Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya ABD’ye Latin Behlül

        İzzet Pinto bir şeyler satmaya Tayland’da başlamış. Uzakdoğu’dan ithalatı ihracata çevirdiğinde henüz 19 yaşındaymış. Batmış, çıkmış, işportacılık, pazarcılık yapmış. Okurken sık sık “İstedim, karar verdim ve yaptım” dediğini göreceksiniz. Artık dizi ve format satıyor. Şu çok konuşulan yurtdışındaki Türk dizilerini o pazarlıyor. İşte Balkanlar’dan Ortadoğu’ya, Çin’e, Amerika’ya satış yapan Pinto’nun ilginç hikâyesi...

        1978 İstanbul doğumlusunuz. 19 yaşında Tayland’a gidip ticaret yapmaya karar vermişsiniz.

        Babam beni ticaret yapmak için yetiştirdi. Lise sonu Amerika’da okuyup üniversiteye orada devam edecektim. Ama okumayı sevmediğime karar verdim. Türkiye’ye döndüm. İthalat yapan firmaların çoğunun Uzakdoğu’dan mal getirdiğini gördüm. Tayland’a yerleştim, yaklaşık 5 sene kaldım. Ürün bulup Türkiye’ye yollayacakken tam tersini yapmaya başladım. Türkiye’den tekstil ürünleri ithal edip orada sattım. Sonra borca girip küçük bir dükkân açtım; zamanla 3, 4 oldu. Bir anda Angel’s adında çok büyük bir tekstil markası oluştu. Ama sel ve kuş gribi işleri bozdu. 24’ümde döndüm.

        Türkiye’ye döndükten sonra?

        Arayıştaydım. Akrabamız, Stella Trevez reenkarnasyon üzerine bir kitap yazmıştı: “Ben 44 Yaşındayım Oğlum 53.” Kitabı dünyaya açmaya karar verdim. New York’ta bir kitap fuarı olduğunu öğrendim. İlk müşterimi orada buldum. Bir Tayvanlı. Kitap ilk Tayvan’da Çince basıldı. En çok satılan 4’üncü kitap oldu. Solmaz Kamuran’ın “Kiraze”, Ayşe Kulin’in “Adı Aylin” adlı romanlarını da aldım. Trevez’in kızı Jessica “Neden TV için format satmıyorsun” dedi. Beni “Gelinim Olur Musun”un yaratıcısı Murat Üçkardeşler’le tanıştırdı. Bu formatı yurtdışına açtım. 30 ülkeye sattım.

        Formatları nasıl satıyorsunuz?

        Kapı kapı gezdim.

        Tutacak işi nereden anlarsınız?

        His. “Gelinim Olur Musun”a inandım. Gelin-kaynana ilişkisi yurtdışında yok. Rusya, Macaristan, Ukrayna’da yayınlanıyor. Çin’e de satıldı.

        Türk dizilerini kimler alıyor?

        Balkanlar ve Ortadoğu ağırlıklı. Ama özellikle İtalya, İspanya, Almanya gibi önemli ülkelere girmeye çalışıyorum. “Muhteşem Yüzyıl”la bu pazarlara girebiliriz.

        Balkan seyircisiyle Ortadoğu seyircisi arasında ne fark var?

        Ortadoğu’da başarılı olmak daha kolay. Türk dizilerinin yüzde 80’i Ortadoğu’ya satılırken Balkanlar’da bu oran yüzde 5. Balkanlarda Aşk-ı Memnu, Binbir Gece gibi A kalite işler rağbet görüyor.

        Türk dizileri neden beğeniliyor?

        Asyalılar bu bölgeye hem fiziksel hem de kültürel olarak uymuyor. Latin dizileri sıktı. Amerikan dizileri de kültür olarak bize uzak. Dizilerimiz iyi alternatif oldu.

        Türkiye format üretme konusunda kaçıncı sırada?

        10’uncu sıradayız. 1’inci Hollanda, 2’nci İngiltere, 3’üncü ABD, 4’üncü Almanya, 5’inci İsrail. Gözümüz ilk 5’te. Bundan 6-7 yıl önce böyle bir sektör yoktu. Bugün 40-50 ülkeye dizi ve format satıyoruz.

        Türk dizileri pahalı mı?

        Eskiden ucuzdu, şimdi pahalı.

        Elinizdeki en iddialı iş nedir?

        Dizi “Muhteşem Yüzyıl.” Format Kanal D’de yayınlanan “Bana Her Şey Yakışır.” 7 ayda 15 ülkeye satıldı. ocakta Almanya’da, martta da Amerika’da başlayacak.

        Tepki çekecek formatlar da var. “Eski Eşim Nikâh Şahidim” gibi.

        Evet. 2012’de dünyanın en popüler formatlarından biri olabilir. Onun dışında Seyhan Soylu’nun yarattığı “Dinimi seçiyorum” ve “Taşıyıcı Anne Aranıyor” gibi çarpıcı işler var.

        Türkiye’de yayınlanacaklar mı?

        Hayır.

        Fuarlarda verdiğiniz partiler çok ses getiriyor.

        Muhteşem Yüzyıl için Cannes’da muhteşem bir parti düzenledik. İlk defa Türk dizisine yurtdışında lansman yapıldı. Dizilerimiz yok satıyor. Aşk-ı Memnu Amerika’da İspanyol TV’si Telemundo’da şubat sonunda gösterilecek. Latin Behlül’ün kim olduğunu göreceğiz.

        Sırada neler var?

        Sinan Yüce’nin yarattığı Paparazzi Akademi var. Hindistan, Bulgaristan, Polonya ve Romanya’yla anlaşmalar yapıldı. En iyi paparazzi seçiliyor. 3 tane jüri üyesi var ve 10 tane yarışmacıya her hafta bir konu veriyorlar.

        ALİHAN MESTCİ- GAZETE HABERTURK- HT CUMARTESİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ