Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Liseli "provokatörler" Teke Tek'te

        YGS'deki şifre iddialarından itibaren sokaklara dökülen ve isyanlarını haykıran liseli gençler, düşüncelerini TEKE TEK'te Fatih Altaylı'ya anlattı. Geleceklerinin çalındığını ifade eden gençler, eylemleri yüzünden herhangi bir ceza almaktan korkmadıklarını, geleceklerinin önemli olduğunu kaydetti.

        AHT

        YGS'deki şifre olaylarından sonra sokaklara dökülen gençler, yaşadıkları sıkıntıları TEKE TEK'te anlattı. Galatasaray Lisesi, Alman Lisesi, Behçet Kemal Çağlar Lisesi, Cağaoğlu Lisesi'nin YGS'ye giren lise son sınıf öğrencileri neden sokaklarda olduklarını Fatih Altaylı ile paylaştı. Cağaloğlu Lisesi'nden Irmak Koralay, ÖSYM'den gelen açıklamalardan tatmin olmadıklarını dile getirerek, "Açıklamalar yeterli değil. Birbiriyle çelişiyor. Önce ÖSYM Başkanı 'Şifre yok dedi, inceleyeceğiz' dedi. Sonrasında değişti. Birilerinin bu şifreleme sayesinde belli kadroları doldurduğunu düşünüyoruz" dedi. Alman Lisesi öğrencisi Mehmet Şahiner ise "Bizden yaşça küçük olanların da kafalarında soru işaretleri var. bizim okul eylemlere büyük katılım gösterdi bu yüzden" diye konuştu.

        BÖYLE BİR DURUMDA BOYUN EĞEMEM

        Behçet Kemal Çağlar Lisesi'nden Özde Çelikbilek ise düşüncelerini, "Memlekette bir şeyler olup bitiyor. Birileri şifreleri birilerinin eline veriyor ve birilerine servis ediliyor. Biz bunların kimlere servis edildiğini de biliyoruz. Böyle bir durumda buna boyun eğemem ben 18 yaşında bir gencim. Burada benim hayata dair umutlarım var" diye dile getirdi.

        Altaylı'nın herhangi bir cezadan korkup korkmadıkları sorusuna ise Çelikbilek, "Benim geleceğim çalınıyor, başıma polis dikilmiş önemli değil. Benim geleceğim önemli burada. Benim yaşıtlarımın alanlarda olması beni çok umutlandırdı" diye cevap verdi.

        "BİZE PROVOKATÖR DİYORLAR"

        Irmak Koralay, kendilerinin provokatör olarak lanse edilmesinden rahatsızlık duyduklarını vurgulayarak, "Bizi provokatör olarak lanse ediyorlar. Peki onun 'Biz' dediği insanlar kim? 'Biz' ile kastettiği aslında şifrelerden sorumlu kişiler mi onun da açıklamasını istiyoruz" dedi. Galatasaray Lisesi'nden Denizhan Tutar Türkiye'de üniversiteye giriş sisteminin gençleri yıprattığını kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın hiçbir yerinde üniversiteye girmek için en az bir yıl dershaneye gitmek, bir yıl boyunca sosyal hayatınızdan uzaklaşmak zorunda kalmıyorsunuz."

        "ŞİFRELEMEYİ BULMAK DEVLETİN GÖREVİ"

        Tutar, hükümetten gelen tepkilere karşı ise, "Bu sıkıntılara rağmen bize 'karşılarına şu kadar kişi çıkararız' gibi söylemlerde bulunuyorlar. Neden kavga edelim. Burada ben ile öteki kavgası yok. Buradaki arayış hak arayışı" yanıtını verdi.

        Gençler Altaylı'nın "Gençleri bu saatten sonra ne tatmin eder, sizi sokaklara döken nedenler nasıl ortadan kalkar?" sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Öncelikle bütün ÖSYM yöneticileri ve şifrelerden sorumlu herkes hakkında soruşturma açılmasını bekliyoruz. ÖSYM Başkanı Ali Demir'in istifa etmesini istiyoruz. Hükümetten bir şekilde bunu örtbas etmeye çalışan insanlar bize karşı özür borçlular. Şifreleme varsa, mutlaka karışanlar bulunmalı ve onların sınavı iptal edilmeli. Şifreleme olayına karışanları bulmak devletin görevidir. Bunu araştırmak için komisyon kurmalıdır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ