Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Mihrimah Sultan Camii Medresesi’nin tavanı aynalarla kaplandı
        1

        İstanbul tarihi eserler bakımından sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önde gelen şehirlerinden biri. Şehrin dört bir yanına dağılmış birçok eser günümüzde hâlâ varlığını sürdürüyor.

        2

        Bu tarihi emanetlerden biri de Üsküdar İskele Meydanı’nda bulunan 469 yıllık Mihrimah Sultan Camii. Mimar Sinan’ın erken dönem eserleri arasında başı çeken külliyede caminin yanı sıra medrese ve 1772 yılında çıkan yangında yok olan Tabhane de bulunuyor.

        3

        ORTAM KARMAKARIŞIK

        Gazete Habertürk'ten Can Mete'nin haberine göre tarihi caminin 16 odalı medresesi 1994 yılından bu yana tıp merkezi olarak kullanılıyor. Merkezde göz ve göğüs hastalıklarından nörolojiye, dermatolojiden psikiyatriye kadar birçok alanda hizmet veriliyor.

        4

        Merkezin hasta kabul ve kayıt alanı olarak kullanılan, asırlara meydan okuyan avlusunu görenler ise hayrete düşüyor. Zira tarihi binanın tavanı tamamen aynayla kaplı. Tüm tavanın ayna olması, tarihi medresede neresi taban neresi tavan karmaşası yaşatıyor. HT İstanbul’a gelen mesajların, şikâyetlerin ardından gittiğimiz medresede İstanbulluların şaşkınlıklarına tanık olduk.

        5

        Diş sorunu için tıp merkezine gelen bir hasta, karşılaştığı manzaradan duyduğu rahatsızlığı şöyle dile getirdi: ‘Mimar Sinan’ın eseri için kafamda yarattığım imaj, içeri girmemle yerle bir oldu. Her yere ayna döşenmiş. Mimar Sinan’ın eserinde miyim yoksa lunaparklardaki aynalı odada mıyım anlamadım. Aşağıya bakınca tarihi bir avludasınız, kafanızı kaldırdığınız anda 21. yüzyıla ışınlanıyorsunuz.”

        6

        BİLGİ VERMEDİLER

        Tarihi eserlere tarihe yaraşır şekilde yaklaşılması gerektiğini belirten başka bir hasta ise tepkisini “Mihrimah Sultan Camii Üsküdar’ın simgelerinden biri. Tarihimizin en önemli padişahlarından birinin kızı adına yapılmış bir eser. Kaş yapayım derken göz çıkarmışlar.

        7

        Medrese ne amaçla hizmet verirse versin, yeter ki aslına uygun bir mimaride kalsın” sözleriyle anlattı. Tıp merkezi olarak kullanılan tarihi medreseye gelenlerin tepkisini dinledik fakat yetkililerden tavanın niye aynayla kaplandığı sorumuza herhangi bir yanıt almamız mümkün olmadı.

        8

        16 ODALI MEDRESE

        İskele Camii olarak da bilinen Mihrimah Camii, Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan’ın kızı Mihrimah Sultan için Mimar Sinan’a yaptırılan tarihi bir eserdir. Caminin yapımına 1540 yılında başlanmış ve 8 yıl sürmüştür.

        9

        1548’de açılan eserde 5 kubbe, 2 minare ve 16 odalı medrese, Rüstem Paşa’nın oğlu Osman Ağa’ya ve Kaptan-ı Derya Sinan Paşa’ya ait 2 türbe ve Sıbyan Mektebi bulunmaktadır.

        10

        RESTORASYON KAZALARI

        - Tekfur Sarayı: Bin yıllık saraya ahşap pencere, alüminyum korkuluklar eklendi. Klima, merdiven ve çatı yapılarak kapalı bir mekâna dönüştürüldü.

        11

        - Süleymaniye Camii: Ses akustiği yapılan yanlış restorasyonlar nedeniyle bozuldu. Daha önce mikrofon kullanmadan ses her yere dağılırken, şimdi çok sayıda kolon kullanılarak ses dağılımı yapılıyor.

        12

        - Avyansaray Surları: Surlara aydınlatma çalışması yapmak amacıyla beton döküldü.

        13

        - Kılıç Ali Paşa Camii: Restorasyon esnasında caminin kubbesine mutfak aspiratörü takıldı.

        14

        - Süheyl Bey Camii: 1958’de yol yapımı sebebiyle yıkıldı. Ancak 2013’te caminin aynı yerde yeniden aslına uygun yapılmasına karar verildi. Sekizgen planlı ve kubbeli bu yapının yerine cam cepheli bir bina inşa edildi.

        15

        - Atik Valide Külliyesi: Mimar Sinan’ın bilinen son yapıtı olan külliyenin şifahanesi camla kapatılırken iç bahçeye çıkış için otomatik kapılar yerleştirildi.