Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Ege Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Çiçek domuz gribiyle ilgili yaptığı açıklamada salgın olmadığını söyledi

        Mert Neşet MUSLU / HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Resmi açıklamalara göre şu ana kadar 42 kişinin ölümüne yol açan ve halk arasında büyük tedirginlik yaratan domuz gribiyle ilgili İzmir Tabip Odası'ndan rahatlatıcı açıklamalar geldi. Tabip Odası'nın düzenlediği basın açıklamasında konuşan Ege Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Çiçek, ortada salgın olarak değerlendirilecek bir durumun olmadığını söyledi. 2009 yılında ülkemizde 600'ün üzerinde kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Çiçek, "Grip tehlikeli ve sürekli önlem alınması gereken bir hastalık. Ancak mevcut durumda, salgın olarak değerlendirilecek bir durum yok. Ölümlere neden olan influenza virüsü havaların ısınmasıyla birlikte etkisini yitiriyor" dedi.

        İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mete Güzelant, Ege Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Çiçek ile birlikte kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. İzmir Tabip Odası'nda gerçekleşen toplantıda konuşan Prof. Dr. Candan Çiçek, gribin genellikle mart ayının ikinci haftasından itibaren etkisini kaybettiğini, ancak bu sene sürecin biraz daha uzadığını ifade etti. İnfluenza virüsünün ekim ayından itibaren etkisini göstermeye başladığını söyleyen Çiçek, "Bizim hastanemize ocak ayında 176 hastanın örneği geldi. Bu hastaların sadece 8 tanesinde virüs görüldü. Şubat ayında influenza virüsü tespit edilenlerin oranı yüzde 20, mart ayında ise yüzde 16. Grip her zaman önemli ve tehlikeli bir hastalıktır. Bu açıdan her zaman gerekli önlemler alınmalıdır. Sık sık el yıkanmalı ve hijyene dikkat edilmelidir. Hapşırırken ağzımızı elle değil, kolumuzla kapatmalıyız. Ayrıca gripten korunmak için 65 yaş üstü vatandaşlar ile 6-24 ay aralığındaki bebekler aşılanmalıdır. Şu an için ölüm oranları çok anormal değil" dedi.

        ÖNLEM ALINMALI

        Grip nedeniyle bu yıl hayatını kaybedenlerin yüzde 68'inde akciğer ve böbrek gibi kronik hastalıkların tespit edildiğini dile getiren Çiçek, "Bağışıklık sisteminde sorun olan kişilerde daha olumsuz sonuçlar doğabiliyor. Bu noktada bakanlık yetkilileri, gribe karşı sürekli önlem almalıdır. Biz yetkilileri sürekli uyarıyoruz. Ekim başından mart sonuna kadar olan dönem çok önemli. Bu nedenle önlemler ve aşılanma bu zaman diliminden önce yapılmalıdır.

        Elde herkese yetecek kadar aşı var. Yani bu noktada bir sıkıntı yok. Normal bir kişi virüsü 3 gün içerisinde atabilir. Bu açıdan herkesin aşılanmasını gerektirecek bir durum yok" dedi. Gribe neden olan influenza virüsünün değişik tipleri olduğunu da aktaran Prof. Dr. Çiçek, "Bu virüsün, yüzlerce farklı tipi var. Ayrıca virüs yıllar içinde kendini değiştirebiliyor. Virüsü tiplerinin değişmesiyle de farklı hastalıklar oluşabiliyor. Bu virüs balina, kedi, köpek ve domuz gibi hayvanlarda da görülebiliyor" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ