Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sigorta Yangın Mobilya, kimya, deri, tekstil tesisleri için dev sigorta havuzu oluşturulacak - Sigorta Haberleri
        .png
        .png

        Geçen hafta yayımlanan Yeni Ekonomi Programı'nın satır aralarından ilginç bir düzenleme çıktı. Programın finansal sistemde yapılacak olan düzenlemelerin sayıldığı maddeler arasından birisi sigortacılıkta önemli bir değişim yapılacağına işaret ediyor. Düzenlemeye göre ülke genelinde teminatbulunmayan riskleri kapsayacak birTürkiye Reasürans Havuzu oluşturulacak. İlk bakışta sadece sektörel düzenleme olduğu sanılan bu madde aslında binlerce işletmeyi yakından ilgilendiriyor.

        HAVUZ KURULACAK

        Çünkü bu maddenin kelimeleri arasında olan 'teminat bulunamayan riskler' ağırlıklıolarak mobilya, boya, kauçuk ve plastik ürünler, suni veya sentetik elyaf, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri, saz, saman ve benzeri malzemelerden örülerek yapılan eşyalar ile deri, giyim eşyalarının imalatı ile tekstil ürünlerinin imalatını yapan tesisleri ifade ediyor. Sigorta şirketleri bu tesislerde yangın ve benzeri riskler çok yüksek olduğu için primleri doğal olarak yüksek belirliyor. Bu şirketler de sigorta yapmaktan kaçınıyor. İşte kurulacak olan havuz bu işletmeleri içerecek.

        REKLAM

        HAVUZ NASIL İŞLEYECEK?

        Havuzun işleyişinin çok kaza yapan riskli araçların topladığı Riskli Sigortalar Havuzu veya doktorların mesleki sorumluluk sigortalarının toplandığı havuza benzemesi bekleniyor. Buna göre riskli sayılan bu sektörlerdeki işletmeleri tüm sigorta şirketleri sigortalayacak. Ancak hasar oluştuğunda primlerin toplandığı ortak havuzdan ödenecek. Böylece tek bir sigorta şirketinin zararı katlanmamış olacak. Hasar sürecini sigorta şirketlerinin kendileri yönetecek. zamanda uygulamaya geçilmesi beklenen Riskli Sigortalılar Havuzu’nu yönetim merkezinde olduğu gibi bir kuruma verilecek.

        DEV HAVUZ OLUŞTURULABİLİR

        Diğer yandan deprem sigortalarını kapsayan DASK, tarım sigortalarını kapsayan Tarsim, Riskli Sigortalar Havuzu, doktorların mesleki sorumluluk sigortası havuzu gibitüm havuzların bir araya toplandığı dev bir sigorta havuzu da oluşturulabilir. Eğer bu dev sigorta havuzu oluşursa yönetim tek elden sağlanacak. Mobilya, kimya, çırçır, deri, tekstil gibi sigorta yaptıramayan tesisler de tek elden bu havuz tarafından yönetilecek.

        REKLAM
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ