Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Grip en çok bu ayda görülüyor!

        Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Egemen Bıçakçı, gribin en çok ocak ayında görüldüğünü, vatandaşların önlem alarak bunu atlatabileceklerini söyledi.

        Bıçakçı, "Bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Ayrıca, birkaç basit önlemle bu dönem rahatlıkla atlatılabiliyor." dedi. Halk arasında paçavra hastalığı olarak bilinen gribin, kış aylarında birçok insanı etkilediğini anlatan Bıçakçı, alınacak tedbirlerle bunun önüne geçilebildiğini kaydetti.

        İnsanların aklına ilk olarak aşı geldiğini belirten Bıçakçı, aşının bir önceki sezonda etken olan virüsleri içerdiğini hatırlatarak, "Yeni sezondaki etken virüslerle uygunluk oluşursa koruyuculuk artmaktadır. Virüsler yapılarında küçük değişiklikler gösterebildiklerinden kalıcı bağışıklık oluşamamakta, aynı sezonda üst üste grip ya da soğuk algınlığı benzeri hastalıklar yaşanabilmektedir. Hangi virüsün etken olacağını önceden bilmek mümkün değildir. Her yıl, hatta aynı sezonda dahi yapısını değiştirebilmektedir. Koruyuculuğu 1. haftada başlamakta ve 1 ayda en etkin hale gelmektedir." diye konuştu.

        Bıçakçı, grip ve soğuk algınlığından korunma yöntemi olarak ellerin sık sık yıkanmasının öne çıktığını belirterek, "Grip ya da soğuk algınlığı geçiren kişilerden uzak durun, sık dokunulan eşyaların sürekli temizleyin, ortamı havalandırın, ellerinizi sık sık yıkayın, sağlıklı beslenin, havaya göre giyinin ve kalabalık ortamlardan kaçının." diye ifade etti. Grip olan kişilerin çoğunun, tedaviye ihtiyaç duymadan hafif bulgularla hastalığı en geç 2 haftada tam olarak atlatabildiklerini belirten Bıçakçı, şunları söyledi:

        "Bazı insanlarda ise hastalık daha şiddetli seyretmekte, hastanede yatması gerekmekte ve gribe bağlı komplikasyonlar oluşabilmektedir. (Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar, 65 yaş ve üzerindekileri, gebeler ve kronik hastalığı olanlarda zatürree, kronik bronşit, alerjik sinüzit.) Kulak enfeksiyonları gibi komplikasyonlar daha sık görülmektedir. Astım, kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalarının altta yatan hastalıklarının seyri kötüleşebilir. Genellikle istirahat önerilmekte, bulgulara yönelik tedavi edilmekle birlikte, kronik hastalığı olan risk grubu hastalarda zaman zaman doktor kontrolünde ilaç kullanılabilmektedir."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ