Ben-Ami, Lübnan krizi tartışmalara aciliyet getirdi. Tartışmalar, İsrail'in güvenliğinin Filistin krizini barışçıl bir yolla çözmekten geçtiği görüşünü Yahudi toplumuna benimsetme çabası içeriyor. İsrail için derin endişe duyuyoruz. Lübnan savaşı, İsrail'in karşı karşıya kaldığı tehlikeyi gösteriyor ve bunun için mümkün olan en kısa zamanda barışa ihtiyaç var. dedi.

        Financial Times, projeye destek verenler arasında ABD Yahudi Kongresi'nden David Elcott, ABD'nin eski dış politika planlamacısı ve Soros'un başkanı olduğu Açık Toplum Enstitüsü yetkililerinden Morton Halperin ve Barış Şimdi örgütünün Başkanı Debra DeLee gibi isimlerin yer aldığını kaydetti. İsrail'in Hizbullah'a karşı kullandığı taktikleri eleştiren ve Filistinlilerle siyasi bir çözüme ulaşılmasını isteyen George Soros'un da projeye destek vermesi bekleniyor.

        ABD-İsrail ilişkilerine yönelik tartışmalar, Chicago Üniversitesi'nden John Mearsheimer ve Harvard Üniversitesi'nden Profesör Stephen Walt'ın mart ayında yayınladıkları İsrail lobisi araştırmasında, İsrail'in Amerika'yı her alanda ablukaya aldığını ve Amerikan yönetimlerinin İsrail'in çıkarına olmayacak hiçbir eyleme imza atamadıklarını kaydetmeleri üzerine alevlenmişti.

        Zaman

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ